Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2011.12.09. 12:23 Vadrozsa

Kutyahus

Amit tegnap lattam a kis piacon, az elvette az etvagyam napokra, azt hiszem. Pedig annyira remenykedtem, hogy nem fogok ilyet latni Shanghaiban. Mert ez megiscsak egy nagyvaros, azt hittem ilyen mar csak videken van.

Kimentem megejteni a szokasos bevasarlast, es ahogy neztem a halakat, rakokat, az ismeros faronkon nagyobb husdarabokat latok, hirtelen nem tudtam megallapitani milyen allat lehet, aztan egy lepessel tovabb mar lattam, a masik fele meg ott fekudt erintetlenul, a felso fele, ahol a feje van : kutya volt:(

Felrakom a kepeket is, de ide teszek egy oldaltorest, aki nem akarja, hogy haborogjon a gyomra es a lelke napokig, az ne nezze meg!!!

SSA41491.JPG

SSA41492.JPG

Tudtam, hogy Kina bizonyos regioiban a kutyahus regota kedvelt eledel, de miota a nemzetkozi- es kinai allatvedo szervezetek ossztuz ala vettek a kutyahus-kereskedelmet, azt hittem sikerult visszaszoritani valamennyire. Hat nem ugy nez ki:(

Most ahogy utanaolvastam, latom, hogy a kinai torvenyek nem tiltjak a kutyahus fogyasztasat, az allatvedelem is meg vita targyat kepezi. Torveny hianyaban meg az allatvedok is egyelore csak alkudozhatnak a kereskedokkel.

Jelenleg Europa legtobb orszagaba tabunak szamit a kutyahus fogyasztasa, de a cikk szerint a haboruk es a valsagos idoszakok alatt az emberek, minden mas mellett ennek a fogyasztasara is raszantak magukat. Sot Franciaorszagban, a csipkeernyos kisasszonyok korszakaban, 1910 korul, mukodott egy kifejezetten kutyahusra specializalodott piac. Az okori Romaban is elfogadott volt  kutyahus fogyasztasa. Svajcban es Lengyelorszagban is talalkozunk kutyahusfogyasztassal, de itt foleg videki hagyomanyokrol van szo.

A hagyomany Kinaban azt mondja, hogy a kutyahus nagyon jot tesz az egeszsegnek, kulonosen a karacsonyi idoszakban, ilyenkor az elfogyasztott kutyahus helyreallitja az ember egeszseget. Termeszetesen megjelenik a hus vagyfokozo hatasa is, ferfiak iszogatas kozben kutyahust majszolnak, bizva a libidojukra gyakorolt kedvezo hatasban.

Kina mellett Vietnamban, Koreaban, Tajvanon, valamint a Fulop -szigeteken terjedt el a kutyahus fogyasztasa. Elsosorban Kinaban epult ki erre ipar, rengeteg kutya erkezik ide Uj- Zelandrol is. A legkedveltebb fajtak: bernathegyi, nemetjuhasz, dalmata, ujfundlandi vagy leonbergi.

Koreaban a kutyakat gyakran kulonbozo valtozatos modokon megkinozzak elkeszites elott, mert akkor adrenalin kerul a veraramba, ami szerintuk jobb izt ad a husnak. Kina egyes reszein allitolag elve daraboljak a szamarakat, es a kedves vevo kerese szerint hasitjak le az elo allatrol a kivant reszeket.
Ez persze nekunk viszolyogtato, de az erkolcsi relativizmus szerint minden attol fugg, hogy hova szuletunk. Ha ott jottunk volna a vilagra, akkor lehet, hogy a mi kezunkben lenne a nyuzokes, es nem is igazan ertenenk, hogy miert finnyaskodnak mar megint az elpuhult nyugatiak.

Nem azert irtam e sorokat, hogy felmentest adjak barmelyik nepnek is, csak probalom szoktatni magam a gondolathoz, hogy volt mar ilyen a tortenelemben es valoszinu lesz is:(

2 komment

Címkék: piac gasztronomia kinai modra Shanghairol


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr13450282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szőnyitünde 2011.12.13. 18:49:19

Balival együtt olvassuk a blogot,de itt azt mondta inkább megy matekozni..Az mégsem olyan szörnyű,mint ezek a megrázó fotók.

pandu 2012.02.29. 06:29:07

Hűűűű... ez tényleg elég sokkoló, de valahogy nem meglepő. Még Shanghaiban sem szerintem. A "mi piacunkon" még nem láttam ilyet, de az is igaz, hogy a húsos pultokat messziről elkerülöm, mert nincs hűtőpult, így esélyem se volt hasonlót látni.
süti beállítások módosítása