Az, hogy mennyire kotodunk a magyar konyha izvilagahoz, mennyire hianyoznak a gyerekkorunk ota megszokott etkek, akkor derul ki, amikor hosszabb ideig kulfoldon elunk.
Kiutazasunk elott arrol almodoztam, mennyi egzotikus, kulonleges etelt fogok itt latni, kostolni. Sot meg is tanulok majd egy-ket kinai fogast elkesziteni. Titokban abban is remenykedtunk, hogy a szenhidratbomba kenyer, galuska es krumpli utan, a rizsfogyasztas jotekony hatassal lesz testunk csinositasara:)
Azota eltelt, tobb mint 2 ev es nem sok valtozas tortent a konyhankban. Tobbfajta kinai fogas es nemzetkozi ettermek sora utan, meg kellett allapitanunk, hogy az itthon fozott magyaros eteleinknel semmi nem esik jobban. Pedig igazan finomakat ettunk az olasz, brazil, torok, japan, sot a kinai ettermekben is, de gyerekkorunk izeit semmi nem tudja felulmulni.
Az elso honapokban meg nehez volt kivitelezni a magyaros izek eloallitasat, de aztan fokozatosan rajottem hol tudom beszerezni az alapanyagokat, mit hol erdemes megvenni. Amit itt egyaltalan nem lehet kapni, vagy csak draga es gyenge minoseget, azt otthonrol probaljuk atcsempeszni, gondolok itt nehany fuszerre, fustolt csulokre, mezre, hazi palinkara...
A kolbasztoltes szerencsere megoldodott, a helyi magyarokkal kozosen csinaljuk, de errol mar irtam korabban. Mar csak a fustoles hianyzik, de ezen is dolgoznak a kolonia erintett tagjai. Elmeleteben mar mukodik is, csak hely nincs, ahol megvalositani. Az erkelyre megse allithatunk fel egy fustolot:)
Az alapanyagok massaga miatt nem lesz minden olyan tokeletes, mint otthon, a huslevesem meg sem kozeliti az anyukam keszitette, domboi, aranysarga, izletes csodat.
Keszitek fozelekeket, sulteket, ragukat, leveseket, mindent amihez be tudom szerezni az alapanyagot.
Majorannas marhasult, parolt zoldbabbal:
Sutoben sult csirkecombok, zoldseggel:
Zoldseges teszta:
Sonkas-szalamis pizza:Karacsonyi menu: husleves, toltott kaposzta, sult kacsacomb (nagyon finom es olcso itt a kacsacomb), lazac citrom martassal, reggelire: padlizsankrem, sult kolbasz. Sutottem dios-makos pozsonyi kifliket, habos almas sutit, banan tortat, karacsonyi mezes-kremest:
A mezes kalacsot Kingaval egyutt sutottuk, diszitettuk:
Korabbi sutemenyek: datolyaszilvas suti, Gundel palacsinta, szalagos fank... Nagyon szeretjuk a gyumolcsrizst, jo sok gyumolccsel, csokiontettel:
Az elso kenyerem es a vanilias kalacs, amit azota is sutok:
Megtanultam par kinai kajat is, olyanokat amiket szeretunk, pl. a sult teszta szojaszosszal, mangos csirke, husos zoldbab, halak elkeszitese, parolasa. De ha kinaira vagyom, megmondom oszinten egyszerubb elmenni egy etterembe, mint itthon kiserletezgetni. A kajak nem dragak es ott biztosan autentikusabb izek fogadnak.
Mint minden nep konyhajaban, itt is kulonbseg van az ettermi kinai es az otthon keszitett, ugynevezett hazi koszt kozott. Volt lehetosegem vendegeskedni kinai ismerosoknel, akik ebedre hivtak meg bennunket, es nagyon finomakat ettunk. Petieknel is ebedeltunk mar parszor, nekik van kinai bejaronojuk (ayi), aki isteni finomakat foz.
Az "Ayi", kinaiul ( 阿姨 ), bejaronot, takaritonot, bebiszittert, szakacsot jelent, olyan mindenes szemely, aki elvegzi a ra szabott munkat. Kulfoldi, vagy gazdag kinai csaladoknal szinte kivetel nelkul dolgozik egy-ketto. Van amelyik csak takarit, masik csak foz, harmadik csak gyerekre vigyaz, de akad olyan is aki mindent megold egyedul. Ok biztosan magasabb oraberben dolgoznak, akik csak takaritanak, vagy foznek altalaban 20 yuan korul keresnek orankent ( 2.4 euro). Nem vagyok annyira jartas a temaban, nekem meg nem volt ayim es azt hiszem nem is lesz. A higieniarol es takaritasrol kicsit mas a felfogasunk, a feluletesseget nem kedvelem.
A magyar-kinai csalad akikhez jarok gyereket felugyelni es magyar nyelvet tanitani ket ayit is foglalkoztat, egyik csak takarit, masik csak foz. A takaritono munkaja csapnivalo, viszont a szakacsno nagyon finomakat foz, tisztan tartja a konyhat es mindent maga korul. Delben mindig ott ebedelek, igy a kinai hazi koszt iranti igenyem maximalisan ki van elegitve. Vannak olyan fogasok, amik nem izlenek annyira, de mindig talalok kedvemre valot is. Batorsagot meritve igy megkostoltam a budos tofut, a szaznapos tojast es egyeb "inyencsegeket". Nehany kep az etelekrol:
Bal oldalon rucskos uborka, tojassal, gombaval, jobb oldalon budos tofu azzal a nagyszemu zoldborso felevel, amit a piaci setankon mutattam.
Hu, ez nagyon erdekes izvilag. Ayi mondta a nevet is, de persze nem jegyeztem meg. A barna kenyerszeru kockak edeskes levet szivtak magukba, megis ruganyosak maradtak, a gomba ropogos....
Ropogosra piritott zoldsegek, tofuval, gombaval:
Koverkes disznohus falatkak valamilyen feher zoldseggel:
Csipos tofu daralt hussal:
Zellerszar mogyoroval:
Paradicsomos kaposzta kinai modra:
A kozkedvelt salatajuk parolt gombaval:
Csirkeaprolek, csirkelabacskaval:
Ez a rak kivetelesen finom volt, igaz keves az eheto resze:
Piritott salata levelek husgomboccal:
Passz..(valamilyen zoldseg hussal...)
Na itt a szaz napos tojas spenottal. A tojas barna, negybe vagva a spenot tetejen:
Finom disznosult furjtojassal:
Budos, csipos tofu:
Ez kegyetlen rossz volt, a kolbasz edes, a zoldseg izetlen:
Tofu garnela rakkal:
Uborka paradicsommal. Felejtheto:)
Tofu daralt hussal megsutve:
Mint latjatok, jo dolgom van, mintha minden nap kinai etteremben ebedelnek :)
Ettol fuggetlenul, 2-3 naponta fozok itthon, egyreszt mire hazaerek megehezek, masreszt meg a ferjem sem ehezhet.
Amikor van egy kis idom, lesem hogyan foz az Ayi, ha megtanulok par kinai kajat, megirom Nektek is, probaljatok ki! Addig elvezzetek az otthon izeit, annal nincs jobb kerek e vilagon! :)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.