Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.03.09. 12:35 Vadrozsa

Nepszeru tevemusor

Az elmult hetekben borongos, esos, kodos, nincs kedve kimozdulni az embernek napjaink voltak. A homerseklet alig emelkedett 6-7 fok fole, vekony szel fogocskazott a komor, szurke felhokkel a hazak kozott. Kilatni alig lehetett, eltunt a folyo a hajokkal:( Mindehhez pedig olyan budos ken szag parosult, hogy nem tudtam kinyitni az ablakokat sem, szelloztetni:

SSA42935.JPG

Emiatt a varos felfedezese elmaradt, viszont erdekes hirekkel tudok szolgalni. A Dailymail oldalan olvastam egy nepszeruve valt tevemusorrol, osszefoglalom a lenyeget:

Yu Ding egy fiatalos, kifogastalanul oltozkodo es sminkelt,  modern televizios musorvezetono, aki a Henan tartomanyban dolgozik egy tevecsatornanal. Az elmult ot evben o volt a hazigazdaja tobb sikeres, fomusoridoben bemutatott szombat esti shownak.

Yu Ding.jpg

Most azonban nem egy szorakoztato musort vezet, hanem egy sokkal horrorisztikusabbat: halalra itelteket interjuvol elo adasban.

1_1.jpg

Az otlet az o agyabol pattant ki,  es miutan ismertette a Jogi Tevecsatorna fonokevel, az rogton rabolintott, viszont a musor engedelyeztetese hosszu folyamat volt.
Most ugy gondoljak mindenkepp megerte, mert a musor hasznos informaciokkal szolgal, neveli es egyben elrettenti a lakossagot a tovabbi bunozestol. Ha ezzel a figyelmeztetessel megeloznek tragediakat, akkor mindenkepp hasznara valik a tarsadalomnak.

Nos, konkretan az tortenik, hogy Ding asszony leul szemtol-szembe a halalra itelt egyennel es felteszi a szokasos kerdeseit. Bemelegiteskeppen a kedvenc filmjerol, zenejerol erdeklodik, aztan lassan rater az elkovetett buncselekmenyre es gyakran kiszedi beloluk a leghatborzongatobb reszleteket is, majd e megkonnyebules utan sokan megbanast tanusitanak vagy bocsanatot kernek a sertett csaladjatol. Sajat csaladjuknak is kuldhetnek egy bucsuuzenetet, ugyanis latogatokat fogadni a halalsoron levoken mar nincs lehetosege.

article-2109756-1200C066000005DC-684_306x423.jpg

A foglyok bilincsben ulnek a kamera ele, orok vigyazzak minden mozdulatukat. A rogzitett jelenetek neha napokkal vagy csak perccekkel a kivegzesuk elott tortennek.

A fogvatartottakat birosagi tisztviselok valasztjak ki az interjura, attol fuggoen, hogy szerintuk melyikuk tortenete alkalmasabb a tarsadalom nevelesere.

Jelenleg Kinaban tobb mint 55 fele buncselekmeny miatt szabhatnak ki halalbuntetest, kezdve a lopastol az allam elleni merenyletig. A show kozeppontjaban a kulonbozo kegyetlenseggel elkovetett gyilkossagok  allnak, politikai eseteket egyaltalan nem mutatnak be.

3_1.jpg

Egyik jelenetben a 20-as eveiben jaro rab, terdre esik szulei elott es bocsanatot ker: "Atyam, tevedtem. Sajnalom. ". A zavarodott anya bocsanatot ker, hogy gyerekkoraban egyszer megverte es konyorogve keri: "Menj bekeben. Ez a kormany utasitasa. "

A legnagyobb nezettseget egy homoszexualis ferfi esete produkalta, aki miutan megolte anyjat, meg is eroszakolta annak elettelen testet. A homoszexualitas ma is tabu  Kinaban es harom extra epizodot szenteltek ennek a titokzatos embercsoportnak a bemutatasara.

2_1.jpg

Gao Ping Phu, aki megolte az ex-feleseget, lelkiismeret furdalassal kuzkodott az interju soran:

Gao Ping Phu.jpg

A sokkolo es hatborzongato interjuk orszagszerte ismertte tettek Yu Ding asszonyt,  akit mar az utcan is felismernek. Egyesek azzal vadoljak, hogy felhasznalja a foglyokat, sikerenek erdekeben. De o azzal vedekezik, hogy mindegyik elitelt hallatni szeretne a hangjat, utolso uzenetet kuldeni szeretteinek, eddig csak oten voltak akik megtagadtak a szereplest.

Amikor beszelget veluk, sajnalja oket, de semmikepp nem szimpatizal veluk mert megerdemlik a buntetest, a torvenyszegesert mindenkinek sulyos arat kell fizetnie.
Ugyanakkor bevallotta, hogy neha kisertik ot az interjualanyok, egyik ejszaka vonaton utazva, felebredt es amint kinezett az ablakon a kivegzett foglyokat latta maga elott sorban.
-" Arcuk annyira valosagosnak tunt, es mindegyik csak allt ott es nezett ram. Elborzadtam " -mondta.
-  "Sok esetet hallottam mar, ez nem tesz jot nekem egyaltalan.  Tul sok szemetet hordozok a szivemben. "

Annak ellenere, hogy vilagszerte kritizaljak,  Kina tovabbra is hisz a halalbuntetesben. Nincs artatlansag velelme a kinai jog szerint. Miutan a Legfelsobb Birosag kimondja az iteletet,  gyakran, mindossze het nap utan vegre is hajtjak azt, altalaban villamos szek vagy mereginjekcio altal. A pontos kivegzesek szama allamtitok, de becslesek szerint evente mintegy 2000 foglyrol lehet szo.

Ding asszony mar több mint 250 kivegzes elotti interjut keszitett es a musor nagy nezettsegnek orvend szombat estenkent. Az erintett tisztviselok es a hatalmon levo Kommunista Part a sorozatot propaganda eszkoznek tekintik, amellyel figyelmeztethetik a polgarokat a bunozes kovetkezmenyeire.

Nagy-Britanniaban jovo heten mutatja be a BBC 2, a sorozatrol keszult dokumentumfilmjet.

Nem tartozik fenti cikkhez, viszont mindenkepp a temahoz. Mar korabban olvastam, most megosztom Veletek:

"Az Independent c. lap tavaly marciusban beszamolt a kínai bűnüldözés legújabb rémálmáról: a mobil kivégzőbuszról:

kivegzobusz.jpg

 A Jinguan Auto vállalat által forgalmazott járműben egy hordágy található, erre szíjazzák az elítéltet, aztán halálos adag mérget injekcióznak a vénáiba. A cég szerint ez a kivégzés humánusabb módja, sőt, még az AIDS elleni harcban is segít: hiszen a golyó általi kivégzések során gyakran vér spriccelt az őrökre, akik így megfertőződhettek a HIV vírussal.

A gyomorforgató marketing itt még nem ér véget. A busz egyik másik előnyének azt tartják, hogy az elítélt szerveit még azon melegében eltávolíthatja az egészségügyi személyzet, majd gyorsan elszállíthatja a megrendelőnek. Emberi jogi szervezetek már régen gyanítják, hogy a kivégzések magas száma mögött a szervkereskedelem érdekei állnak, és bár a kíniai hatóságok állítják, hogy az elítéltek beleegyeznek szerveik átadásába, erre nincs semmi bizonyíték."

(fenti cikk iroja: Sárosi Péter, a drogriporter.hu-n)

egy bejegyzes  szerint:

....A kínai Szecsuán tartomány 19 buszt rendelt, amelyek belseje némi átalakítás után a halálraítéltek kivégzésének helyszínéül szolgál. A buszokon a bűntett helyszínéhez a lehető legközelebb szállítják az elítélteket, majd ott a busz utasterében hajtják végre a halálbüntetést.

 

Mara ennyi, elnezest kerek azoktol, akiket erzekenyen erintett az irasom, nem ez volt a celom:)

 

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra ujsaghirek


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr484299513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása