Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.10.14. 02:54 Vadrozsa

Házi kedvencek

Nem neveznem a kinaiakat allatbarat nepnek. A baj az, hogy az allattartasi kulturajuk, nagyon messze van az elfogadhato szinttol. Letszamukhoz merten, meg mindig kevesen tartanak otthon allatot.

2012-ben az orszagban 33 millio macska- es kutyatulajdonos volt, a szamuk azota biztosan nott. A varosi elit kutyatartasa inkabb a nyugat majmolasa, mint felelossegteljes allattartas. Divatkutya lett a skot juhasz es a husky, mindketto nagytestu, nagy a mozgasigenye es nem igazan kedvez nekik a szubtropusi eghajlat es a varosi zaj.

Szeretetuket mindenfele kiegeszitok megvasarlasaba elik ki, butorok, ruhak, kutyakajak es jatekok formajaban., ami gyakran szelsosegekbe csap at. A kisebb testu kutyakat beoltoztetik, pedig telen sincs hideg. Rendszeresen kozmetikushoz viszik, hogy divatos fazonra vagja, esetleg fesse bundajukat. 2012-ben az allatartok 7,84 milliard RMB-t koltottek kedvenceikre.

Az allatartas kezd komoly uzlette fejlodni, a kereslet bovulesevel szaporodik az igenyeket kielegito kulonleges intezmenyek szama is. Shanghaiban tobb mint 400 allatkorhaz es maganrendelo van, a nagy kulfoldi cegek sorra nyitjak szakboltjaikat. 
A kulonleges ellatasert meg is kerik az arat, Shanghaiban, a PetZoo-ban peldaul 400 yuanert ( kb.55 Euro) nyirnak szort. Egy teljes koru orvosi vizsgalat 1500 yuan (kb. 208 Euro) korul mozog. A megorzokben, vagyis a teljes koruen felszerelt kisallat-hotelekben 100 - 300 yuan (kb.14 - 42 Euro ) kozott mozog 1 ejszakai tartozkodas ara.

Mivel a kinai nem azt tanulta gyerekkoraban, hogy a kutya az ember leghusegesebb baratja, ezert nem mindig banik vele ehhez merten. Sokan csak kinozzak, nem megfelelo tartas miatt, vagy kielik rajtuk a frusztraciojukat.
Az allatkereskedesekben kis ketrecekben nyomorognak a kutyusok, cicak, nyuszik,.......az utcai arusoknal etlen-szomjan varjak az uj gazdi megjeleneset.

Masik elszomorito teny a kutyakkal kapcsolatban, hogy a husuk fogyasztasanak evezredes hagyomanya meg nem lett betiltva, visszaszoritva. Az orszag deli reszen levo Yulin varosban a 90-es evek ota minden evben megrendezik a kutyahusfesztivalt. Nem reszletezem mit esznek, mit unnepelnek ilyenkor, aki kivancsi, irtam rola korabban:

http://shanghaibanelni.blog.hu/2013/06/25/kutyahus-fesztival_del-kinaban

Itt a legnepszerubb haziallatok azok, amelyek kis helyen is elfernek, igenytelenek es valami hasznot hajtanak. Egyik kedvenc az aranyhal, ez Feng Shui szerint  a gazdagsag, a siker es boseg kifejezoje.

Masik kedvenc a madar. Mindenfele madarra van kereslet: szines papagajok, piciny enekes madarak, Beo madarak…Az enekes vagy “ beszelo” madarakat hetvegenkent kiviszik a parkba "levegozni" meg egymasnak mutogatni, dicsekedni vele. Vagy felakasztjak a kalitkakat a fara, leulnek es hallgatjak a csicsergest.

Galambokat alig latni a varos terein, csak a piaci ketrecekben. Lehet, hogy csak enni tenyesztik oket?
Az otvenes hatvanas evek ehinsege leirhatatlan okologiai katasztrofat okozott, az emberrel kapcsolatba kerulo allatok zome elpusztult. Kesobb, a Mao kezdemenyezte kartevoirtas soran kipusztitottak az orszag fecske es vereballomanyat.

Tucskot mar osidok ota tartanak, kis bambuszketrecekben, ciripelesenek nyugtato hatast tulajdonitanak.
Idegen kozeledtet is jelezte, a haziak nyuzsgeset megszokta, viszont ha betolakodo erkezett, elhallgatott. Masik kulonlegessege a szorakoztatas, a del-kinai sikatorokban egy-egy tucsokviadal alkalmaval, a bajnok hiresse valhat es penzt hozhat a hazhoz.

 Ezen kivul vannak eleg bizarr hazi allataik is. Kepek a galeriaban, leiras a jobb oldalon:

Korulbelul 2 eve ujabb oruletnek voltunk szemtanui: elo szerencse-kulcstartokat arusitottak uton-utfelen. Az uzlet viragzott egy ideig, aztan valoszinu meguntak, mert mostanaban nem lattam arusokat.
A szerencsetlen pici allatokat ( aranyhalat, ekszerteknost, szalamandrat, bekat…stb.) egy tenyernyi muanyag kapszulaba helyezik, amit felig toltenek tapanyagokkal dusitott vizzel es oxigennel, aztan legmentesen lezarjak. Azt mondjak az allat, kb. ket honapig birja, a mostoha korulmenyek kozott, aztan elpusztul, hacsak ki nem szedi a gazdaja.
Tobb allatvedelmi civil szervezet hevesen tiltakozott a horrorisztikus hobort ellen. Eredmenyt nem ertek el, mert sajnos teljesen legalis, Kinaban csak vadallatokra vonatkozik a torveny, ezek viszont nem tartoznak abba a csoportba.

Ket video arrol, ahogy arultak a portekat:

A vedett es veszelyeztetett allatokat sem tartjak tiszteletben, tigriskolykot, egzotikus madarakat, papagajokat, voros pandat, merges kigyokat, aligatorokat, majmokat kinalnak eladasra kinai internetes aruhazakban.

A sina.com irasa szerint a feketepiacon nehezebben beszerezheto allat ara a 100.000 yuant (kb. 14.000 Euro) is meghaladhatja. Egy fehertigris-kolyok peldaul  200.000 yuan (kb.28.000 Euro), a voros panda ara 150.000 yuan (20.000 Euro), egy makakoe 6.000 yuan (kb. 800 Euro) korul alakul.

Kína 1981-ben csatlakozott a veszelyeztetett vadon elo allat- es novenyfajok nemzetkozi kereskedelmerol szolo egyezmenyhez (CITES), viszont a torveny betartasat nagyon ritkan ellenorzik.

Par eve volt egy nagyobb fogasuk, Linxia varosban egy kereskedonel tartott razzia soran medvek, hoparducok, foltos parducok es hiuzok bundaira, csontjaira bukkantak. Amint emlitettem korabbi cikkemben, az egzotikus allatok csontjai a tradicionalis kinai gyogyaszat nyersanyaganak szamitanak.

A devians allatszeretetre es a vele valo kerkedesre is van pelda boven.
A Shanghaiist-on olvastam, hogy Kina leggazdagabb emberenek, Wang Jianlinnak a fia, ket Apple arany orat vett a kutyajanak, aztan kiposztolta a kepeket, a kutya kozossegi oldalara, merthogy az is van neki.
“ Mivel negy labam van negy aranyora kene, de az tul feltuno lenne, ez a ketto tokeletesen illik a statuszomhoz …” – irja magarol a kutya. Pontosabban azt irta, hogy “tul tuhao lenne” , de ennek a szonak meg nem talaltam magyar megfelelot. Az ujgazdag kifejezes nem teljesen fedi, azt amit a “tuhao” jelent itt Kinaban. Ez egy sokkal atfogobb jelentesu szo, amivel a bardolatlan, muveletlen, arcatlan, feltuno (uj)gazdagokat illetik.
Az orak egyenkenti erteke 126.000 RMB ( kb.17.444 Euro).

A Sichuan tartomanybeli Zhu, 2 honapot toltott kutyaja trenirozasaval, mig az megtanult ket labon jarni. Beoltozteti kislany ruhakba, hatizsakot tesz a hatara, igy setalnak az utcan. A puddli tobb mint 2 kilometert kepes jarni ember modjara. A jarokelok csodaljak, termeszetesen a kozvelemeny eliteli az idiota gazdajat.

Egy Qingdaoi ujgazdag kiberelte egyik otcsillagos szalloda uszomedencejet, hogy megunnepelje kedvenc oroszlan fokaja szuletesnapjat. Az unnepelt vegul olyan jol erezte magat, hogy nem akart kijonni a medencebol. Kepek a galeriaban.

Az alabbi, kovetnivalo ellenpeldaval zarnam a bejegyyzeset. Remelem szep lassan valtozik a tarsadalom felfogasa es a kovetkezo generacio mar nem szorakozas- es elelem forrasnak tekinti a negylabu elolenyeket.

Chengdu varosaban, egy hazaspar az elmult 10 evben, 60 kobor kutyat es macskat fogadott be es veluk egyutt elnek 20 negyzetmeteren.
Tortenetuk 2005-ben kezdodott, amikor talaltak egy beteg kobor macskat a hazteton. Azota a koltsegeik nagyon megemelkedte, most mar keregetesre kenyszerulnek.
Az allatkorhaz tul draga, ezert a feleseg, aki korabban noverkent dolgozott, tisztitja es gyogyitja az allatokat.
3000 yuan koruli osszeget (kb. 415 Euro) koltenek az allatokra havonta, ehhez meg hozzajon a 600 yuanos rezsi es a berleti koltseg. Mr. Hu szivesen orokbe adna nehany allatot, de csak felelossegteljes es megbizhato szemelyeknek.

 

2 komment

Címkék: kinai modra ujsaghirek


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr157963832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26666 2015.10.16. 02:08:53

Én is akarok egy disznót. olyan aranyos, és ha meghunom, meg lehet enni.

Vili Doli 2015.10.16. 02:09:31

Kedvtelésből állatot, házi kedvencet tartani HÜLYESÉG!

Csak a haszonállatnak van értelme.

A macska teljesen fölösleges állat, a kutyák közül csak a vakvezető, nyomozó-, mentőkutyáknak lenne szabad élniük, a többi dögöljön meg.
süti beállítások módosítása