Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2022.01.07. 12:27 Vadrozsa

Shaolin Kung-fu

A Shaolin templomnak két fő öröksége van: a Chan (禅), amely a Chan filozófiára, Shaolin vallására utal, és Quan (拳), amely harcművészetére utal. Ezek nem külön tudományágak, és a szerzetesek mindig is a Chan és Quan egyesítésének filozófiáját követték.

A shaolin szó jelentése: az erdő fái. A kung-fu szó jelentése: idővel megszerzett tudás, jártasság (valamiben), kemény munka, mindig tanulni, nemes. A Shaolin Kung Fu, más néven Shaolin Wushu egyik legrégebbi és leghíresebb harcművészeti stílus.

Ahogy az előző bejegyzésben írtam, Bodhidharmát tartják a chan buddhizmus közvetítőjeként, aki 527-ben érkezett a Shaolin templomba. A kínai legenda szerint ő kezdte a Shaolin kolostor szerzeteseinek fizikai edzését is. Kezdetben egészségmegőrzésre szolgáló gyakorlatokat hozott létre, a többnyire meditációban ülő szerzetesek legyengült fizikai és szellemi kondíciójuk erősítésére. Az indiai hatha és raja jóga módosításaiból vett gyakorlatok fokozták a chi áramlását és fejlesztették az erőnlétet. Az indokínai ikonográfia 18 alapállatának mozgásán alapultak (pl.: tigris, szarvas, leopárd, kobra, kígyó, sárkány, stb.). Ezek lettek a Shaolin Kung-fu alapjai. Később a Pap 18 Ökle néven emlegették ezt az első gyakorlatot, de Bodhidarma nevéhez fűződik a Jicsin-csing (izmok változásának könyve) is.

Nehéz megállapítani, hogy mikor vált harcművészetté. A Shaolin templom elszigetelt helyen volt, ahol az átutazó banditák és kóborló vadállatok állandó problémát jelentettek, így a harcművészet az egészség megőrzésén túl már a templom védelmét is ellátta. Egy idő után ezeket a mozdulatokat, technikákat egy önvédelmi rendszerbe foglalták, és részletesen lejegyezték.

A Tang-dinasztia korában (618-907) lázadás tört ki a császár ellen. A Tang Dzsong Shaolin-szerzetes (később tábornok) által vezetett 500 harci pap bravúrosan helytállt a lázadókkal szemben, ezért Li Shimin  -Tang  császár- elismerése jeléül újjáépítette a kolostort, katonáit pedig odaküldte, hogy tanulják meg a bot- és lándzsavívás Shaolin-fortélyait.

Fu Yu 961-ben egységesítette a Shaolin-formákat valamint 18 különböző Kung-fu stílust hívott életre. A zárt templom lehetőséget adott arra, hogy az oda bekerülő stílusokat, technikákat lejegyezzék, amit aztán tökéletesítettek, rendszerbe foglaltak, majd ezek beolvasztásával új stílusokká formálták őket, így kizárólag Shaolinná válhattak.

A harcos szerzetesek segítségét több alkalommal is igénybe vették a hivatalos szervek: az 1550-es években legkevesebb négy csatában ütköztek meg a déli tengereken garázdálkodó japán kalózokkal, legnagyobb győzelmük alkalmával ellenfeleik több mint százan vesztek oda, míg a szerzetesek csupán négy társukat veszítették el.

A 16. század közepére a korabeli Kína egész területéről érkeznek katonai szakértők a kolostorba, hogy a harci technikákat tanulmányozzák. Az első fennmaradt technikai leírás 1610-ben keletkezett, mely a Shaolin hosszúbot használatát magyarázza, szerzője 10 évet élt a kolostor falai között.

A régi időkben, és egyes vidéki kisvárosokban, falvakban mai napig dicsőségnek számít, ha egy gyermek shaolin szerzetesnek áll. A legfiatalabbak már négyéves korukban bevonultak szerzetesnek, és mikor az 1900-as évek közepe felé nyílni kezdek a kolostorok kapui, kezdett elterjedni, hogy a fiatalok tizennyolc évesen eldönthették, hogy egyáltalán kívánják-e folytatni a tanulást, avagy a kolostorban maradnak-e, vagy világi szerzetesként élik tovább életüket.

A kung-funak számtalan stílusa létezik, és talán csak a legnagyobb mesterek tudnának megközelítő számokat mondani. Általában véve két fő csoportba oszthatóak, ezek a Wu Dang és a Shaolin, utóbbinak két fő iránya ismert: a déli, amely inkább ütéseket használ, és az északi, amely inkább rúgásokban gazdag. A kung-fu stílusok másik csoportosítása a külső és belső. A külső stílusok először nagyobb hangsúlyt fektetnek a fizikai felkészítésre és a technikákra, majd az idő előrehaladtával ismertetik meg a tanulót a stílus spirituális részével, míg a belső stílusok épp a belső értékek fejlesztésével kezdik.
A kungfuban nemritkán találkozhatunk fegyverekkel, állatstílusokkal. Jellegzetes fegyverek: jien (ejtsd: tyien), azaz egyenes kard, legyező, tao, azaz szablya, 9 részes lánckorbács stb.

A kungfut gyakorló személy testfelépítése és képességei alapján állatstílust is szokott kapni, amely többek között lehet tigris, kígyó, fecske, sárkány, daru, béka, sas, majom, sáska, stb. Kb. 500-féle állatstílus létezik, így tehát mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A fegyverrepertoár is hasonlóan széles, de az alapokat mindenki a 18 alapfegyverrel sajátítja el. Egy fegyver (legyen az kuen, azaz bot, háromágú bot stb.) teljes megtanulásához egy év szükséges; a kungfu megtanulásához viszont egy élet is kevés. A Saolin kungfu fő eleme a chi energia használata.

A Shaolin templomban élő harcos szerzetesek világát a nyugati országok elsősorban az 1970-es és 1980-as években forgatott hongkongi, majd kínai harcművészeti filmekből ismerték meg, ha némileg valótlan vagy torzított kép révén is.
Ha idelátogatunk alkalmunk nyílik egy félórás bemutató előadásra, amelyben fiatal harcosok képességei ejtenek ámulatba. A Kung Fu Show ingyenes a látogatók számára, az előadások időpontjai: 10:30, 11:30, 14:00, 15:00, 16:00.

A tanítványok különböző gyakorlatokat mutatnak be, például egy kis harcos egy üveglapon keresztül lyukasztja ki a lufit. Előtte és utána is körbehordozták az üveglapot és látszott rajta a lyuk ahol a tű átment.

Az iskola udvarán gyakorolnak a diákok. A sofőr azt mesélte, hogy egy milliárdos kínai felépítette ezt a hatalmas kung fu iskolát és rengeteg gyerek tanul itt. A kisebb iskolák így kiszorultak, pontosabban azt tanácsolták nekik, hogy költözzenek máshova. Most ebből az iskolából kerülnek ki a legjobb harcosok, akik később a katonaság, az államvédelmi szervek és egyéb harcászati egyesületek tagjai lesznek.

Szólj hozzá!

Címkék: kultura muveszet templomok kirandulas Henan Dengfeng


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr4616806080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása