Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2022.03.19. 13:58 Vadrozsa

Járványkezelés Kínában

Kínában mindeddig a zéró-Covid politikával sikerült minimális szinten tartani a koronavírus miatti fertőzéseket, de újévi ünnepek alatt több millió ember útra kelt és széthordozták a vírust.

Napról napra emelkedtek a számok, az elmúlt hét során a Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelső járványhullám óta nem látott szintre emelkedett.
A járvány az ország számos részét elérte, beleértve az északkeleti Jilin és Liaoning tartományokat, az északi Hebei tartományt, valamint a keleti tartományokat, köztük Shandong, Fujian és Zhejiang, valamint Sanghajt is.
Hivatalos adatok szerint, 16 tartomány és négy nagyváros (Peking, Sanghaj, Changchun és Qingtao) a leginkább fertőzött. A 9 milliós Changchunt, Jilint, és Shenzhent azóta lezárták. Jilin városát már március 6-án, mert a statisztika szerint, 100 000 emberből 115 fertőzött volt. Ezenkívül nyolc körben teszteltek mindenkit, 13 napon keresztül.
2 nappal ezelőtt 19 magas kockázatú és 328 közepes kockázatú terület volt, mai adatok szerint már 30 magas és 406 közepes kockázatú terület. Ezeket az Alipay applikációja felsorolja, ha utcáról vagy háztömbről van szó, pontos címmel.

A hatóságok a járványkezelés terén továbbra is ragaszkodnak a rendkívül szigorú, „zéró-Covid” néven emlegetett stratégiához.
Az Országos Egészségügyi Bizottság által közzétett nemzeti iránymutatások durva forgatókönyvet adnak a visszaszorításhoz, de minden város saját maga informálja a polgárokat a különböző intézkedések bevezetéséről.

Sanghaj és Shenzhen, ahol mindössze 0,4 - 4 eset jut 100 000 főre, rugalmasabban alkalmazzák az intézkedéseket.
Sanghajban arra kérték a lakosságot, hogy mondjon le minden halasztható utazást, és csak 48 órán belül készült, negatív eredményt mutató nukleinsavas vírusteszttel rendelkező utasokat engednek útra kelni, illetve a városba lépni. Vasárnaptól pedig felfüggesztették a városközi buszok közlekedését.
Március 5-től számos parkot és más nyilvános helyet bezártak. Jelenleg a város lakosságának nagy részét otthon tartják tesztelés céljából. Mi is kaptuk értesítést, hogy március 18 és 19-én zárva lesz a lakópark és mindkét napon délelőtt lent a parkban meg kell jelennünk tesztelésen.
Teszteléseken túl vagyunk, elvileg ma éjfélkor szabadulunk, vagyis el lehet hagyni a lakóparkot. Csatolok képeket. Egyelőre a mi kerületünk alacsony kockázati területként van minősítve.

Kína 2020 márciusa óta korlátozta a nemzetközi utazásokat, csakis a legszükségesebbnek ítélt esetben kiadva belépésre feljogosító engedélyt külföldi állampolgárok, valamint kiutazási papírokat kínai állampolgárok számára. A nemzetközi járatok számát is jelentősen csökkentették, a külföldről beutazóknak pedig megérkezésüket követően 21 napos, szigorúan kontaktmentes karantént kell eltölteniük erre kijelölt szálláshelyeken.
Annak idején mi is 2 hétig szállodában, 1 hétig pedig lakás karanténban voltunk.
A legújabb hírek szerint felfüggesztették az összes nemzetközi járatot 6 hétre, nem szállhatnak le Shanghaiban.

Egyre idegesitőbb a helyzet, nem lehet utazni, mindenhol maszkot kell hordani, szkennelni a QR kódot és mutatni a frissen generált zöld kódot, egyik napról a másikra változnak a szabályok, lezárják a lakóparkokat, házakat, ahol fertőzött személyt találtak, azt 2 hétre, ahol csak kontakt személyt azt 2-4 napra és mindenkit letesztelnek.

Sok történet kering a külföldiek között, hogy kit mennyire szivatott meg a rendszer:
Egyik barátunk felesége ügyvédként dolgozik és egyik nap elmentek egy céghez, ahol kiderült, hogy járt ott egy fertőzött is, így bezárták őket az irodába. Kaptak matracot és ott kellett aludniuk 3 napig, amíg mindenkit teszteltek.
Egy másik ismerősünk és felesége is megjárta a poklot, már harmadszor zárták be a lakóparkot 3-4 napra. Első alkalommal éjnek idején teszteltek mindenkit. A videón amit küldött hangosbemondon hívják le az embereket tesztelni.
Másik ismerős házaspár is már harmadszor éli át a lakóparkjuk lezárását 4-4 napra.
Egyik magyar barátunkat 2 hétre zárták be a lakóparkba.
Naponta hallunk újabb és újabb sztorikat. Jelenleg legalább 12 ismerősünk van bezárva ilyen okokból.

Kínában, 2020 februárjában bevezetésre került egy “egészségkód” nevű rendszer, amelynek lényege, hogy a felhasználók a közlekedési jelzésekhez hasonló zöld, sárga vagy piros jelzést kapnak attól függően, hogy szabadon utazhatnak, vagy utazás után karanténba kell-e vonulniuk.
A kódot egyrészt a felhasználók által biztosított adatok alapján, részben pedig a „big data" által gyűjtött adatok elemzésével állítja ki a rendszer. A technológiát az Ant Financial nevű technológiai óriás fejlesztette ki, és Alipay, illetve a WeChat applikáción keresztül is elérhető.

Az alkalmazások városonként és tartományonként némileg eltérőek lehetnek, azonban működésük alapja azonos: Az egészségügyi állapotuk, valamint utazási előzményeik alapján az országban mindenkit egy színkóddal látnak el. A zöld szín viszonylag szabad mozgást enged a felhasználóknak (ők a közszolgáltatásokat is igénybe vehetik), a sárga kód azt jelenti, hogy a felhasználónak elszigetelten otthon kell maradnia, míg a piros a megerősített új koronavírussal fertőzött beteget jelenti, akinek karanténban kell maradnia egy kijelolt helyen. A különböző szolgáltatók, például éttermek, üzletek, szállodák és egyéb intézmények QR-kód olvasó segítségével beolvashatják a vendégek egészségkódját, ami alapján kiderül, hogy igénybe vehetik-e a szolgáltatást.

Ez egyrészt frusztráló, mert nagymértékben befolyásolja az állampolgárok szabad mozgását, másrészt aggasztó, hogy nem ismert az alkalmazások pontos működése, illetve, hogy milyen adatokat tárolnak a polgárokról, és hogy az Alipay és a WeChat nyomon követheti őket.
Hát persze, hogy követ, hiszen tudja merre jártunk. Miután hazajöttunk Shenzenből, máris megjelent a kis csillag az utazási kódunk alatt, hogy jártunk ott és mivel az közepes kockázatú terület, kaptunk csillagot. Amikor Shanghaiban megemelkedtek a fertőzött számok, akkor a város neve mellett rögtön megjelent a kis csillag. Ez például akkor jelent gondot, ha el akarsz utazni, és szállodában megszállni, mert a legtöbb szállás nem fogad, ha meglátják a csillagot.

Éjnek idején teszteltek mindenkit. Lisa videója:

Lezárt lakóparkunk tesztelés alatt

Videók Hangzhou Bay-ből, ahol tavaly laktunk. A fehér buszokkal az egészségügyi személyzet érkezett.

Az otthoni hírek is foglalkoznak a témával, lehet többet tudtok, mint mi itt.

Nem panaszkodásnak szántam az írást, csupán szerettem volna bemutatni a mi szemszögünkből és képeinkkel a jelen helyzetünket. Reméljük mielőbb vége lesz és visszakapjuk régi életünket. Na, nem arra gondolok, ami a Covid előtt volt. Úgy érzem, az már csak egy szép emlék marad…

UPDATE: Hetvegen kiosztottak tobb millio gyorstesztet es vegigteszteltek a varost.
Ma bejelentettek, hogy lezarjak Shanghait, ejfeltol Pudongot 5 napra aztan 1-tol 5-ig Puxit, a folyo masik oldalan levo varosreszt. Nem lehet majd kimenni a lakoparkokbol. A legtobb kiszallito ceg bezart. Megrendeltem a vizet es a tejet de mar nem hozzak ki. Lementem a kis boltba mar szinte uresek a polcok. Lisztet vettem meg cukrot, ...sutok itthon. 5 napot ki lehet birni de ha talalnak valakit meghosszabbitjak 2 hetre.

Szólj hozzá!

Címkék: hirek hetkoznapok kinai modra Shanghairol Covid


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr6917784356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása