Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2016.04.14. 12:14 Vadrozsa

Masszazs es masszazsszalonok

A prostitucio intezmenye egeszen a legujabb korig altalanosan elfogadott volt Kinaban. A testet aruba bocsato nonek viszont, az okori es mai koncepcioja kozott nagy kulonbseg van.

A prostitualtat jelento jì 妓 irasjegy noi eloadot, fellepot jelent. Ezek a nok ugyanis a tarsasag szorakoztatasara voltak hivatottak, tanccal, enekkel, hangszerekkel, koltemenyekkel. Magasan kepzett eloadok voltak, akik nem pusztan szorakoztattak, de egyenrangu szellemi partnerei voltak arisztokrataknak, tudos gondolkodoknak, hivatalnokoknak, a legmagasabb tarsadalmi retegek ferfijainak. A kinai ferfiak amolyan "baratsag extrakkal" jellegu kapcsolatot kerestek a prostitualtakkal, esetenkent teljesen mellozve a szexet. A muvelt oromlanyok nagyszeru tarsasagat elvezven megmenekulhettek a hazaselet szexualis kotelezettsegeitol, valamint az otthoni felszines szinjatektol A szex nem volt kizart, de nem szerepelt az elsodleges szolgaltatasok kozott.

A prostitualtak vagy "enekeslanyok" altalaban a kulvarosok szorakoztato negyedeiben talalhato bordelyhazakban eltek, ritkan a belvarosok kocsmaiban, teahazaiban is elofordultak. A Song-kori Kinaban, a vilag akkori leghatalmasabb varosaban, Hangzhouban szamukat huszezerre becsultek. Szarmazasukat tekintve szinte kivetel nelkul a koznephez tartoztak, sokukat meg gyerekkorukban eladtak egyik-masik bordelyhaznak.

A japan gesakhoz hasonloan, a szebb es tehetsegesebb lanyokat a szerelem muveszeten kivul, eneklesre, zenelesre, kolteszetre is megtanitottak. A leghiresebb, legmuveltebb kurtizanok nagy becsben alltak, nevuket feljegyeztek.
A kurtizan alakja kedvelt temaja a kinai irodalomnak, szinte mindig paratlan szepsegu, csodalatra melto lanyokkent jelennek meg. Megnevezesukre szamtalan metaforat hasznaltak az evszazadok soran. A legismertebbek pl. a " sargarigo", " tyuk", "vadtyuk", "kek lotusz", " virag", " kapuban allo", " puderes feju", "tollat arulo furj". A bordelyhazakra a "zoldlampas-lak", "sargarigo-viragcsarnok", " hibiszkuszfuggony", " naspolyakapualj es sikator" valamint a " fust- es viraglak" kifejezeseket hasznaltak.

A Tang-kori kolteszet, az egyik legatfogobb gyujtemenye a kinai kolteszetnek. A kozel 49.000 versbol mintegy 4000 kotheto prostitualtakhoz, ebbol pedig 136-ot ok maguk szereztek. A Tang-korban viragzo prostitucio nagymertekben egy uj kormanyzati intezmenynek, az "oktatasi muhelynek" (jiaofang - 教坊) volt koszonheto. Zene, tanc, irodalom, kalligrafia, sakk es egyeb szellemes tarsasasjatekok elsajatitasa mellett a kifinomult szorakoztatasi kepessegek kifejlesztesere is nagy hangsulyt fektettek.

A jiaofang intezmenye tobb szaz even keresztul mukodott, egeszen a Qing-dinasztia (1616-1911) kozepeig. Az itt kepzett lanyok hivatasos prostiknak szamitottak, akik a tarsadalom kremjet szorakoztathattak. A szex helyett a bordelyhazak legfobb beveteli forrasa a nagyszabasu lakomak, bulik rendezese volt. A madame sem biztatta lanyait a vendegekkel valo szexre, mert azzal egyreszt vesztettek volna ertekukbol, masreszrol ugye ott lebegett a nemkivanatos terhesseg veszelye is. A szex a prostitualt beleegyezesevel tortent, es egyszerre altalaban csak egy partnert tartottak fent. Ha egy ferfi szexualis kapcsolatot szeretett volna tartani egy prostitualttal, igencsak ovatosnak kellett lennie: rossz vege lehetett annak, ha egy magas rangu hivatalnokrol derul ki, hogy effele noszemelyeket patronal. A Qing-dinasztia vegett vetett a jiaofang intezmenyenek, es ily modon lassan eltuntek a magasan kvalifikalt, muvelt oromlanyok, Az idok folyaman a prostitualtakrol kialakult kep is nagymertekben megvaltozott.

Manapsag, hivatalosan a prostitucio illegalis Kinaban. Hiabavalo a nemzetkozi civil szervezetek lobbija, nincs elegendo tamogatas a szexualis korzetek legalizalasahoz, sem civil, sem tarsadalmi szervezetek, sem a kormany reszerol.
A kormanyzati hatosagok a jogrendszer hasznalataval, azaz a birosagokkal es a rendorseggel probaljak megtartani a tarsadalmi fegyelmet. Nagyreszt azonban az a jellemzo, hogy szemet hunynak felette, es megfelelo kenopenzert cserebe, hagyjak burjanzani a vilag kezdete ota letezo iparagat. A rendorseg neha megbirsagolja oket, de ez is csak szemfenyvesztes a lakossag szamara, nekik pedig rendszeres beveteli forras.

Egyetlen helyen, Guangdong tartomanyban 2013 juniusaban a birosag azt a dontest hozta, hogy az erotikus masszazs nem egyenlo a prostitucioval.
A Nandu Daily riportja szerint, 2011-ben a helyi rendorseg tobb fodrasz-szalon tulajdonosat es alkalmazottjat vette orizetbe prostitucio miatt. A szalonok ferfi vendegei, hajvagas utan, mell-masszazst is kerhettek a lanyoktol, ami termeszetesen “happy end”-el vegzodott es plusz penzt jelentett a mellukkel masszirozo lanyoknak.

Az eset nagy port kavart, de mivel nem talaltak bizonyitekot arra, hogy a szalonokban, penzert szexualis szolgaltatast nyujtottak volna, ejtettek a vadat. A birosag szerint az a masszazs, amit mellel vagy kezzel fejeznek be, egyenlo egy maszturbalassal, az pedig nem bun. A prostitucio, nemi aktus, itt pedig semmi ilyesmi nem tortent. Teny, hogy nem etikus, amit tettek, de ez meg nem buncselekmeny.
Southern Rural Daily ujsag szerint, korabban, ugyanebben a tartomanyban,  Jiangmenben, hasonlo incidens miatt egy fodrasz-szalon tulajdonost egy ev bortonre es 10.000 Yuan buntetesre iteltek.

Luo Guangfei buntetojogasz, azt nyilatkozta a Global Times-nak, hogy nem hiszi, hogy a Foshani Nepi Birosag dontese hatassal lesz mas tartomanyok birosagaira. Ezt jol latta, mert 2012-ben Jiangsu tartomanyban 5 ev bortont es 5000 Yuan penzbirsagot szabtak ki hasonlo cselekedetert. Mindenhol maskepp buntetik vagy eppen nem buntetik a happy ende-el vegzodo masszazst.
Jiangmenben, Guangdong tartomanyban azert kellett bezarni egy bordelyhazat, mert az a Tang Xia nevu ovoda mellett nyitott meg es az utcan, a kisszekeken ucsorgo lanyok pimaszul flortoltek a ferfi jarokelokkel.

2013-ban Shanghaiban tobb mint 30 szemelyt tartoztattak le a rendorok, akiket 6 olyan bordelyhazbol szedtek ossze, amelyek iskolaval szemben uzemeltek. De ez is csak egy eset, amit 3 nap mulva mindenki elfelejt es a pillangok zavartalanul ropkodnek tovabb a nagyvarosi ejszakaban. Szukseg van rajuk, nekik pedig a penzre amit igy keresnek.
Irtam mar arrol, hogy a hazassagok nagy resze manapsag is elore elrendezett, a fiatalok szulei dontik el ki illik leginkabb a csemetejukhoz. A szerelem nelkul kottetett frigy pedig hamar bortonne valik, a gyerek megszuletese utan, a teremtes koronaja, mint aki elvegezte legfontosabb kotelesseget, buszken “leporolja tenyeret” es fiatalabb szeretokkel jutalmazza magat.

A kinalat es valasztek pedig egeszen csabito, mondhatni ellenallhatatlan. Uton-utfelen lehet talalni, akar hivatasszeruen dolgozo leanyzot, akar kalandra es ajandekokra acsingozo fiatal lanykat.
Az utcakon boklaszva rengeteg fodraszatot lathatunk, ahol a szepulni, lazitani vagyokat varjak. Ezeknek termeszetesen csak egy resze kinal masfajta szolgaltatasokat is. A legtobb helyen a fodraszok fiatal fiuk, akik hajat mosnak, vagnak, beszaritanak. Esetleg egy fejmasszazzsal megkinalnak a vegen. De tenyleg csak ennyi. Azt pedig nem szabad kihagyni!

Talan hasonlo szamban vannak jelen a labmasszazst kinalo helyek is. Itt mar elofordulhat, hogy mas szolgaltatatast  is lehet kerni. Jartamban-keltemben tobbszor betertem egy-egy frissito labmasszazsra es egyik alkalommal lattam, hogy a ferfi vendeget masik szobaba vezettek. Gyanitom, ott masfajta masszazs folyt.
Egyebkent az ilyen helyeket mar az utcarol ki lehet szurni, a lanyok lenge oltozeke miatt.
Az alabbi kepen a parommal egyutt vagyunk a labmasszirozo helyen:

dsc_0305_5.JPG

Ide tartoznak a testmasszazst kinalo helyek is, amelyek szinten tartogathatnak meglepetest a ferfi vendegeknek. En nem voltam ilyen helyen soha, mert nem sok jot hallottam a masszazs tudomanyukrol. A legtobben gyorstalpalo tanfolyamanon tanuljak meg a masszirozas alapjait es utana rogton elhelyezkednek.

Shanghaiban az ejszakai lokalok, barok es szorakozohelyek szama nagyon magas, igy adott egy magas letszamu ejszakai pillango-populacio. Ezek termeszetesen nemcsak kinaiak hanem mas azsiai orszagok lanyai is itt probalnak szerencset. A kinai lanyok nagy resze olyan kihivoan oltozkodik, hogy eleg nehez megkulonboztetni melyikuk van jelen vendegkent es melyikuk kozli majd az arat az elso ismerkedesi mondatok utan.
Tobbszor voltunk a varos egyik legismertebb pillango-lelo helyen, ahol meg a madam is jelen van es kemenyen felugyeli a lanyokat, valamint a penz utjat. Azoknak a lanyoknak akik aznap este ott szeretnenek “dolgozni”, egy bizonyos osszeget kell fizetniuk a madamnak. A lanyok osszetetele vegyes: fulopok, vietnamiak, kinaiak, oroszok, ukranok es nehany csokiszepseg Ghana, Gabon, Szenegal es Nigeria tajairol. A helyszinen oruletes hangulatot varazsol a fulop szigeteki zenekar, asztalokon tancolnak a fehernemus lanyok, a vendegek a buli tetofokan mar a szinpadon ropjak. Mindig zsuffolasig tele a hely, legtobben persze kulfoldi ferfiak, a lanyok pedig kozottuk illegnek-billegnek, mosolyognak, beszelgetesbe elegyednek…
Mindenki tudja mire megy ki a jatek, mi folyik itt, de mivel a helyszinen nem folyik szexualis szolgaltatas, vedve vannak a hatosag elott. Gondolom eleg eros maffia uralja a kornyeket es tartja kezben a rendoroket is.

Ezen kivul vannak olyan elvarazsolt helyek, mint Csipkerozsika kastelya, kivulrol nezve csendes felhomaly, aztan amikor belep a vendeg, eletre kelnek a manok, hangos zenet kapcsolnak, vibralnak a fenyek es leder tunderek hajolnak kecsesen a biliard asztal fole.

Masik nagy kategoria a KTV-k (a karaoke teve roviditese), amelyek gombamod elszaporodtak az utobbi idoben. A karaoke-barok, modern, csillogo-villogo neonepuletekben helyezkednek el es magas szintu elektronikai felszerelessel birnak, megis a bordelyok hatarmezsgyejet suroljak. Tobb szoba is akad, ahol a barati tarsasagok el tudnak szeparalodni es zavartalanul karaokezni. Minden szobaban orias-kivetito, erintokepernyos konzol amelyrol a dalokat, es diszkofenyeket lehet kivalasztani.
A plusskanapekon csinos cicababak ucsorognek akiknek dolga a vendeg szorakoztatasa. Van aki csak incselkedik, bulizik az ugyfellel, de vannak akik a szexet is bevallaljak. A biztonsag kedveert, a partihelyisegeket furdoszobaval is ellattak. Egyes helyeken az italokat meregdragan merik, es a dekorativ 20-21 eves lanyok is jol keresnek.

Tricia Wang, neprajzkutato es szociologus, aki sokat irt a temaban, a kinai bordelyhazakat 6 fo kategoriaba sorolta:

  • 1. luxus bordelyok, arak: 10.000 RMB-tol folfele
    2. polgarmesteri bordely: arai tobb ezer RMB korul mozognak
    3. rendori bordelyok, arak: 200- 1000 RMB kozott
    4. uzletemberek bordelya: 200-1000 RMB kozott
    5. varosi polgarok bordelyhaza: 5-100 RMB
    6. utcai pillangok, akik 20-50 RMB kernek es az ugyfel fizeti a hotelt.

A WHO (Egeszsegugyi Vilagszervezet -World Health Organization) 2010-ben keszult felmerese alapjan, Kinaban jelenleg kb. 4- 6 millio kozotti szexmunkas dolgozik.

Li Qin nevu kinai fotos 7 even keresztul fotozta a utca lanyait. Olyannyira bizalmukba ferkozott, hogy nemelyikuk sajat szobajaba engedte fotozni magat.
Amikor arrol faggata oket, miert valasztottak ezt a megelhetesi format, sokfele tortenetet hallott. Nehanyuk a meggazdagodas, hiresse valas remenyeben kezdte egeszen fiatal, 17-18 eves koraban. Volt olyan aki eroszakos ferje mellol szokott meg, hatrahagyva 2 gyereket. Akadt viszont olyan is, aki par ev mulva ki tudott szallni es sajat vallalkozast inditani.
Jojjenek a fotok amelyek a Shanghaiist oldalan jelentek meg:

 

Amirol szemelyes tapasztalatom van, a labmasszazson kivul, az a nyirok-masszazs, amit egy elegans jiadingi szepseg szalonban probaltam ki, valamint az orvosi gyogymasszazs Chen doki klinikajan, amit hetente igenybe vettem. Elobbitol nem voltam elragadtatva, utobbinak minden masodpercet imadtam. George ( kinai neve: Ye Jian Gong) volt az en masszorom es nem voltam hajlando mashoz menni, ha o nem ert ra, inkabb vartam. Tobb gyogymasszor is dolgozik ott, de nagyon gyorsan rajottem, hogy George a legjobb es ezt jeleztem a dokinak is. Ezutan mindig hozza kuldtek es a kezelesi idopontjaimat is George beosztasahoz igazitottak.

Egyik nap kifaggattam, hol es mennyi ideig tanulta a szakmat. Azt mondja 7 evig jart egyetemre es jelenleg is tanul. Sajnos angolul nem beszel ezert a doki forditotta amit mondott. Nem akartam tovabb kivancsiskodni, de marhara furta az oldalamat, hogy mit lehet tanulni ennyi idon keresztul. Aztan kesobb hallottam amint a kolleganoi “dr. George”-kent emlitik. Ezek szerint orvosi egyetemre jart.
Arra voltam meg kivancsi, hogy az a sok masszor aki Shanghai szerte dolgozik mennyi ideig tanul es mennyire felkeszult.
George szerint Shanghaiban osszesen kb. 100.000 masszor tevekenykedik. Ezeket 5 csoportra lehet osztani:

  • 5. szint: kb. 20.000 masszor, jo esetben 3 honapos tanfolyam elvegzese utan dolgoznak, sajnos egyesek ezt sem vegzik el, inkabb megveszik a bizonyitvany
  • 4. szint: kb. 10.000 masszor , 2 ev iskola szukseges
  • 3. szint: 3-5000 kozott, 4 evig jarnak iskolaba
  • 2. szint: kb.50 masszor , 7 ev tanulas (George is 2-es szintu)
  • 1. szint: George szerint, Shanghaiban ilyen kepzettsegu masszor nincs.

 

Korabban irtam egy cikket Chen dokirol es a kiropraktikarol:

 http://shanghaibanelni.blog.hu/2013/10/24/kiropraktika

Akkor azt igertem jelentkezem a kesobbi fejlemenyekkel, beszamolok a gyogyulasrol, valtozasrol.
Azota eltelt 2 ev es a rendszeres kezelesek hatasara sokat javult a hatgerincem. Rontgenfelvetelen millimeterekben lemerheto a csigolyak helyenek valtozasa es a gerincoszlop, eredeti helyehez valo kozeledese, egyenesedese.
Mindenkinek ajanlani tudom a klinikat es az ott dolgozo orvosokat, terapeutakat, masszoroket.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: korhaz kinai modra


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr948604708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása