Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.08.03. 13:15 Vadrozsa

Szeszélyes évszakok

Azt hittuk soha nem er veget az esos evszak, julius kozepen meg huvos, esos, kodos napokra virradtunk. Aztan megviccelt bennunket ket tajfun, vegul bekoszontott a nyar, a maga 36-38 fokos forrosagaval es 70-90% -os paratartalmaval.

A heves esozesek mar majus kozepen elkezdodtek Del Kinaban, es tobb halalos aldozatot, valamint komoly karokat okoztak  a tersegben.
Bizonyos reszeken 48 ora alatt tobb mint 20 centimeter csapadek hullott es lakohazak ezrei doltek romba, lakoi pedig otthonuk elhagyasara kenyszerultek. Hubei tartomanyban 664 ezer, a szomszedos Hunanban pedig 427 ezer embert erintett a katasztrofa.

A delkeleti Fujian tartomanyban egyes telepuleseket 2,2 meter magasan arasztott el a viz. A veszelyeztetett videkekrol tobb ezer embert evakualtak. Az iteletido miatt tobb mint 360 jaratot toroltek es 200-nal is tobb gep nem tudott felszallni.
Jiangxi tartomanyban 450 ezer embert erintettek a heves esozesek, es tobb mint 1650 epulet dolt romba. Az aradasok okozta anyagi kar erteket 450 millio yuanra becsulik (tobb mint 66 millio Euro).
Kina nyilvanossagra hozta az idei ev elso felenek katasztrofamerleget. Eszerint legkevesebb 782 ember meghalt, 67 eltunt. A halalesetek tobbseget az epuletek osszeomlasa, vizbe fulas vagy foldcsuszamlas okozta, de volt olyan is, akit villam sujtott agyon.
A kozvetlen anyagi kart 173 milliard yuanra becsulik. Osszesen 177 ezer haz valt lakhatatlanna, es korulbelul 14,2 millio hektar termoteruletet ert kar.
A vilaghalon megrazo kepsorok es hirek keringtek.

 

Wuhanban meg a buszokon is terdig allt a viz es a nemreg atadott vadonatuj metroaluljaroba, a falon keresztul omlott befele a viz. Ez a minosegi munka eredmenye.

A junius 17-kei Shanghaiist beszamol a Shanghaiban lezudulo monszunesorol, amelynek hatasara a saros viz elarasztotta az utcakat. A csatorna lefolyok egy resze el van dugulva a szemettol ezert nem tudja elvezetni a vizet, egyebkent is nehez lett volna elnyelnie azt a mennyiseget. (200 milimeter)
Az arvizvedelmi osztaly 51 csapatot es 21 jarmuvet kuldott az erintett teruletekre, hogy enyhitse a karokat.

Mindez nem volt eleg, julius 9-10 re kettos tajfunt josoltak.
A Linfa nevu tajfun a Del-kinai-tenger felol erkezett es orankenti 130 kilometeres szellokesek kisereteben, julius 9-en csapott le Kina deli partvidekere.
A masik tropusi ciklon, a Csan-hom, kelet felol erkezett, es 10-en erte el a szarazfoldet Fujian es Zhejiang tartomanyok partjainal.
A muhold keszitette felvetelen jol latszik ahogy kavarogva kozelednek Kina partjaihoz.

A helyi lakosoknak azt javasoltak, harom napra elegendo elelmet tartalekoljanak, es lehetoseg szerint maradjanak otthon. 15 ezer hajot hivtak vissza a kikotokbe, Shanghai pedig leallitotta a deli iranyu vasuti forgalmat.
A partokon megerositettek a katonak jarorozeset, es a veszelyeztetett teruletekrol tobb ezer embert kikoltoztettek.
A rendkivuli idojaras miatt repulojaratok szazait kellett torolni es autopalyakat is lezartak.
A regioban a tajfun elvonulasa utan a kozvetlen anyagi kart 1,3 milliard yuanra becsultek.

Shanghiban is ovintezkedeseket leptettek eletbe, de szombat hajnalra mire ideert mar viharra szelidult.
Esett az eso, fujt a szel, de kozel sem volt olyan eros, mint pl. 2 eve:
(kicsit megteveszto a link cime, de a tajfunos cikk nyilik meg)

http://shanghaibanelni.blog.hu/2012/08/09/ujra_peking

Vasarolnunk kellett, mert vasarnapra vendegeket vartunk. Mivel az ernyo ilyen viharban semmit nem er, esokabatot vettunk, es elmentunk bevasarolni.
Otthonrol aggodo hivasokat kaptunk, hogy mi van velunk, jol vagyunk…? Nem tudom az otthoni hirekben milyen volt a tajekoztatas, de nehezen hittek el, hogy Shanghait alig erintettek a tajfunok.

Az idojaras elorejelzese szerint pontosan julius19-en megerkezett a nyar, tiszta kek eggel es ragyogo napsutessel. Vegre lehetett mosni, ruhat szaritani, orulni a napfenynek.
A tuzo napsugar azota is forrositja a sargak foldjet, olyannyira, hogy most mar imadkozunk nehany huvosebb napert. Aki teheti bevackolja magat a legkondis lakasaba, boltjaba es csak a legszuksegesebb elinteznivalok miatt hagyja azt el.
A nyari utackepek elmaradhatatlan napernyoi, tarka osszevisszasagban remegnek a delibabos levegoben. Elokerulnek az arcmaszkok es a napernyos motorok is.

A parkokban, az utszeli fakon a kabocak olyan hangerovel zenditettek ra, hogy alig hallani a sajat hangunkat. Azert ezt a kutya-meleget ok sem birjak, potyognak le a fakrol rendesen.

A helyiek, fittyet hanyva a koszos viz esetleges fertozo hatasara, a lakoparkunk melletti toban husitettek magukat.

Akikenek nincs legkondi a lakasban bekoltoznek a metroaluljarokba. Az alabbi felvetelek Hangzhouban keszultek.

Xi’an-ban nehanyan ugy dontottek, hogy hasznukra forditjak a nap meleget es az 50 fokos aszfalton, 20 perc alatt megfoztek a tojast vacsorara. Sot, egy lepessel tovabb haladtak es nehany rakot is a serpenyobe dobtak.
Xinjiang lakosai tukortojast sutottek delben a Flaming Hegyen. A festoi hegyseg ugy mukodott mint egy termeszetes, 75 fokos magaslati kalyha.

Pekingben is felkuszott a homero higanyszala 40 fokig. Julius 12-en a Tienanmen teri, beton felulet homerseklete elerte a 60 Celsius-fokot. A szolgalatban levo kozlekedesi rendor arrol szamolt be, hogy munka kozben leolvadt a cipoje gumi talpa.
A Meteorologiai Intezet figyelmeztetest adott ki a lakossag reszere, miszerint delben, ha lehet keruljek a tuzo napot es igyanak sok folyadekot.
A varos villamosenergia fogyasztasa megugrott a legkondicionalo berendezesek hasznalata miatt.

Nehany ujsagiro Peking parkjaban megvizsgalta mennyire melegedtek fel a jatszoteri maszokak es hintak, valamint a fembol keszult tornaszerek. Mint kiderult egyik elerte a 58,4 Celsius fokot, a masik 60,7 Celsius fok volt. Fel ora alatt keszre sutottek rajtuk a nyers hus szeleteket es rakokat.

A sanghaji riporterek sem akartak lemaradni, ok a Bundon sutottek tukortojast, 15 perc alatt. Aznap 39.2 fok volt.

A meteorologusok szerint Shanghaiban marad a 36-38 fokos homerseklet, sot a legdurvabb az, hogy ejszakara sem hul le a levego, csak 27-28 fokig. Egyebkent az egesz orszagban kanikula van:

fry_an_egg3_1.jpg
Hetvegere josoljak, hogy eleri Kina partjait 2015 legerosebb tajfunja, a Soudelor, remeljuk az lehuti picit a levegot.

Szólj hozzá!

Címkék: hetkoznapok Shanghairol


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr997675814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása