Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.12.28. 13:09 Vadrozsa

Karácsonyfa

A szo eredete ket evszazada meg a foldesur reszere karacsonyi adokent beszolgaltatott tuzifat jelentette, mara a karacsonyi unnep egyik legfontosabb jelkepekent van jelen.

Az orokzoldek tisztelete mar a german, a romai, az egyiptomi vagy a kelta kultura hagyomanyvilagaban is ismert volt, olykor orokzold ag, esetleg koszoru vagy fagyongy formajaban.

A fa az Oszovetsegben is a kozmikus eleterot szimbolizalja, a pogany hitvilagokban gyakran az istenek lakhelye, a germanoknal pedig egyenesen a vilag szimboluma (Yggdrasil) is.
Az eletfa vagy a zold ag elet-szimboluma gyakran kapcsolodik a kulonbozo unnepek nepszokasaihoz, igy a teli napfordulohoz es a karacsonyhoz is. A karacsonyi eletfa agait a nepszokas szerint Katalin vagy Borbala napjan allitottak vizbe, es az az unnepre kizoldult, ezzel is az elet diadalat hirdetve a sotetseg es a halal felett. Ezeknek a termoagaknak utodakent jelent meg kesobb a karacsonyfa.

Az elso feljegyzes karacsonyfarol, Strasbourgbol szarmazik a 15. szazad vegen. Ekkoriban almaval, ostyaval diszitettek. A gyertyas karacsonyfarol az 1660-as evekben tesznek emlitest.
A karacsonyfa fenykora azonban a 19. szazadban kezdodott, Berlinben az 1800-as evek elejetol kezdtek el karacsonyfat allitani.
Becsben az elso karacsonyfat a Berlinbol attelepult Arnstein bankarcsalad hazaban allitottak 1814-ben, aztan az arisztokrata- es muveszkorokbol viharos gyorsasaggal terjedt el a polgarcsaladok koreben is.
A szazad kozepen mar megunnepeltek ezt a napot, igy kulon erdekesseg, hogy amikor 1860 karacsonyakor Erzsebet kiralyne Madeira szigeten volt gyogykezelesen, Ferenc Jozsef e tavoli helyre is kuldott neki feldiszitett fenyofat.
Hamarosan egesz Europat meghoditja, kivandorlok reven pedig a tengerentuli teruletekre is eljutott.
Tradicionalis nemet karacsonyfa:

tannenbaum.jpg
Magyarorszagon a karacsonyfa-allitas szokasa a 19. szazad masodik feleben jelent meg, kezdetben foleg a nemet ajku varosi lakossag koreben.
Az elso „magyar” karacsonyfat valoszinuleg Brunszvik Terez grofno allitotta Aszodon, 1824-ben.
A magyar hagyomany szerint a fat december 24-en allitjak, es januar 6-ig, Vizkeresztig all.

A karacsonyfa feldiszitesenek szokasa a 16. szazad korul kezdodott el. Kezdetben almat, diot, ostyat, mezespogacsat, edessegeket valamint fabol es textilbol keszult diszeket aggattak ra.
A 19. szazad vegen mar a csillogo diszek valtak a karacsonyfa nepszeru diszitoelemeive. A csucsdisz korabban altalaban csillag alaku volt es a betlehemi csillagot jelkepezte, mara a legtobb helyen felvaltotta ezt a hegyes vegu, fenyes templomtoronyforma disz.
A karacsonyfa nelkulozhetetlen elemei koze tartoznak a gombok is, amelyek valtozatos szinuek es anyaguak, de mind a paradicsomi fa almajat jelkepezik. A szines girlandok, lancok, szalagok es angyalhajak reszben a paradicsomi fara tekeredo kigyot, reszben a teremtest atszovo idoszalakat jelkepezik.
Regebben a fa kivilagitasara leginkabb gyertyakat hasznaltak, ezt azonban reszben felvaltotta a sokszinu, villogo, esetleg zenelo izzosor. Ezenkivul nepszeru a csillagszoro is.
A karacsonyfakra aggatott szaloncukor kifejezetten magyar kulonlegesseg. Keszitesenek tortenete Franciaorszagba nyulik vissza, a fara valo akasztas viszont igazi hungaricum.

Az elso mufenyoket Nemetorszagban keszitettek el, a 19. szazadban, ahol zoldre festett libatollal kiserleteztek. Kulonbozo meretekben arultak oket, es fo diszuk a gyertyakat helyettesito piros mubogyok voltak.
A kesobbiekben kefesortebol keszultek, illetve aluminiumszalakbol, ezek a fak azonban nem felelnek meg a kornyezetvedelmi szempontoknak, hiszen eloallitasuk soran koolajat hasznalnak fel, elhasznalodasuk utan pedig a szemettelepen vegzik, hiszen nem ujrafelhasznalhato az anyaguk.
Aztan megjelentek a szaloptikak segitsegevel keszult trendi mufenyok, ezt kovettek a kartonpapirbol, uvegbol es keramiabol keszult mufenyok.
A valodi es mesterseges diszfak korul folyamatosan vita van, hogy kornyezetvedelmi szempontbol melyikuk ajanlott. Mindkettonek vannak boven tamogatoi es ellenzoi is.

Gyerekkoromban Karacsonykor mindig igazi fenyo illatozott a lakasban, de amint elkoltoztem otthonrol es felnott fejjel tudatosult bennem, hogy az unnep miatt mennyi draga szep fenyofat kivagnak, majd kesobb elegetnek, lemondtam rola. Cserepes vagy konteneres fenyot vettem es nagyon vigyaztam ra, rendszeresen ontoztem a gyokerlabdat, hogy unnep utan vissza tudjak ultetni a foldbe.

Nagyaruhazakban mar oktober vegen megjelenik a feldiszitett fenyo, mely szembeszokoen figyelmeztet arra, hogy legszentebb unnepunk lassan, de biztosan eluzletiesedik.
Nincs ez maskepp Kinaban sem, foleg Shanghaiban, irtam mar elobb korabban is:

http://shanghaibanelni.blog.hu/2011/12/23/karacsonyi_hangulat_416

Szegeny kinaiak tobbsege, azt sem tudja mit jelent nekunk a Karacsony, de szorgalmasan majmolnak bennunket, fenyofat diszitenek, ajandekokat vesznek a szeretteiknek. A varosban jarva-kelve rengeteg feldiszitett mufenyot latunk, a boltok unnepi diszbe oltoznek es reggeltol estig karacsonyi dalokat jatsznak.

A karacsonyfa-tipusoknak manapsag mar csak a fantazia szab hatart. Vannak zoldek, feherek, kekek, pirosak, havasak, hello kittysek, croissantbol, sutemenybol, drotbol, esetleg uvegmosobol keszultek.

A lakoparkok elott is diszelegnek, ezek elegge egy semara keszulnek, a fem vazra ratekerik korbe a mufenyo tekervenyt, aztan diszeket aggatnak ra.

A viragpiacon elo fenyot is lehetett kapni, de en csak 3 kis agat vettem, azokat vazaba allitottam es feldiszitettem. Illatkent es szimbolunkent is csodasan megallja helyet.

Aldott karacsonyi unnepeket es boldog uj esztendot kivanok minden kedves olvasomnak!

Szólj hozzá!

Címkék: unnep kinai modra


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr227014283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása