Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.01.19. 06:45 Vadrozsa

Pirosba borult a varos

A kinai Ujev vagy Holdujev (kinaiul: Chunjie, "Tavaszunnep") mind Kinaban, mind a vilag kulonbozo pontjain elo  kinaiak szamara az ev legnagyobb unnepe. Ilyenkor napokra megall az elet, uzleti forgalom szunetel, boltok bezarnak,  mindenki az Uj Evvel torodik.

Unnepi diszbe oltozott a varos is, ime nehany kep:

SSA42202.JPG

SSA42208.JPG

itt volt a karacsonyfa, most kek lett a novenyzet, lilak a fak:)

120109 031.JPG

120109 039.JPG

120109 033.JPG

A Tavaszunnep idopontja - hasonloan a mi husvetunkhoz - evrol evre valtozik, ennek pontos datuma  attol fugg, hogy a teli napfordulo utani elso holdhonapban mikor kovetkezik be az elso ujhold.  E szamitas szerint a Tavaszunnep mindig januar 21. es februar 21. koze esik. Ennelfogva a kinai hagyomany szerinti evek hossza sem egyforma: nemelyik hosszabb, a masik rovidebb nehany nappal. Iden az ujev elso napja januar 23-kara esik.

A Tavaszunnep a tavasz s egyben az uj ev kezdete, s mint ilyen, ket celt szolgal. Egyreszt alkalom arra, hogy a nagycsaladok tagjai osszegyuljenek, megajandekozzak es jokivansagaikkal elhalmozzak egymast. Masreszt pedig ilyenkor kell elbucsuztatni az oevet, megszabadulni annak artalmaitol, illetve ilyenkor lehet a jo szerencset biztositani az uj evre is.

Az unnepre valo keszulodes mar hetekkel a nagy nap elott elkezdodik. A legfontosabb - a szokasos elokeszuleteken, ajandekvasarlason, sutes-fozesen kivul - az, hogy a hazat megtisztitsak az elmult ev artalmas hatasaitol. A hazat kisoprik, s ha van ra mod, kimeszelik, az ajtokat-ablakokat ujramazoljak. A takaritassal azonban vigyazni kell: hogy a jo szerencset ne kergessek ki az otthonokbol, a szemetet mindig befele, a szoba kozepere kell soporni, s onnan ovatosan kivinni, lehetoleg a hatso ajton. A haznak Ujev eloestejen tisztan kell ragyognia, s ekkor az osszes soprut es egyeb takaritoeszkozt el kell rejteni. Ha ugyanis valaki Ujev napjan is soporne, azzal biztos, hogy kikergetne a szerencset a hazbol.

Mivel az Ujev napja meghatarozo az egesz evre nezve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jol alakuljon. Mindenki igyekszik vadonatuj ruhat viselni s megszabadulni regi rongyaitol, es meg a betegek is kikelnek agyukbol, nehogy egesz evben betegek maradjanak. Az emberek az unnep elott megprobaljak behajtani adossagaikat is, ha ugyanis Ujev napjan valaki az adosuk, akkor, ugy velik, egesz evben tartozni fognak nekik.

Ujev eloesteje - amely egyszerre emlekeztet a mi Szentestenkre és Szilveszterunkre - az unnepsorozat legfontosabb eleme. A csaladok osszegyulnek, s egyutt unneplik az oev veget. Hagyomanyos jatekokat - kartyat, madzsongot - jatszanak, beszelgetnek, illetve az utobbi evekben leggyakrabban tevet neznek. Az unnephez hozzatartozik a petardadurrogtatas - ez nem egyszeru zajkeltes, hanem a rossz szellemek elijesztesere is szolgal. Ejfelkor a haz minden ajtajat es ablakat kinyitjak, hogy a bucsuzo ev tavozni tudjon. Az etelekbol igyekeznek annyit kesziteni, hogy boven maradjon masnapra is, ez ugyanis kedvezo elojel.

Az Ujev napjara kulonleges szabalyok vonatkoznak. Nem szabad negativ jelentesu szavakat kiejteni, halalt, kiserteteket emlegetni - meg a "negy" szam kimondasa is tilos, mert hasonloan hangzik, mint a "halal" (si). Az elmult evet sem ajanlatos emlegetni, hiszen a nap celja az, hogy boseget hozzon az uj evben. A siras sem megengedett: ha ugyanis valaki sir az ev elso napjan, akkor egesz evben sirni fog. Ezert aztan ezen a napon, barmilyen rosszak legyenek is, a gyerekeket sem szabad megverni.
Az unnep alatt nem csak veszekedni tilos, hanem hajat vagatni is, mert az ember „levagja” a szerencsejet. 

Az ujevi szokasokhoz tartozik a "piros tasak" (hong bao) ajandekozasa is: egy piros unnepi boritekba papirpenzt csomagolnak, s ezt adjak a gyerekeknek, illetve a notlen fiatalembereknek. A boritekba rejtett penzzel azonban vigyazni kell: az osszegnek paros szamnak kell lennie, a paratlan szamok ugyanis bajt hoznak mind az ajandekozonak, mind a megajandekozottnak. A piros tasak felbontasa az ajandekozo elott, ha szerencsetlenseget nem is hoz, de nagy udvariatlansagnak szamit.

Hong bao tasak:

SSA41820.JPG

Hongbao-t illik adni mindenkinek, aki az ev soran segitett az embernek. Bejarononek, kedvenc zoldsegesnek, ornek a haznal. Nem kell sok penzt beletenni, a rituale jelkepes, a lenyeg, hogy nyolccal oszthato legyen az osszeg.
A piros a boseg, a szerencse, a gazdagsag szine, ezert is piros az alapszine minden ujevi dekoracionak . Piros zaszlokat, falragaszokat, kepeket, lampionokat helyeznek el mindenutt, hogy biztositsak a csalad gyarapodasat.
Igy nez ki a lakopark bejarata:

SSA42240.JPG

lampionok es zaszlok mindenhol:

SSA42241.JPG

SSA42242.JPG

A Carrefour is tele ajandekokkal, diszitoelemekkel:

SSA42243.JPG

SSA42244.JPG

Az ujevi asztalokra gyakran foldimogyorot is tesznek, mivel az egeszseget es a hosszu eletet jelkepez,. Fontos ujevi kellek a nyolcszogletu talca, amelyrol nyolcfele ragcsalnivaloval kinaljak a vendeget. Ezek mindegyike szerencset hoz: a rizslisztbol keszult sutemeny (gao) peldaul ugyanugy hangzik, mint a "magas", igy azt jelkepezi, hogy fogyasztoja az uj evben magasabbra fog jutni a tarsadalmi rangletran. Hasonlo okokbol a tengeri moszat a meggazdagodast, a lotuszmag a boseges fiugyermekaldast, a szaritott tofu (szojababsajt) pedig a gazdagsagot es a boldogsagot szimbolizalja. Friss tofut felkinalni azonban tilos: a feher a gyasz szine!

Ilyenkor 230 millio ember kel utra Kinaban, hogy egyszer az evben talalkozzon a csaladjaval.
A nagyvarosok kiurulnek es az ott dolgozo vendegmunkasok utra kelnek, hogy hazalatogassanak szulofoldjukre. Ez Shanghaiban mintegy 7 millio embert jelent, ennyi vendegmunkas lepi el a palyaudvarokat es ejjel - nappal sorban allnak, hogy az ahitott jegyekhez hozzajussanak.
Akik ejszakara is maradnak instant levest esznek es a foldon alszanak. A rendorseg a katonasag es a mentok is a helyszinen vannak, hogy a felelmetes ereju tomeget kezeljek. Rengetegen lesznek rosszul, ajulnak el, taposodnak ossze, mire hozzajutnak a vonatjegyekhez. 

Ez az unnep mindent meger a kinai embereknek. A csaladot es az osszetartozast jelenti szamukra, amit az orszag merete miatt egyetlen egyszer elvezhetnek egy evben. Egesz evben ezt az egy hetet varjak, hogy ranezhessenek a gyerekeikre, otthonukra, szuleikre. Barmire kepesek a hazautazasert, ilyenkor legjobb messze elkerulni a palyaudvarokat.
A hivatalos adatok szerint 2,5 milliard darab utazassal jon letre Kinaban a csaladok egymasra talalasa.Ez Anglia teljes lakossaganak 4 evnyi osszes utazasa.

Az ujevi unnepkor hagyomanyosan tizenot napig tartott, manapsag azonban nemileg lerovidult, az emberek altalaban egy het szunetet kapnak. A jeles napokat az ev 15. napjan a lampionunnep zarja. Ezutan Kinaban visszaternek a hetkoznapok, s gyakorlatilag a kovetkezo ujevig - az allami unnepeket kiveve - nincsenek szabadnappal jaro hagyomanyos unnepnapok, csak kisebb jelentosegu unnepi alkalmak.

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr783570101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása