Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2016.09.23. 10:09 Vadrozsa

Tisztasag-felelosok

A tisztasag es kornyezetvedelem temat folytatva, szolnek par szot a utcaseprokrol is. Ok azok akik a varos tisztasagaert felelosek. 

Naphosszat jarjak az utcakat hosszu vesszosepruikkel es szelmalom harcot vivnak a folyamatosan hullo levelekkel, a minduntalan foldre kerulo cigarettacsikkekkel, cigarettasdobozokkal, papirdarabokkal, etel maradekokkal, ures nylonzacskokkal, melyeket jatekosan hatara kap a szel es megtancoltatja a fak kozott.

takarito_brigad.JPG

Kemeny munka az ovek, mert olyan orszagban szulettek, ahol a nep nem sokat ad a tisztasagra. Siman eldobnak barmit az utcan, vagy kihajitanak a kocsi ablakabol. Arrol mar ne is beszeljunk, hogy micsoda szemetdombot hagy maga utan egy mozgo arus, legyen az bufes, vagy gyumolcsarus. Az osszes szemetet amit termel par ora alatt, azt ledobja maga melle a foldre, aztan dolga vegeztevel tovabb guritja mozgo vallalkozasat, otthagyva a hulladekot a jarda szelen. A takaritok majd elintezik.

A lehullo leveleket es papirdarabokat hosszu vesszosepruikkel probaljak kupacba gyujteni. Nemelyikuk egy hosszu csipeszt hasznal, azzal jarja az utcat, csippenti fel a szemetet es teszi a zsakjaba. A muanyag flakonokat ok is kulon gyujtik, lehet, hogy ez a ceg szabalyzata, de az is lehet, hogy nap vegen leadjak a felvasarlo kozpontokban, egy kis zsebpenzhez jutva ezaltal.

Mert nem magas a fizetesuk, atlagban 1600 Yuant keresnek havonta. ( kb. 214 Euro, vagyis 65.539 Ft.)

3 eve Guangzhouban, 300 dolgozo sztrajkolt tobb napon keresztul, a tul sok munkaorara es keves fizetesre panaszkodva. Egy 45 eves sichuani no, aki 18 eve dolgozik utcaseprokent, azt meselte, hogy az o fizetese nem nott, 2010 ota, minden honapban 1400 Yuant keres. Ebbol alig futja a lakas berleti dijara es elelemre. Tavoli videkrol jottek ide, kepesites es iskola nelkul, nem tudnak mashol elhelyezkedni. Orulnenek, ha legalabb a megelhetesukre elegendo penzt meg tudnak keresni.
Amikor Guangzhou, a "Civilizalt-varos" címert szallt versenybe, hajnali 3-tol este kesoig dolgoztak, hogy az utcak makulatlan tisztak legyenek. A verseny vegeztevel, csokkentettek az eves szabadsagukat es a tulora penzuket.
Szerintuk, sokkal jobb volt akkor amikor kozvetlenul az allami szektornak dolgoztak, mert akkor 8 oras volt a munkaido, az ebedidovel egyutt. A cegek akik most alkalmazzak oket, 9 orat dolgoztatjak, ebedszuneten kivul.

A magancegek eleg szigoru szabalyokat allitanak fel szamukra, amiket be kell tartaniuk.

Xi'an-ban peldaul azert rugtak ki egy utcaseprot, mert rajtakaptak amint az egy utcai tuznel melegitette elgemberedett ujjait.
A Xinhua hirugynokseg szerint, az 58 eves utcasepro, vezetekneven Ding, Shanxi tartomanybol valo. Par eve koltozott, Xi'anba, hogy vigyazzon az unokaira, kozben elkezdett dolgozni. Mindossze 1550 RMB keresett havonta. ( kb.207 Euro)

street-cleaner-fire.jpg

Ding munkaadoja, a “Gold Medal Property Management” azt nyilatkozta, hogy alkalmazottjuk megszegte a ceg szabalyzatat, beleertve a biztonsagi eloirasokat is.

Ding esete valahogy kikerult az internetre es a lakossag partjat fogta. Kommentjeikben eliteltek a ceget a kegyetlen es embertelen banasmodert. Meg az allami media is felfigyelt az esetre es tobb megertest es toleranciat javasolt a merev szabalyokkal rendelkezo cegnek.
Vegul, a nyilvanossag nyomasanak engedve, a ceg, egy kozlemenyben elmagyarazta Ding menesztesenek okat es egyuttal visszavonta azt.

Egy masik, szenvedelyes internetes kommenteles kozeppontja egy idos utcaseprono volt Jiangsu tartomanyban. Lefenykepeztek, amint napkozben kimerulten alszik a triciklin. Aznap 2 fok volt csupan, fejen kotott sapka es egy kek kendo.

Az internetezok azt fejtegettek, vajon miert kell egy ennyire idos nonek dolgoznia? Nincs csaladja, aki eltartana, vigyazna ra?

Ugy tunik, olyan sorssal allunk szemben ami egyre gyakoribba valik majd az elkovetkezo evekben. Mivel Kinaban nincs nyugdijrendszer (csak az allami alkalmazottaknak) az idoseket a csalad fiatalabb tagjai, gyerekek, unokak tartanak el. Csakhogy nem mindenki olyan szerencses. Lehet, hogy nem szuletett gyereke, vagy nagyon messze dolgozik es nem latogatja, rokonai sincsenek, nincs kire tamaszkodnia, igy kenytelen dolgozni.

A gyorsan oregedo nepesseg nagy fejtorest okoz a kormanynak. Korabban irtam errol:

http://shanghaibanelni.blog.hu/2015/11/01/egy-gyermek_politika

Egy vicces videoval zarom a bejegyzest, amelyet a youtube-rol linkelek be. Egy skot fiatalember, aki diakkent van itt, beallt az utcaseprok koze. A Taobaon vasarolt maganak egyenruhat es naphosszat jarja az utcakat egy takarito nenivel.

A jarokelok dobbenten nezik es kivancsiskodnak, hogy kulfoldikent, ugyan miert sopri az utcakat? Mindig az a valasza, hogy szereti Kinat es szeretne ha tisztabb lenne :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: kornyezetvedelem hetkoznapok kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr2411737453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása