Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2013.12.01. 13:51 Vadrozsa

Hálaadás napja ( Thanksgiving Day)

Par napja barataink halaadasi vacsorara hivtak meg bennunket. Nagyon orultem neki, mert meg soha nem kostoltam sutoben egyben sutott pulykat.
Dan amerikai, es mar evek ota sajat maga kesziti hagyomanyos csaladi recept alapjan a pulykat, az ontetet es a tobbfele koretet.

A halaadas leginkabb Kanada es USA nemzeti unnepe, de nepszerusege miatt egyre tobben unnepelnek e napon szerte a vilagban. A hagyomany szerint ezen a napon az emberek az oszi betakaritasok utani termest koszonik meg Istennek.
Osszegyulnek a csaladok, baratok, egyutt vacsoraznak, unnepelnek es elmeselik egymasnak a jo dolgokat amik abban az evben tortentek veluk.
A vacsora legfontosabb eleme a pulyka, melyet egeszben sutnek meg es afonyaszoszt, krumplipuret, zoldborsot szolgalnak fel hozza. A tradicionalis sutemeny a sutotoktorta.
Termeszetesen minden csaladban elternek picit a receptek, a felszolgalt fogasok, izvilagok, de az alap: a toltott pulyka, valtozatlan.
Az amerikai Halaadas napja, Plymouth telepeseinek a nevehez fuzodik, akik az europai vallasuldozes elol menekultek az ujvilagba. Nem ertettek a foldmuveleshez es vadaszathoz, igy erkezesuk utani elso evben a telepesek mintegy fele a hideg, az ehseg, es a mostoha eletkorulmenyek aldozata lett. Mar az ehhalal szelen alltak, amikor az addig ellensegnek tekintett Wampanoag indianok segitseget kertek. Toluk tanultak meg a vadaszat, kukoricatermesztes es juharszirup kinyeresenek titkat.
A telepesek az oszi boseges termes utan, William Bradford vezetesevel nagy unnepseget rendezetek, ahova az indianokat is meghivtak, hogy halat adjanak a segitsegukert, s az Urnak a tulelesert. Ez volt az elso halaadas. Az asztalra ekkor meg kulonbozo fajta szarnyasok, es kukoricakenyer kerult, melyet sorrel fogyasztottak.
1863-ban Abraham Lincoln nemzeti unnepe nyilvanitotta a halaadast es azota USA-ban mindig november negyedik csutortoken unnepelnek.
A halaadasi unnepnek a gyokerei ertheto modon Europaba nyulnak vissza, ahol szamos aratasi unnep volt es van napjainkban is orszagonkent eltero idopontokban.
Mi unitariusok peldaul, minden ev szeptember utolso vasarnapjan, egy urvacsoraval egybekotott istentiszteleten adunk halat Istennek a mindennapi kenyerert es az eletert.

Na de terjunk vissza a mi halaadasi vacsorankhoz. Este 7 korul erkeztunk a kedves hazasparhoz, ahol nehany ismerosunk mar vidaman iszogatott. A pulyka meg a sutoben volt, viszont a lakast betoltotte az illata. Dan meselte, hogy mar napokkal ezelott bepacolta, erlelte es nemcsak kivul, hanem beinjekciozta a finom fuszereket a hus melyebb retegeibe. Most is egy hosszu tu volt beleszurva, amit zsinor kotott ossze az asztalon fekvo digitalis kijelzo resszel. Ezen mutatta a pulyka belso hofokat es azt, hogy elvileg mikorra keszul el. Lassan 4 oraja bent melegedett a madarka:)

DSC_0022_8.JPGDe vendeglatoink addig sem hagytak ehezni, az asztalon tobb fele hazai fustolt kolbasz, sonka, lilahagyma, friss zoldsegek, fuszeres sajtmartas, tejfolos turo, ropogos rozmaringos bagett...finom hazi palinka, borok...hmmm, nekunk shanghaiban eloknek, csupa-csupa inyencseg.

DSC_0002 (2)_1.JPGA lakasban mar keszen allt a karacsonyfa mert ok nemsokara Amerikaba utaznak Dan csaladjahoz, igy elore hoztak a fadiszites idopontjat.

DSC_0004_10.JPG

DSC_0019_9.JPGDan neha kiszaladt a konyhaba megnezni a kijelzo allapotat, aztan amikor mar csak percek voltak hatra gyorsan megtorte a krumplipuret, es elkeszitette az utolso ontetet. A madar sutobol valo kirepultet mindannyian feszult izgalommal lestuk, videoztuk.

DSC_0023_11.JPG
Dan, eloszor a tolteleket kaparta ki a belsejebol, ami szulei 20 eves hagyomanya szerint keszult. Legnagyobb meglepetesemre ez disznohus volt.
Utana lenyisszantotta a combokat, majd szep szeleteket vagott a mellebol.

A talalasnal az asztalra kerult a toltelek, a pulyka szeletek, a zoldborso, a sult fokhagymaval megbolonditott krumplipure, afonyazsele, sutotok es a hires, barna szinu Gravy martas. Ez, a pulyka kisult zsiradekabol es  huslevesbol keszul, amit liszttel behabarnak, soval, borssal, fokhagymaval izesitenek.

DSC_0057_10.JPG

DSC_0061_6.JPG

DSC_0064_7.JPGSult tokbol keszult pure es afonyazsele:

DSC_0060_8.JPGEgyutt a tanyeron igy nezett ki:

DSC_0065_4.JPGIsteni finom volt minden, uj es szokatlan izek harmoniajat elveztek az izlelobimboink:)
Nekem talan a disznohusos toltelek annyira nem izlett, szerintem nem illik a pulykahoz, termeszetesen Dan csaladi receptjet nem akarom megkerdojelezni.

Mindenki degeszre ette magat, megis ottmaradt a hatalmas pulyka nagy resze. Ebbol azt hiszem egy hetig lehet falatozni.

DSC_0066_5.JPG
A vacsora utan aszalt gyumolcsos es csokidarabos sutikekkel lepett meg a haz asszonya, nem is tudom hova fert meg belenk....:)

Koszonjuk Claudianak es Dan-nek ezt a kulonleges vacsorat, a sok finomsagot, a kedvesseget es figyelmesseget amellyel korulvettek bennunket!

Szólj hozzá!

Címkék: unnep


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr785669926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása