Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2022.02.01. 13:10 Vadrozsa

Kínai Holdújév

A kínai újév, vagy Holdújév az új év kezdetét jelenti a hagyományos kínai naptár szerint. A kínai kultúrában és a kelet-ázsiai országokban a fesztivált általában Tavaszi Fesztiválnak nevezik. A világ népességének egynegyede számára ez az év legnagyobb ünnepe.

Időpontja évről évre változik, az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újhold napján van, vagyis ez azt jelenti, hogy mindig január 21. és február 21. közé esik.
Idén Február 1-én van az újhold, tehát ma hivatalosan is beköszöntött a Tigris éve. A Tigris a harmadik a kínai zodiákus körben, az erőnek, a gonoszság kiűzésének és a bátorságnak a szimbóluma.

Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A legfontosabb – a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól: kitakarítják, kisöprik, vigyázva, hogy a szemetet mindig befelé, a szoba közepére söpörjék, és onnan óvatosan kivigyék, lehetőleg a hátsó ajtón, hogy a szerencsét ne söpörjék ki vele. Utána az összes takarítóeszközt el kell rejteni, és újév napján már nem szabad takarítani.

Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását. A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak.
A boltokban széles választékban kapható mindenféle díszítési kellék, virág és piros boriték.

Az Újév előestéje az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, és együtt ünneplik az óév végét. Ilyenkor a távol dolgozó családtag is igyekszik hazutazni, ezért óriási tömegek indulnak útnak. Hosszú sorok kígyóznak a repülő, -vonat, -és buszállomásokon, a jegyeket célszerű előre megvenni.
Valószínű ez a járvány kicsit visszafogta az embereket, de aki bevállalja a tesztelést és az esetleges karantént, -ha fertőzöttet találnak a környéken-, az most is utazni fog. Pláne akkor ha szeretteit csak ebben az egy hétben láthatja.

Újévi hiedelmek:
Az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát viselni, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat, ha ugyanis újév napján valaki az adósuk, akkor úgy vélik, egész évben tartozni fog nekik.
Az ünnephez hozzátartozik a petárdadurrogtatás, a zajkeltés a rossz szellemek elijesztésére szolgál. Szerencsére ezt Shanghaiban betiltották, így csend és nyugalom van az városban.
Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is; az ugyanis, hogy az óévből bőségesen maradt ennivaló az új évre, kedvező előjelnek számít.
Az újév napján nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, a „négyes” szám (四, szi) kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál” (死, szi). Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog.

A város, a lakóparkok, közterek és fontos épületek ünnepi díszbe öltöznek:

Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban lerövidült, Kínában az emberek általában egy hét szünetet kapnak. A jeles napokat az év 15. napján a lampionünnep zárja.

Boldog Tigris Évét!

新年快 !

Happy New Year!

 

Szólj hozzá!

Címkék: unnep gasztronomia Shanghairol kinai szokasok


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1716959724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása