Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.03.14. 07:12 Vadrozsa

Cenzura-kinai webcenzorok

Mar ideerkezesunk elott figyelmeztettek bennunket, hogy az internetes oldalakkal gondok lehetnek, vannak blokkolt es ellenorzott oldalak.

Kinaban igen szigoru a web cenzura, politikailag erzekeny vagy kormanyellenes tartalmakat mindig kiszurnek. A kulfoldi oldalakat is rendszeresen blokkoljak, Twitter szurve ( csak a linkedin.com-ra RSS-elt tartalmat latni), a Facebook es Youtube egyaltalan nem mukodne, ha nem fizettunk volna egy kulon programra, ami ezt lehetove teszi.
Tovabba tiltott, hogy a kinai felhasznalok bizonyos kulcsszavakra rakeressenek a kozossegi oldalakon vagy bizonyos temaban publikaljanak tartalmakat.

Az internet cenzurazasat Kinaban korulbelul 30 000 fo vegzi, ellenorzik a weboldalakat, megprobalva kiszurni azokat a tartalmakat, amelyek a Kinai Nepkoztarsasag „erdekeit sertik”. A kritikus kommenteket perceken belul torlik az internetes forumokon, blogokban.

Ehhez a temahoz kapcsolodik a cikk , amit a napokban olvastam. Szerzoje: Eric Pfeiffer

Szerinte a legtobb ember a vilagon, aki bajba kerul a Twitter, Facebook es mas kozossegi oldalakon  nem gyakorolja elegge az egeszseges oncenzurat. (ezt gondolom viccnek szanta:)
A Carnegie Mellon Egyetem uj tanulmanya azonositotta azt a 295 szot es kifejezest amelyekre a kinai kormany rendkivul erzekeny ezert blokkolja a sajat polgarai kozotti kommunikaciot.
A Pittsburgh Post-Gazette jelentese szerint a lista tartalmaz olyan ismert  es vitatott kifejezest is, mint a "Falun Gong"( egy szakadar vallasi csoport Kinaban) , viszont rajta van olyan artatlan kifejezes is, mint a "jódozott só."

A  jodozott so az egyik leggyakoribb haztartasi cikk a modern világban, viszont resze volt egy burjanzo pletykanak es azota nemkivanatos szo lett kereso- es kozossegi oldalakon. Tavaly, amikor gazrobbanas tortent a japan fovarost arammal ellato egyik fukusimai atomeromuben az emberek hamisan azt allitottak, hogy a jodozott so csokkentheti sugarfertozest. Ez olyan mertekben elterjedt nagyreszt az internet segitsegevel, hogy az ideges kinaiak kezdtek felvasarolni a boltokban levo sokeszletet: egyik nap 370.000 tonna sot orszagszerte, masnap 220.000 tonnat, kovetkezo nap 82.000 tonnat...es ez tovabb folytatodott volna, ha nem lep kozbe a kormany. Letartoztatasok es kihallgatasok sora kovetkezett, hogy kideritsek ki es hogyan keltette a panikot.

Itt lathato ahogy a vevok megrohamozzak a boltokat es jodozott sot vesznek kartonszamra:

00016c42b36b10675ae716.jpg

A kinai kormany cafolta a hireszteleseket es az embereket is felszolitotta, hogy ne higgyenek ezeknek a pletykaknak. Utana a jodozott so erzekeny tema lett, ha a webcenzorok tobb hozzaszolasbol allo uzenetet lattak, ahol a "so" is szerepelt valamilyen formaban, rogton toroltek.

A tanulmany szerzoi megallapitasaikat a Sina Weibon gyujtott adatokra alapoztak.
A Sina Weibo, Kina egyik legnepszerubb es legtobb felhasznalot vonzo kozossegi szolgaltatasa,  tobb mint 300 millio  regisztralt taggal. (A Twitternek 300 millio van vilagszerte).
Itt lathato egy Weibo reklam:


weibo.jpg

Harom honap alatt 57 millio, Sina Weibon irt uzenetet vizsgaltak meg es megallapitottak, hogy ezek 16 %-at torolte a kinai kormany. A Tibetbol kuldott uzenetek 54%-at torultek.

Egy 2005-os tanulmany kijelentette, hogy Kina rendelkezik a legnagyobb es legkifinomultabb internetes cenzuraval a vilagon. Kormanyzati szamitogepek figyelik szuntelenul a halot, hogy kiszurjek az egypartrendszerre nezve veszelyesnek tartott kifejezeseket es mondatokat,  amint ilyenre lelnek, lezarjak a szoban forgo portalt vagy chatforumot.

A kinai kormany nem tagadja es nem is szegyelli az internetes cenzura letezeset, sot kampanyt indit,  hivatalos neven:  a Golden Shield Project, vagy a "Nagy Tűzfal". Termeszetesen mindezt a fiatalok vedelmeben cimszo alatt. A kormany bejelentette, hogy a marcius 16-ig, kotelezni fogja az osszes Sina Weibo felhasznalot, hogy az oldalon hasznaljak valodi nevuket.

Az internet ennek ellenere, a nyilvanossag viszonylag legszabadabb es legnehezebben kezben tarthato forumanak tekintheto, mivel a gyors utemben modernizalodo orszag vezetoinek szemeben is nelkulozhetetlen az a tudas, amelyet kozvetit es fejleszt. Ugyanakkor a web hasznaloi a halo vegtelen valtozatossagat a jelkepes beszed osi kinai hagyomanyaval kombinalva ujra es ujra kicsusznak a kontroll alol. Peldaul a cao-ni loval, amely 2009 januarjaban tunt fel a Baidu kinai portalon:

E ló nevében a cao és a ni írásjegy elvben füvet és sarat jelöl. A fűsár leírva értelmetlen - ám kimondva a fűsárló nyomdafestéket nem tűrő káromkodásként hangzik. Az interneten terjedő mese szerint a bátor állat legyőzi ellenségét, a folyami rákot. Az utóbbi neve kimondva úgy hangzik, mint a "harmónia" szó. Márpedig Hu Csin-tao elnök beszédeinek visszatérő motívuma a társadalmi harmónia megteremtése. Az internetezők a "harmonizálás" szót gyakran a cenzúra szinonimájaként alkalmazzák, ha egy kínai blogger honlapját bezárják, azt mondja, "harmonizálták".

Alabbi, erdekes cikk a temahoz kapcsolodik, akit erdekel:

http://www.nyest.hu/hirek/kinaban-barmit-le-lehet-torolni

 

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr24315646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása