Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.03.22. 05:02 Vadrozsa

Új-Zéland: Waitomo, Rotorua

Tobb mint 3 oras vezetes utan, keso este ertunk Waitomo falucskaba. Nagy nehezen talaltunk egy kempinget, de mar zarva volt. Szerencsere ott boklaszott a biztonsagi or es mondta menjunk csak be, parkoljunk le, aludjunk, aztan majd reggel kifizetjuk. Ez, a kesobbiek soran is gyakran elofordult, az is, hogy keson ertunk a kempingbe es az is, hogy siman beengedtek, hasznalhattunk mindent, reggel meg fizettunk es mentunk tovabb.
Nehany alkalommal olyan helyen is aludtunk, ahol recepcio sem volt, ( zuhanyzo, melegviz es konyha sem). Egy fabol acsolt, tetovel ellatott hirdetotablan kint voltak az instrukciok, amelyeket kovettunk: Az ott talalhato fakkbol kivettunk egy neylon zacskot, amiben egy formanyomtatvany szeru fecni volt, kitoltottuk (nev, kocsi rendszama, erkezes datuma/ideje, tavozas datuma/ideje, szemelyek szama), vissza a zacsiba, beleraktunk fejenkent 6 dollart (ez volt a fix ar), majd beledobtuk a kis faladikoba. A kutya se jott ellenorizni. Itt csak az utazok becsuletessegen mulik, hogy tenyleg fizetnek-e.

Na szoval, itt most rendes kempingben voltunk, teljesen felszerelt es tiszta konyhaval, mosokonyhaval, zuhanyzoval, tarsalgoval. Ez a szinvonal dragabb 15 dollar/fo es ha mar itt tartunk megemlitem a Top 10 Holiday parkokat is, ami a kempingek csucsa, ezek altalaban 20 dollar korul mozogtak fejenkent.

Waitomoba barlangaszni mentunk, itt ugyanis csaknem 50 km hosszu barlangrendszer van, olyan hiresseggel, mint a vilagito kukacos barlang (Glowworm Cave). Ezen kivul a Ruakuri, Aranui barlangok, meg a Gardner’s Gut,ami egy 12 km hosszu barlangrendszer, tobbfele latnivaloval.

Waitomoegy maori eredetu szo, jelentese: “a lyukon keresztulfolyo viz”. Szerintem ez a nev is a barlangokhoz kotheto. A Ruakuri barlangban peldaul van egy foldalatti folyo es ezt kihasznalva, ugynevezett Black Water Raftingturakat is szerveznek a vizi kalandok kedveloinek. Engem egyaltalan nem vonzott, a ferjem gondolkodott rajta, aztan amikor a Ruakuri-ban voltunk, a felso szinten, lattuk, ahogy alattunk, uszogumikban ulve, libasorban, osszefogozva csordogaltak lefele, elment a kedve. Ezert o nem ad ki ennyi penzt.

Az hiszem, a kis falucska teljes lakossaga a turizmusbol probal megelni, a szallasok, boltok, kavezok mellett tobb irodaban is le lehet foglalni a kivalasztott barlangturat.
Kataek blogjaban olvastam, hogy a Ruakuriban latni lehet a foldrengeseket okozo tektonikai lemezeket, igy mindenkepp erre esett a valasztasunk meg termeszetesen a kukacos barlangra. Lehetoseg van kombinalt jegyet venni, igy kicsit olcsobb.

Ertunk jottek, odavittek, idegenvezeto jott velunk, a Ruakuribankezdtunk. Ahogy beleptunk, egy lenyugozo, voros egokkel kivilagitott spiral lepcson ereszkedtunk le a melybe. Utana kb. 10 meter hosszu alagutba erkeztunk, megvartuk, amig a lemaradt csapattagok felzarkoztak, akkor az idegenvezeto fiu becsukta a kifele vezeto ajtot es kinyitott egy masikat, befele, a csodak foldjere. Gyonyoru cseppkofolyoson haladtunk vegig, jobbra is, balra is fantasztikus formaju- szinu sztalagtitok es sztalagmitok. Mozgaserzekelo korlat mindket oldalon, akinek egy kicsit is atnyult a keze, valla a korlaton, rogton besipolt. Ezert aztan a hatizsakot is elore vettuk es vigyazallasban kozlekedtunk.

Maori legenda szerint a barlangot, 400-500 evvel ezelott fedezte fel egyik torzs fiatal tagja.
Tane Tinorau, Kawhia fold torzsfonoke es harcosai hadiosvenyen jartak, meg akartak tamadni a helyi Ngati Hau torzset es elfoglalni toluk Waitomo kornyeket. Egyik pihenojuk alkalmaval elkuldtek egy fiatal vadaszt, hogy hozzon nemi eleseget. Miutan ejtett nehany madarat, rabukkant a barlang bejaratara, ahol vadkutyak tanyaztak. Ratamadtak szerencsetlen vadaszra, az meg ijedteben eldobta a zsakmanyt es hanyat-homlok elmenekult.
A torzs, konyortelen bosszut allt szegeny kutyakon, csapdakat helyeztek ki, elfogtak es megettek oket.
A helyi torzzsel valo osszecsapas sikeres lett, Tane Tinorau torzse elfoglalta a teruletet es mivel sikeruket nemileg a kutyahusnak tulajdonitottak, a barlang kozeleben telepedtek le.
A barlang neve igy lett Ruakuri, ("Rua" odut jelent, "kuri" pedig kutyat).
A bejaratat temetkezesi helynek hasznaltak, es mai napig szent terulet, ahova nem lephetnek be a turistak.

A csalad egyik leszarmazottja James Holden, 1904-ben nyitotta meg eloszor a barlangot a nagykozonseg szamara, lenyugozo szepseget es spiritualis tapasztalatot nyujto termeszeti kincskent hirdettek.

Kesobb a kormany kiterjesztette tulajdonjogat a barlangra es 1988-ig egy altaluk letrehozott ceg uzemeltette. Akkor egy jogi es penzugyi vita eredmenyekent be kellett zaratni.
18 ev utan, 2005-ben nyitottak meg ujra, amikor sikerult egyezsegre jutni a torzsfonok leszarmazottaival, a Holden csaladdal, akik jogosan kovetelik reszuket a bevetelbol. Az o keresukre lett uj bejarat nyitva, a regit pedig, ahol az osi sirhelyek vannak lezarattak. Akkor epult a spiralis lejarat, a hidak es a setaloresz, amely egyreszt csokkenti a csuszas -es balesetveszelyt, masreszt ovja a csodas meszko- es kristaly alakzatokat.

Itt is volt nehany vilagito kukac a mennyezeten, ilyenek lettek a kepek:

Waitomo regio, kozel 300 feltart meszkobarlangjat, geologiai es a vulkani tevekenyseg hozta letre mintegy 30 millio evvel ezelott, amikor a terseget az ocean vize boritotta.
A meszkovek felszinen tengeri kagylok, korallok, halak es mas tengeri elolenyek megkovesedett lenyomatai lathatok.

Egyik szakaszon a srac lekapcsolta a villanyt es kerte, hogy fogjuk meg egymas kezet igy lepegettunk elore a sotetben, o pedig elorebocsatotta, hogy igy sokkal nagyobb lesz a hatas, ha megerkezunk. Igaza lett.
Par perc mulva felkapcsolta a vilagitast es kinyithattuk a szemunket: egy csodalatos hofeher kristaly teremben talaltuk magunkat, a lelegzetunk is elallt a szepsegetol.

Itt mindenki fenykepezkedni akart, a kiseronk kedvesen segitett ebben.
Kerdezgettem tole, hol lehet latni a tektonikai lemezek toresvonalat, mert allitolag ebben a barlangban van.
Bizonytalan volt a valasz: Hat nagyon keves latszik belole…es a fal egyik reszere mutatott, amit rogton lefenykepeztem, de ereztem, hogy ez nem az amit keresek. Rogton masra terelte a szot, nem akartam eroskodni, ugy latszik nem ezzel a latvanivaloval adjak el a barlangot.

A “Ring of fire”egy olyan patku alaku terulet a csendes ocean medencejeben ahol a legtobb vulkankitores es foldrenges zajlik. A 40.000 km2-nyi teruleten 452 vulkan talalhato es a vilag foldrengeseinek 90%-ka itt megy vegbe. A patko bal also sarkaban ott van Uj-Zeland bekarikazva.

ring_of_fire.png

Erdekes lett volna legalabb egy kis toresvonal-darabkat latni, de ha nincs, …hat nincs…, ettol fuggtelenul nagyon szep volt a barlang.

Kovetkezo a vilagito kukacos, vagyis a Glowworm barlang volt. Sajnos itt nem volt szabad fenykepezni, ezert megprobaltam a latvany magamba szivni.
Csak tudnam, hogy akkor honnan van fent a neten az a rengeteg kukacos kep?

A haromszintes barlangot 1887-ben egy maori torzsfonok es egy angol foldmero, Fred Mace fedezte fel, azota az egyik leglatogatottabb termeszeti kepzodmenye az orszagnak.
Itt, a csodalatos formaju cseppkoformaciokon tul egy kulonleges latvanyban is van resze a latogatoknak, amelyet elolenyek produkalnak.

Az Uj-Zelandon honos Arachnocampa luminosa nevu legyfaj larvajarol van szo, amelyek gyongyfuzerszeruen lognak le a barlang mennyezeterol.
A larva a 10 centimeter hosszu huvelyben lakik igen kényelmesen. A hideg feny, amelyet kibocsajt, testenek hatso reszeben kepzodik, pontosabban, a sajat uruleket hasznalja csalinak, amely egy kemiai reakcionak koszonhetoen kekes fennyel vilagit.
Ezt nevezik biolumineszcencianak es annyira latvanyos, hogy nemcsak rovarokat kepes odacsalogatni, hanem tobb ezer turistat is.
Ezzel az a celja, hogy a repulo rovarokat magahoz csalogassa. A larva a huvelybol 15-20 ragacsos fonalat enged le, hogy a feny fele repulo rovarok beleakadjanak. A szalak 10-16 cm hosszuak, s a larva nehany masodperc alatt felhuzza veluk a zsakmanyt.
A legylarva nehany honap utan bebabozodik es 12 napos baballapot utan elobujik a legy, amelynek elete 36-48 ora. A nosteny egesz keveset vilagit, epp hogy a him meg tudja talalni.
Tehat a kukac eletciklusa: 3 hetig petekent eli eletet, aztan jon a 9 honapig tarto vadasz szezon larva formajaban, majd 12 napos babozodas utan utra keszen, a legy.

Tenyleg csodalatos latvany, foleg oldalrol nezve, amikor felkapcsoltak a vilagitast par percre (egyebkent teljesen sotet van ezen a helyen, nem akarjak megzavarni a kis elolenyek eletet, mert ezzel odalenne az uzlet is.)

Na szoval, oldalrol tobb szaz fenylo fonalat latni, amint hajszalvekonyan fuggnek a mennyezeten. Kerestem kepet a neten:

kukac3.jpg

A mennyezetet egyebkent csonakbol a legszebb megcsodalni. 15-20 szemelyes csonakok allnak rendelkezesre, kiseroink segitenek beszallni. Egyenkent, csendben lepunk at a partrol a csonakba es foglaljuk el a kijelolt helyunket. Amikor megtelik a csonak, a kormanyos, a magasba epitett drot huzalok segitsegevel inditja, kormanyozza a hajot. Nagyon ugyesen, tapasztaltan huzza magat es a csonakot, a koromsotetben is megtalalja a huzalokat. Biztos csinalja mar par eve. 

Csendben kell lennunk, csak neha hallani egy- egy halk sikolyt, sohajt…mindez termeszetesen a latvanynak szol. Kerestem kepeket a neten, de meg sem kozelitik az elo latvanyt.
Olyan mintha a csillagos eget bamulna az ember. Vagy olyan teremben lenne amelynek mennyezetere tobb szaz kekes szinu ledet szereltek.
Allitolag a barlang akkor a legszebb, amikor a larvak a legehesebbek, mert ekkor intenzivebben. vilagitanak.

A barlang 30 m hosszu, 12 m szeles es 5 m magas. A kormanyosunk ugyesen korbejarja a teruletet, igy a teljes mennyezetet jol lathatjuk. Nem idozunk bent sokaig, teret kell engedni a tobbi turistanak is, egy labirintus szeru folyoson haladunk kifele es maris megpillantjuk a napfenyt. Halalkodva koszontunk el a csonakostol, mintha az o erdeme lenne a csillagvarazsos barlang…:)

 

Tovabb indultunk, a sziget belseje fele, estere el kellett ernunk a geotermikus aktivitas egyik legismertebb szinhelyere Rotorua-ba.
A Tarawera-vulkan 1886-os kitorese bugyborekolo hoforrasokat, smaragdzold es narancsszinu tavakat, fortyogo iszapmedenceket, gozolgo gazfeltoreseket es fustolgo kratereket hagyott maga utan.
Rotorua is abban a vulkanikus zonaban helyzkedik el amely osidok ota forrong es mai napig a vilag egyik legaktivabb terulete. Az alabbi terkepen lathato, hogy a Ruapehu vulkantol huzodik a Tongariro-n keresztul eszaknyugati iranyba, beleesik a Taupo to (amely ugyancsak vulkani kratereben keletkezett), Wairakei (ahol geotermikus eromu is mukodik), a Tarawera vulkan, Rotorua kornyeke, majd keresztulszeli a Bay of Plenty-t egeszen a kepen lathato White Island-ig, amely ma is mukodo vulkan, latni lehet ahogy fustolog.

taupovol.jpg

img_0780.JPG

Este, miutan szallast talaltunk rogton kiprobaltuk az itteni termal vizet. A vilag legjobb 10 termalfurdo listajan szereplo, Polynesian Spa nevu helyet valasztottuk. Mar az utcarol latni a felszallo gozfelhoket.

Ezen a helyen mar regota mukodik furdo, az elso feljegyzesek 1878-bol szarmaznak, amikor egy szerzetes sikeresen kezelte izuleti panaszait az itt feltoro forras vizevel. Az elso furdoepuletet 1886-ban epitettek, ennek utodja a mai modern furdo.
A letesitmeny harom reszre van osztva: romantikus, deluxe es csaladi, a jegyarak is kulonboznek. 36 es 42 fokos medencek vannak, a fedetlen resz vegeben kilatas nyilik az obolre. A vulkani tevekenysegnek koszonhetoen a Rotorua to vize nagyon savas, az itt feszkelo madaraknak minden nap utra kell kelni taplalekot szerezni, mert ebben a vizben nincs szamukra eloleny.

Masnap reggel elsetaltunk az informacios irodaba, a belvaros hangulatos volt es tiszta.

Az irodaban annyi programot ajanlottak, hogy rogton tudtuk, itt 2 napot kell maradnunk.
Eloszor az 1886-os vulkankitores altal eltemetett falut/muzeumot mentunk megnezni: The Buried Village.

A vulkankitores rovid tortenete:
Rotoura kornyeken 1886. junius 9-rol 10-re virrado ejszaka legalabb 30 kisebb foldrengest eszleltek. Hajnali 2-kor egy erosebb rengest ereztek, amelyet hatalmas robbanas kovetett.
A Tarawera hegy harom, 1000 meter koruli csucsa tort ki egyszerre, es a harom kulonbozo oszlop tobb ezer meter magasra lovellte a hamut es fustot. Olyan hatalmas volt a robbanas es a feny, hogy a 800 km-re delre levo Christchurch varosaban is hallani lehetett, Aucklandban pedig arra gondoltak, hogy orosz hadihajok tamadtak meg oket.
Egesz ejjel tombolt a hegy, ontva magabol a lavat, hamut es fustot, hatalmas teruletet, es harom falut boritott el. Tobb mint 150 ember veszitette eletet a termeszeti katasztrofaban, a Rotomahana-to vizszintje pedig 100 meterrel megemelkedett, a Waimangu volgyet pedig teljesen atalakitotta.
A hegy tetejen ma egy kraterekkel tarkitott, kozel 20 km hosszu szakadek tatong.

640px-mounttarawera2_1.jpg

A Te Wairoa nevu falut, kiastak, es a latogatok mint mini Pompejit tekinthetik meg.
A maori-europai telepulest 1848-ban hoztak letre kereszteny misszionariusok. Innen indultak a turautak a rozsaszin es feher teraszokhoz.
A muzeum bemutatja a vulkani hamu alol feltart falu romjait, kiasott relikviak lathatok es szomoru tortenetek olvashatok az aldozatokrol.

A rozsaszin es feher teraszok a kor egyik legcsodalatosabb termeszeti kepzodmenyei voltak.
A vilag nyolcadik csodajakent emlegettek oket es ozonlottek az emberek, hogy lassak oket.
Hosszu utat kellett megtenniuk, ugy lohaton, mint gyalog, amig elertek a Rotomahana tavat, ennek ket oldalan egy-egy domboldalon egymassal szemben fekudt a ket terasz.
A 40 meter magas feher terasz kozel 3 hektaron terult el. Tetejen forro termalviz tort fel, neha akar 20 meter magasra is, es hofeher kristalyteraszokat, kova-medenceket alakitott ki a lejton.
A rozsaszin terasz kisebb volt, csupan 30 meter magas, viszont a foldbol kimosott antimon-szulfidnak koszonhetoen vilagos rozsaszin arnyalata volt. A teraszok merete es a viz hofoka az alsobb szinteken, alkalmassa tette furdozesre.
Az oslakos maorik a kezdetektol fogva reszt vettek az orszag turizmusanak fejleszteseben, a nok tapasztalt es kepzett kiserokkent dolgoztak. Leghiresebb es legkozkedveltebb vezeto Sophia Hinerangi, roviden Guide Sophia (maori neven Te Paea). Tobbszor talalkoztunk a fotojaval Rotoruaban.
A muzeum nehany kepe megjeleniti a teraszokat, de mivel akkoriban nem keszultek szines kepek, csak elkepzelni tudjuk milyen gyonyoru lehetett. Nehany festo megprobalta reprodukalni a csodat, nem tudjuk milyen eredmennyel, mert a vulkan maga ala temette mindket teraszt.

2011 juniusaban, a vulkankitores 125. evfordulojan, a GNS Science kutatointezet szakertoi, arrol adtak tajekoztatast, hogyujra felfedeztek a teraszok maradvanyait a Rotomahana toban.

A muzeum utan felmentunk egyik dombra ahonnan kilatas nyilt a gyilkos Tarawera hegyre. Utkozben megneztuk a 30 meter magas Wairere vizesest.

Rotoruaban 11, kisebb-nagyobb to van, legtobbjuk vulkanikus eredetu. Legnagyobb a Rotorua(79.8 km²), a kisebbek kozott van ketto amiket egy domboldalrol egyszerre lehet megnezni, az erdekesseguk az, hogy egyik smaragd zold, a masik azur kek.
Balra nezel zold to, jobbra nezel kek to, fantasztikus latvany. Mindketto kb. 13.500 evvel ezelott jott letre, a zold (Rotokakahi)a helyi maorik tulajdona, szent terulet, nem lehet horgaszni, furdeni, csonakazni, a kek (Tikitapu)felszine tukorsima, nem latni, viszont lassu atfolyasa van a Tarawera toba.

A tavak utan setaltunk egyet a kaliforniai voros fenyok erdejeben. A tobb mint 5600 hektarnyi erdoben 145 kilometernyi osveny-labirintus van, ez a hegyi kerekparozok mekkaja. Nem tudtunk betelni a friss, fenyoillatu levegovel a 60 meter magas, voroses-torzsu oriasok kozott.

Uj-Zeland lakossaganak 30 szazaleka bennszulott maori. Ezt a kozosseget a legnagyobb, nem europai nepcsoportkent tartjak szamon.
Rotorua nemcsak a geotermikus tevekenyseg, hanem a maori kultura kozpontja is. Tobb maori falu is nyitva all a turistak elott, naponta ket vezetett tura alkalmaval ismerkedhetnek kozelebbrol a maorik hetkoznapjaival.

Mi a Whakarewarewa nevu kulturalis falut valasztottuk, epp elcsiptuk a delutani turat. Az idegenvezetonk is helyi lakos volt.
A falu teljes neve: Te Whakarewarewatanga O Te Ope Taua A Wahiao, ami valami olyasmit jelent, hogy a Wahiaoi haborus felek talalkozohelye.
A falut egy hidon atkelve lehet megkozeliteni. Arra lettunk figyelmesek, hogy fiatal suhancok ugraltak a hidrol a vizbe es valamit kialtoztak. Idegenvezetonk elmeselte, hogy ez is regi hagyomany, amikor meg nem volt hid, akkor maorik vittek at a turistakat a hatukon a faluba. Fizetsegkent az apropenzt nemelyik turista a vizbe dobta. Azota fennmaradt a szokas, a turistak most mar hidon setalnak at, de legtobbjuk aprot dob a vizbe, a gyerkocok legnagyobb oromere. Lemerulnek, pillanatokon belul felhozzak es mutatjak a fenyes penzermeket.

Ebben a faluban mind a mai napig elnek es tenyleg megoriztek az osi tradiciokat.
A falu raepult a geotermikus gejzirek melegitette foldre, es teljes mertekben kihasznaljak a foldrajzi adottsagokat.
A kukorica es egyeb zoldsegek a hoforrasok bugyogo medenceiben fonek meg percek alatt, a husok, rizs es egyeb etelek a foldbe asott lyukba, vizes ronggyal letakarva parolodnak keszre nagyon gyorsan. 5 kg rizsnek eleg felora, a zoldsegeknek, halnak nehany perc.

Futeniuk egyaltalan nem kell es az esti furdohoz sem kell vizet melegiteni csak belefekszenek a falu szelen kialakitott termal vizes medencek valamelyikebe.
Idegenvezetonk minden reggel itt kezdi a napot. Irigylesre melto.

80 lakosa van jelenleg a falunak, akik nagyreszt turizmusbol elnek. Erdekukben all, hogy a turizmus forgalma ne essen vissza, mert a bevetel 10%-at az allam a maoriknak engedi at.

A maori kulturaban a ferfiak es nok egyenranguak, ritkan keverednek, inkabb egymas kozott hazasodnak. A gyerekeket 12 eves korig a faluban levo iskolaba oktatjak, olyan magas szintu kepzest kapnak, hogy mehetnek utana barmelyik iskolaba. Megtanitjak oket a termeszet szeretetere es tiszteletere, a meleg viz es fold hasznalatara. 5 eves kortol tanitjak oket a termal viz hasznalatara. Soha semmilyen baleset nem fordult elo ezzel kapcsolatban, a medencek nem voltak igy elkeritve mint most a turistak miatt es megsem esett bele soha senki.

Az osi istentisztelet fontos a hagyomanyos maori tarsadalomban. Vallasuk osszetett, sok istenuk van, amelyek a tengert, az eget, a hegyeket, a haborut kepviselik. A maori vallas fontos resze az, amit ok eleteronek (Mauri), minden ember altal elerhető szellemnek (Wairua) es spiritualis eronek, vagy tekintelynek (Mana) neveznek.

Az angolok nagyon elnyomtak oket, de ok bekes nep, megprobaltak elfogadni a helyzetet es kihozni belole a legjobbat.
Sajat hituk szerint eltek itt evszazadok alatt, a kozossegi hazban hetente egyszer osszegyultek, megbeszeltek a problemakat es igyekeztek kozosen megoldani. Ott mindenki elmondhatta bujat-bajat, kozosen kerestek ra gyogyirt.
Amikor az angolok azt mondtak, hogy keresztennye kell valniuk es valasztani az anglikan vagy a katolikus vallas kozott, a torzsfonok osszehivta a falugyulest, vazolta a tenyeket es azt mondta, aki tolem balra all, az matol anglikan vallasu, akik jobbra azok meg katolikusok.
Mindenki elfogadta, azota vasarnaponkent a falu fele az angikan templomba megy, masik fele a katolikusba, utana meg osszegyulnek a kozossegi hazban es a szokasos modon megvitatjak dolgaikat.
Igy tortent a keresztenyseg felvetele, mindenfele verengzes nelkul, csendben, okosan.
Peldaerteku, a civilizaciotol tavol elo torzs bolcs dontese es tisztanlatasa. Tudtak, hogy eletukben ettol semmi nem fog valtozni es nincs ertelme foloslegesen hergelni az angolokat. 1840-re kozel minden maori megkeresztelkedett.

A faragas muveszetet a maorik vallasos tevekenysegkent tiszteltek, a motivumok a torzs mitoszait beszeltek el. A kezmuvesseget kizarolag ferfiak gyakorolhattak.
A maori torzsek falvainak kozpontjat a kozossegi hazak jelentettek. Ezeket a massziv gerendabol epitett hazakat szimbolikusan az elso os „testenek" tekintettek.
Belsejet hasnak neveztek, tartogerendajat gerincnek, s az oromfigura jelkepezte a fejet. A kozossegi hazakat fafaragvanyokkal es festmenyekkel gazdagon diszitettek, melyek az istenek mellett az elodoket es a mult esemenyeit abrazoltak. Minden torzs a sajat tortenetet orokitette meg.
Az emberi fejek a generaciokat jelkepezik, felul a legidosebbel kezdve. A faragasokon a kinyujtott nyelvu a ferfi.
A kezmuves muhelyekben nadbol fonnak kulonbozo targyakat, diszeket, vagy jadet csiszolnak, ezeket az ajandekboltokban meg lehet vasarolni.

A program vegen meg egy maori zenes-tancos osszeallitassal is meglepnek bennunket. Nyelvuk persze erhetetlen szamunkra de a zenejuk dallamos.
A nok hagyomanyos fu szoknyakban tancolnak, mosolyognak. A magas, barna boru ferfiak meztelen felsotesttel, igazan megkapo latvany nyujtottak. Arcukon kulonbozo mintaju tetovalas, ezek geometriaja, formaja elmondja viseloje rangjat, szarmazasat, fontosabb tetteit.
A tetovalas naluk nem divathobort volt, hanem ki kellett erdemelni, ferfiak szamara a felnotte valast is jelentette. Honapokig tartott mig az idosek megterveztek es elfogadtak a torzs valamelyik tagjanak tetovalasat. Eloszor megvitattak, hogy az illeto egyaltalan melto-e, erre a megtiszteltetesre, aztan a tervezesi procedura vette kezdetet.

A maorik nem a szokasos tu technikaval tetovaltak, hanem vekony vagasokat ejtettek a boron igy juttattak be a festeket. A nok csupan a szaj, az all, valamint az orron lehettek tetovalva nehany esetben a nyakon es a hatukon. A kek szinure tetovalt no volt a maori szepsegideal megtestesitoje.

Eloadtak, a “haka” nevu tradicionalis tancot, ami tobbek kozott utemes dobbantasokbol, orditasokbol, nyelvoltesekbol, szemkidullesztesbol es grimaszokbol allt. A haka-t tobbek kozott csatak elott tancoltak el a szemben allo torzsek, hogy szemleltessek erejuket, es megfelemlitsek, esetleg megfutamitsak az ellenfeleiket.

 A haka szovege valahogy igy szol:

MAORI: Ringa pakia! Uma tiraha! Turi whatia! Hope whai ake! Waewae takahia kia kino! Ka mate, ka mate Ka ora' Ka ora' Ka mate, ka mate Ka ora Ka ora " Tēnei te tangata pūhuruhuru Nāna i tiki mai whakawhiti te rā Upane... Upane Upane Kaupane" Whiti te rā,! Hī!

MAGYARUL: (ezt a torzsfonok orditja) Uss a combodra! Lelegezz ki!. Terdeket behajlitani! Dobbants nagyot! (Torzsfonok) Ma meghalunk! Ma meghalunk (a harcosok) Elni fogunk! Elni fogunk! (Torzsfonok) Ma meghalunk! Ma meghalunk! (a harcosok) Elni fogunk! Elni fogunk! (kozosen) En vagyok a szoros ember, ki elhozta a napot, es kinek koszonhetoen az ujra sut! Lepj egyet elore! Meg egyet! Lepj egyet elore! Meg egyet! O nap, suss le ram! Elore!

 A kalandok a kovetkezo bejegyzesben folytatodnak!

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Uj-Zeland


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr817270609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása