Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.01.10. 10:37 Vadrozsa

Harbin: Allat parkok ( Siberian Tiger Park and Harbin Polarland)

Megmondom oszinten a sziberiai tigrisek jobban izgattak a fantaziamat mint barmelyik jegvarazslat, ezert mar masnap sofort bereltunk a szallodatol es elvitettuk magunkat a Tigris Parkba, ami kb. 7-8 km-re volt a szallodanktol, a Nap Szigeten (Sun Island).

A sziberiai tigrisek az 1980-as evekben kerultek fel a leginkabb veszelyeztetett, vedett allatok listajara Kinaban. Pedig az 1200-as evekben meg boven volt beloluk Eszakkelet-Kinaban is.
A szukulo eletter, vadaszatuk az 1930-as evekre a kihalas szelere juttatta a tigrisfajt, akkor mindossze 50 koruli lehetett a populacio. 
A vedelemnek koszonhetoen szamuk lassan noni kezdett, az 1980-as evekre elerte a 200-at es az 1996-os allomanybecslesnel az orosz populaciot, amely a legerosebb, 430 egyedre becsultek. Vadon mindossze 400-500 egyed el, es a szigoru vedelem ellenere az orvvadaszat meg most is veszelyezteti a letet.

A rezervatum 356 hektaron terul el, ezzel a vilag legnagyobb bazisa, ahol mestersegesen szaporitanak sziberiai tigriseket. A parkot 1986 -ban alapitottak 8 egyeddel, azota letszamuk meghaladta az 500-at.
10 ev mulva, 1996-ban nyitottak meg a nagykozonseg elott, azota fo attrakcionak bizonyult az izgalmas programokat kedvelo turistak koreben.

dsc_0343.JPG

A belepo 90 RMB (kb.12 Euro), ezert addig lehetesz bent ameddig jolesik. Azert nem akartunk semmilyen kirandulo csoporthoz csatlakozni, mert akkor idohoz vagyunk kotve es rohanni kell az idegenvezeto utan, hogy ne maradjunk le. Igy, a hideg ellenere is tobb mint 4 oran keresztul barangoltunk, nezelodtunk, fotozgattunk.

Eloszor kis meretu, zart buszokra szalltunk, amelyeken az ablakokat vedoracsok tettek meg biztonsagosabba. Erre azert volt szukseg, mert a kisbusszal gyakorlatilag behajtottunk az allatok koze, tehat barmikor az ablaknak ugorhattak volna. A buszvezeto rutinosan lassitott vagy megallt a tigrisek kozeleben, hogy fenykepezni tudjunk. Mivel a racsnak koszonhetoen vedve voltunk a tigris karmok elol, elhuztuk az ablakot, es a racson keresztul probaltunk kattintgatni.
A tigrisek megszoktak a buszok jelenletet, nemigen zavartattak magukat. Nehanyan lustalkodva fekudtek a napon, szundikaltak, masok kenyelmesen bandukoltak, neha szembe jottek a kocsival, megalltak egy pillanatra, kerdoen az ablakokra pillantottak, aztan tovabb setaltak. Csak kesobb jottem ra, hogy tulajdonkeppen a potya kajat lestek. Ugyanis a tigriseket lehet etetni, csirket, vadkacsat, birkat, sot tehenet is lehet venni nekik ( 80-600-1500 RMB kozotti arakon, vagyis 10-80-200 euro kozott).
Ha kifizetted az osszeget, akkor behajt egy Toyota Land Cruiser, aminek meg a tetejet is racs boritja, azzal behozzak a kivalasztott allatot es elve elengedik a tigrisek kozott.
A verre szomjazo turistaknak  igy lehetosege van eloben megfigyelni a tigrisek gyilkolo osztonet. Csirke eseteben ez villamgyorsan tortenik, egy tehennel viszont mar hosszabb a harc. Tudom ez most nagyon kegyetlenul hangzik, de tulajdonkeppen ez tortenik a vadonban is, annyi kulonbseggel, hogy ott nagyobb a ter, tobb eselye van az aldozatnak menekulni.

A busszal magas drotkeritesekkel elvalasztott teruletekre vittek bennunket, az egyes szektorok kozott biztonsagi okokbol automata zsiliprendszer mukodott, az ortoronyban alkalmazott figyelt.
A tigrisek sehol nem tuntek ehesnek vagy agresszivnak, bekesen fekudtek a hoban, vagy setaltak, a fiatalok jatszadoztak. Nem maradt sokaig a sofor egyik helyen sem, par perc utan tovabbhajtott. Eszembe jutott, mi van, ha lerobban a busz ? Hogy szallunk at peldaul egy masik jarmure? Vagy mi leszunk az ebed aznap ? :)
Nehany kep a buszbol fenykepezve:

Ezutan lehetosegunk volt egy magasba epitett, raccsal ellatott folyoson kozlekedve, kozelebbrol is szemugyre venni a nagymacskakat.
Amerre setaltunk, alattunk mellettunk mindenfele tigrisek voltak. Itt is tobb reszt kulonitettek el:  tigris vadaszterulet, felnott tigris terulet, 1 eves tigrisek terulete, tigriskolyok terulet, tigris kiralyi terulet, tenyesz tigris terulet, afrikai oroszlan terulet, valamint tigrisfigyelo terulet. A parkban a sziberiai tigriseken kivul, 8 feher tigris, 1 hotigris, 2 feher oroszlan, 3 afrikai tigris, 2 puma egy fekete parduc es 20 afrikai oroszlan el.

Lehetoseg volt csirket vagy nyers hust vasarolni etetes celjabol. Egyik fiu egy hus darabot vasarolt es egy csipesz segitsegevel a racson keresztul hergelte vele a tigrist. Szerettem volna latni ahogy egy elo csirket is bedobnak, de nekem nem volt szivem megtenni.
Nem kellett sokaig varnom, jot egy pasi, aki vasarolt egy csirket az ott arusito mamitol es kezdodott a produkcio. Szegeny tollas joszagot beraktak egy kis ketrecbe es egy csiga segitsegevel behuztak a tigrisek fole. Azok mar tudtak mi kovetkezik, mindannyian odagyultek, es egymast lokdosve probaltak jol helyezkedni, hogy mielobb megkaparintsak a finom falatot. A mami eles hangon hivta fel mindenki figyelmet a szenzaciora, aztan hirtelen elhuzta a ketrec ajtajat tarto reteszt es a tyuk kipottyant. Megijedni  sem volt ideje, mar el is kapta a nyakat egyik szerencses macsek es elszaladt vele. A tobbiek utana eredtek, de nem hiszem, hogy jutott belole nekik, egy ilyen kis tyuk egy akkor tigrisnek a felfogara sem eleg. 10 kg hus a napi adagjuk, a him tigriseknek gyakran 220 kg feletti a testsulyuk.

Ezutan a tigris figyelo helyre mentunk ahol azokat a teruleteket is latni lehetett, amit korabban busszal jartunk vegig. Most is erkeztek a buszok egymas utan, a tigrisek pedig kivancsian csoportosultak koreje. Neha bejott a Toyota, akkor izgatottabbak lettek es nagyokat szokdelve a hoban, vagtattak a kocsi fele. Megtanultak mar, ha a kis kocsi jon be, akkor kapnak valamit. A buszra nem erdemes energiat pazarolni. Igazuk van, az otletgazdanak piros pont jar ezert.
Figyeltem nagyon hogy mikor jon az auto es dobnak ki csirkeket, sikerult par fotot is kesziteni, a netrol meg kerestem egy olyat amikor tehenet engednek be.

Tovabbi videok talalhatok  a Youtubon, birka, kecske, tehen...stb. az aldozat.

Annyira jo volt figyelni oket, ahogy ugralnak, jatszanak, egymashoz dorgoloznek, nyalogatjak, vagy pofozzak egymast, hempergoznek a hoban..
Megfigyelheto a kialakult hierarchia, ha egy dominansabb egyed kozelitett, akkor roviden udvozoltek, es kitertek az utjabol, egyik sem probalta meg bosszantani. A nagyjabol egyidos fiatal tigriseken latszott, hogy egyutt nottek fel, osszeszoktak mar, batran ugraltak egymas hatara, harapdaltak, pofoztak egymast.

A tobb mint 500 sziberiai tigris kozul nincs mindegyik szabadon, nehanyuk szuk kis ketrecben, sajat urulekeben setal idegesen fel-ala, vagy fekszik banatosan, neha depressziv allapotban sorsaba beletorodve.

A kijarathoz kozel egyik ketrecben egy idegesen vicsorgo-morgo oroszlanra figyeltunk fel. Razta es emelgette a hatso labat, valoszinu fajt neki valamije. A hulye kinaiak meg annal jobban idegesitettek, morogtak neki. Szegenynek annyira elege volt az emberekbol, hatat forditott nekunk, igy probalta ertesunkre adni, hogy hagyjuk ot beken.

Szakertok szerint az itteni viszonyok miatt a park veszelyes, nem csak az allatok, de a latogatok es a dolgozok szamara is. Erre vilagit ra egy 2011 januarjaban tortent baleset, amikor a buszvezeto kiszallt megnezni, miert akadt el a busz a hoban. Egyik tigris azonnal megtamadta es megolte, a turistak halalra remulve neztek vegig a horrort a busz ablakabol.

Huzzuk ki a fejunket a homokbol es nezzunk utana mi is all a hattereben ezeknek a tigris-parkoknak.
Tavaly a Thaifoldi tigrisekrol szolo bejegyzesben fejtettem ki az ilyen rezervatumok ketes jelleget:

http://shanghaibanelni.blog.hu/2015/01/08/thaifold_damnoen_saduak_floating_market_maeklong_railway_market_kanchanaburi

Kinaban is, mint mas delkelet-azsiai orszagokban az allatvedelmi torvenyek es betartatasuk gyerekcipoben jarnak.
Nagy hagyomanya van a vadon elo allatok levadaszasanak, befogasanak, meltatlan korulmenyek kozott valo tartasanak, kizsakmanyolasanak, megolesenek, szervei elarusitasanak…stb.
A kormany evtizedeken at tamogatta a ritka allatok fogsagban tartasat, szaporitasat, ezzel fedezve a hagyomanyos gyogyszerek gyartasahoz szukseges nyersanyag iranti keresletet. Sajnos a kinaiak egy resze meg ma is hisz a vadallatok kulonbozo szerveibol keszult, teak, porok, kenocsok, bajitalok hatasaban.
A kinai ember szerint a tigris a legerosebb allat, szerveibol fogyasztva magat is erosse teheti.

Az Allami Erdeszeti Igazgatas miniszteriuma, a 80-as evektol batoritotta es engedelyezte a tigris farmok mukodeset. A Kornyezetvedelmi Nyomozo Hivatal szerint, a fogsagban levo tigrisek szama mostanra meghaladta a 6000 egyedet orszagszerte. Ezzel egyenes aranyban a vadon elo tigrisek szama, 1940-tol kezdve csokkent.

A hivatalok azzal ervelnek, hogy a tigris, medve es egyeb vadallat-gazdasagok segitik az adott faj eletben maradasat, szaporodasat. Az allatvedok szerint, inkabb a vadallatok egyes szervei irant megnott kereslet all a hatterben.
A tigriscsont piacot az olyan inyencek novelik, akiknek nem felel meg minden esetben a fogva tartott allat, hanem vadon elo egyedet keresnek.
Tavaly, Del-Kinaban (Guangdong  tartomany Zhanjiang varosaban) letartoztattak 15 embert, akiket 10 nagymacska megolesevel gyanusitottak.
Egyik ujsag (Nanfang Daily) szerint a tigrisek megolese csupan szorakozast, friss hust es gazdagsaguk fitogtatasat jelentette nehany helyi uzletembernek.
Masreszrol nagyon nehez ellenorizni, hogy a termek valoban tigristol szarmazik-e, ezert az ugyfelek bizonyitekot akartak, latni sajat szemukkel, hogy valoban vadon elo tigriseket lonek le, ezert vettek reszt a meszarlasban.

Allatjoleti szakertok szerint az ilyen es hasonlo incidensek bizonyitjak, hogy a kinai kormany nem sokat tesz az ENSZ altal letrehozott es Peking altal is alairt CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) egyezmeny betartasaert.

A veszelyeztetett vadon elo allat- es novenyfajok nemzetkozi kereskedelmerol szolo,  Washingtoni egyezmeny korlatozza, egyes esetekben pedig tiltja a veszelyeztetett fajok, es az azokbol szarmazo termekek nemzetkozi kereskedelmet. Az egyezmenyhez 180 orszag csatlakozott,  es mintegy 5000 veszelyeztetett vadon elo allat- es 29 000 novenyfaj nemzetkozi kereskedelmet szabalyozza.

Debbie Banks, a vadon elo allatok harcosa, tanulmanyt keszitett 2013-ban a kinai tigris- gazdasagokrol. Nem talalt bizonyitekot arra vonatkozoan, hogy a tigris gazdasagokban folyo kereskedelem miatt, elharult volna a veszely a vadon elo tarsaikrol, viszont ha egesz Delkelet-Azsiat vizsgalta, azt latta, hogy azokban az orszagokban ahol tigris-gazdasagok mukodnek, kevesebb a vadon elo egyed, mint azokban, ahol nincs.

Mas tigris-gazdasagokhoz hasonloan, a harbini park sem egy jovedelmezo idegenforgalmi vallalkozas. A latogatok szama nem fedezi az etetes es a tenyesztes koltsegeit. Kornyezetvedelmi kutatok szerint az igazi penz a tigris premek, csontok es egyeb termekek eladasabol szarmazik. Ez osztonzi arra a park fenntartoit, hogy eletben tartsak es szaporitsak a tigriseket.

A tigris csontok kilonkenti ara 14.000 RMB ( 2254 $), a tigris csontbol fozott bor palackja 100-800 $ kozott mozog.

Az ajandekboltban is arultak tigris szivet, karmot, csontjabol keszult bort. Mivel tiltott termek, nem volt rairva, hogy mibol keszul, csak egy tigris kep volt ranyomtatva a matricara. Az elado valtig erositette, hogy a Hengdaohezi Siberian Tiger Liquor Co. nevu ceg gyartja, Harbintol nem messze.

xvpxv_aust_91.jpeg

Az Allami Erdeszeti Igazgatas jelenlegi igazgatoja, Zhao Shucong elismerte, hogy Kinanak meg sok tennivaloja van a vadvilag vedelmevel es az allatok joletevel kapcsolatban.
Szerinte a nemzetkozi kozosseg tul magas elvarasokat tamasztott Kinaval szemben.
A vadaszat, az elovilag termekeinek csempeszete es az illegalis kereskedelem tovabbra is problemat jelent ebben az orszagban.

Hiaba felugyeli az Allami Erdeszeti Igazgatas ezeket a gazdasagokat, tudjuk milyen nagy a korrupcio Kinaban es mennyire egymas kezere jatszanak a penzehes tisztviselok. Egy nyilvanossagra kerult beszelgetesben eppen a park egyik menedzsere hencegett azzal, hogy ok megfeleloen kiszolgaljak a kormany embereit tigris-borral.

Az internetes forumok es a kozossegi oldalak kozvelemenye szerint a kinaiak nagy resze a tigris, medve es mas allatok kizsakmanyolasa ellen fordult. Hatalmas felhaborodast valtott ki  2010-ben, amikor 11 sziberiai tigris allitolag ehen pusztult, az orszag eszakkeleti reszen levo  Shenyang vadasparkban.

Van egy masik hirhedt allattarto telep, a Xiongsen Bear and Tiger Mountain Village nevu hely, Guilintol delre.
Az ottani allapotok meg remesebbek, a reporter aki ott jart, sovany, sebzett, megfaradt allatokat latott. Fenykepezni nem hagytak, biztonsagi or kovette mindenhova. A park, amely regen tobb szaz latogatot fogadott naponta, ma uresen kong.

A Kinai Tudomanyos Akademia egyik zoologusa szerint, a valosag az, hogy ezek a gazdasagok mar kenytelenek az illegalis termekekre tamaszkodni, mert a koltsegeik nagyon magasak es a kormany nem segit. Az 1980-as evekben osztonozte ezeket a gazdasagokat, aztan 1993-ban (ekkor irta ala Kina a washingtoni egyezmenyt) betiltotta a legfontosabb beveteli forrasukat.

A Harbinban dolgozo kutatok azt allitjak, kiserleteznek egyes allatok edzesevel, hogy vegul kepesek legyenek az erdokbe visszaterni, es termeszetes kozegukben is megelni.
Remeljuk ez igy van es egyre tobb szepseges kis tigris latja meg a napvilagot, nem a racsokon, hanem az oserdo lombkoronain keresztul.

 

Kovetkezo allomasunk a Polarland volt. Az 1.6 hektaron fekvo akvarium es interaktiv szorakoztato kozpont sarkkori halakat, allatokat, emlosoket, ceteket mutat be a nagykozonsegnek. A belepo 120 RMB (kb.19 Euro).

3 korul ertunk oda es 5-ig van nyitva, ezert rogton beultunk az elso eloadasra, ami egy oroszlan-foka show volt. A bemondo tobbet beszelt mint kellett volna, szegeny fokat ugraltatta jobbra-balra, usztatta a vizben, elore-hatra. Iszonyu gyorsan uszott a kis allat.
Megmondom oszinten, meg mindig a tigrisek hatasa alatt voltam es alig vartam, hogy vege legyen.

Az akvariumokban kulonbozo halakat lehet megcsodalni, utana kovetkezett egy vermes szemu foka akit kis halakkal lehetett etetni.

Kovetkezo teremben az aranyos pingvinek uszkaltak egy medenceben. A hulye kinaiak papirpenzt tartottak az akvarium uvegehez, azok meg folyton el akartak kapni, azt hittek kaja. Ezzel kinoztak oket.

Ezutan ujabb varazslat kovetkezett, a jegesmedvek. Ket hatalmas peldany egy pici kis akvariumban, ami ranezesre nem lehetett nagyobb 80 m2-nel. Egyikuk temposan uszott egyik faltol a masikig, a tarsa a parton, hatat forditva mindenkinek, idegesen himbalta magat.
Nem is ertem hogy lehet ilyen pici helyre ket ekkora medvet beszoritani.
Lenyugozott az uszo medve ereje, energiaja, kettot csapott a karjaval es maris atert a medence masik szelere, ott kibukott a vizbol, magasra tartotta a fejet, tatott szajjal levegot vet, elrugta magat es hattal belevetette magat a vizbe, ujabb ket lendites es partot ert, megfordult es indulas vissza.
Hosszu-hosszu percekig uszott, en neztem megbabonazva. 
Ilyen kozelrol meg nem lattam jegesmedvet, csak az akvarium uvege valasztott el bennunket. Neztem a hatalmas testet, ahogy lebukik a viz ala, sargas-feher bundaja lebegett a viz alatti aramlatoktol, amiket maga kavart. Az egesz medence hullamzott az energikus uszastol.

Aztan egy hatarozott mozdulattal kiugrott a partra, megrazta magat es a tarsat probalta ravenni egy kis kozos furdozesre. Sikerult neki:)
Neha egymasnak estek pofoztak, harapdaltak egymast.

Olyan sokaig bameszkodtam, hogy a sarki rokat es farkast csak egy pillanatra tudtam megnezni, a ferjem szolt, hogy siessek mert kezdodik a delfin show.

Ki volt irva ugyan, hogy “Belugas 16:30”, de addig nem is foglalkoztunk vele, oszinten megmondom, nem is tudtam hirtelen mi az a Beluga..
A medenceben megpillantottam ket hatalmas feher cetet, a farkuk es a fejuk tetejen levo fuvolyuk alapjan rogton balnara tippeltem, aztan olvastam, hogy feher delfinnek is nevezik.
Mindegy nekem, akkor is feher balna marad, aki a cetek csaladjaba tartozik.
Testhossza 3-6 meter kozott mozog, testtomege 500-1500 kilogramm. Szemei kivetelevel egesz teste tejfeher es sima mint a barsony. Az Eszaki-sark kornyeki tengerekben honos.

Elkezdodott az eloadas es szemunk a medencere tapadt. Ket oktato ugrott be hozzajuk a vizbe, oket hatukra kapva usztak korbe-korbe, majd le a medence aljaig es vissza. A “My Heart Will Go On” cimu dalra olyan gyonyoru eloadast produkaltak, hogy szerintem pislogas nelkul neztuk vegig. Sajnos pont ilyenkor merul le a fenykepezogep, elovettem a telefont es azzal potoltam.

Csodalatos napot zartunk ezzel a sok gyonyoruseggel. Nem gondoltuk, hogy ilyen hatassal lesz rank ez a sok okos allat es mar akkor ereztuk, hogy sokkal nagyobb elmeny marad szamunkra ez, mint a jegvaros, amit masnapra terveztunk.

Szólj hozzá!

Címkék: utazas gondolatok muveszet kirandulas varosnezes szorakozas Harbin


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr27053667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása