Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.06.15. 08:09 Vadrozsa

Peking - 2. nap

Arra gondoltunk megreggelizunk a szallodaban, hogy megse induljunk ehesen az egesz napos turara. Csekelyke osszeg befizetese utan kaptunk jegyeket, amivel felmentunk a kovetkezo emeletre.

A valasztek eleg szegenyes (aha, szoval ezert volt ilyen olcso:) : nehany edes zsemle, par szelet piritos, vaj, lekvar, banan, narancs, valami iszonyu rossz izu, porbol keszult narancssarga lotty udito gyanant (latszik is a pulton az elso kepen), es kave. De a kis etkezo, az kesz relikvias doboz. A falak, a viragok teleaggatva kepekkel, ajandektargyakkal, karacsonyi egokkel....áááááá..nem is tudom mi minden volt meg oda felbiggyesztve. A falak, de meg a mennyezet is tele Mao elvtars kepeivel, ezt muszaj megmutatnom:

SSA43165.JPG
SSA43171.JPG

SSA43168.JPG

SSA43169.JPG

A kepek okozta sokk utan, ettem volna par szelet piritost, de a bufes kozolte, hogy elfogyott a kenyer, mar csak edes zsemle van...Kivertem a hisztit, hogy akkor miert fizettunk? hol a reggeli? de csak kerte az elnezest szegeny, hogy sorry, sorry... naaaa, ezzel is ki vagyunk segitve. Jol kezdodik a nap.:(

A mikrobusz 8-ra erkezett, szukosen, de elfertunk benne hatan, az idegenvezetonk kedves kis csajszi volt, az uton vegig csacsogott, eleg jol beszelt angolul, a fiuk faggattak mindenfelerol.
Kb.1 ora ut utan megalltunk az elso latnivalonal, egy keramiamuhelynel. Egy helyi emberke mutatta be az elkeszitesi technikat, viszont olyan gyorsan ment elol es magyarazott, hogy nem birtam kovetni. Nem tudtam egyszerre filmezni, fenykepezni, figyelni amit mond, nezni amit mutat... lemaradtam, igy nem nagyon tudom a technika nevet amivel az edenyek keszulnek, a lenyeg, hogy a diszitendo targy feluletere lapos vagy sodrott rezhuzalbol mintakat forrasztanak, ragasztanak. Ezutan a konturminta rekeszeit szines zomanccal kitoltik, es kemenceben kiegetik. A vazak is rezbol vannak, azt mondja. Ezt akkor inkabb neveznem otvosmuhelynek es amit csinalnak otvosmunkanak. Teny, hogy az elkeszult targy, ha leesik nem torik el, esetleg a zomanc lepattog rola.

DSC_0140.JPG
P1090222.JPG

DSC_0143.JPG
P1090224.JPG

Kepeket is keszitenek hasonlo eljarassal:

DSC_0157.JPG

DSC_0154.JPG

Miutan az uzemen atrohantunk, egyenesen a bemutato terembe vittek, ahol termeszetesen vasarolni is lehetett. Hatalmas bolt, rengeteg vazaval, disztargyakkal, a legkulonfelebb formakban es szinekben sorakoztak a polcokon.

DSC_0179.JPG

DSC_0200.JPG

DSC_0172.JPG
DSC_0182.JPG

Itt mar senki nem sietetett, vasarolhattal kedvedre.  Es ez itt a cel. Eloszor elamitanak, hogy micsoda "hard work" eloallitani ezeket a targyakat, aztan meg, csak itt es most fantasztikus ajanlat kereteben jutanyos aron lehet hozzajutni, az eredeti darabokhoz. Mert hat csak ez eredeti, amit  a varosban veszunk valamelyik ajandekboltban...hmmmm ...ki tudja, azt ok nem garantaljak.
Minden az uzletre epul, megprobalnak profitalni minel tobbet a latogatasodbol. Es ez a vilag tobbi reszen sincs maskepp, azt hiszem. Talan nem ennyire celratoroek, eroszakosak. Emlekszem  ugyanez volt Egyiptomban a szonyegkeszitonel, Ausztriaban a csokigyarban, Szlovakiaban a mez uzemben.

DSC_0201.JPG

Par aprosagot vettunk csupan, mentunk tovabb, mert bennunket jobban izgatott a Nagy Fal latvanya, mint holmi szines csecsebecse. Az arak is elegge borsosak voltak, egy karkotot vettem magamnak emlekbe. Ez a vaza, -igaz tobb, mint 2m,- 480.000 RMB (csaknem 60.000 euro).

DSC_0211.JPG

Jo feloras ut utan megerkeztunk, lentrol meg nem lehetett latni semmit, pedig nagyon nyujtogattuk a nyakunkat. Az idegenvezeto csajszi, mondta, hogy megvar lent, mert o mar tobbszor latta.
Megvettuk a belepoket, aztan kabinos felvonoba szalltunk es fellibegtunk a hegytetore. Par perc mulva a szemunk ele tarult az Unesco egyik leghiresebb vilagoroksege.

A Nagy Fal (Chang cheng - 长城), Kina eszaki reszen, a Bohai-obol partjan fekvo Shanhaiguan-tol a Takla-Makan sivatag szeleig huzodik.

nagyfal2_big.jpg

A nomad torzsek betoresenek megnehezitese erdekeben mar  i.e. 5. szazadban elkezdtek epiteni egy, a mai Nagy Fal elodjekent szamon tartott vedelmi vonalat. A nagy fal valojaban soha nem volt osszefuggo, kulonbozo eroditmenyekbol allt, amelyeknek jellege es elhelyezkedese a mindenkori politikai helyzettol fuggoen valtozott. A kesobbi dinasztiak nemelyike uj eroditmenyeket huzott fel, mig mas korszakokban a falat egyaltalan nem hasznaltak. A ma lathato falszakaszok a Ming-dinasztia idejen epultek (1368-1644), ezert  mindossze 5-600 evesek. Ezeket mar teglabol emeltek, de a korabbi eroditmenyek fo epitoanyaga a dongolt fold volt.
A fal nagy resze hegyvonulatokon huzodik ugy, hogy a kulso oldalon meredek sziklak vannak. A Ming-kori fal kulso boritasa teglakbol es tegla alaku kodarabokbol all. Belsejet dongolt agyaggal, illetve kozuzalekkal toltottek fel. Magassaga atlagosan 10 meter, szelessege a talapzatanal 7-8 meter, tetejenel pedig 4-5 meter.

2012-ben a Nagy Fal egy ujabb 100 km-es szakaszara bukkantak a regeszek a mongol hatarnal, igy most a fal hossza eleri a 7200 km-t. Ha pedig osszeadjuk az osszes – hegyvonulatokon kigyozo, sivatagokon, pusztasagokon, mocsaras teruleteken at vezeto – falszakaszt, akkor hosszuk meghaladja az 50 ezer kilometert.

A kozhiedelemmel ellentetben a nagy fal nem lathato szabad szemmel a vilagurbol. Az ezzel kapcsolatos varosi legenda egy 1930-as evekbeli amerikai vicclapbol ered.
A falnak csak bizonyos reszeit restauraltak, elsosorban a turizmus miatt, a tobbi resze ki van teve az ido vasfoganak, na meg a helyi lakosoknak, akik a teglaibol epitkeznek.

Ezt a falszakaszt kb.5 km hosszunak saccolom, el is indultunk, hogy vegigjarjuk. Kozben gyonyorkodtunk a tajban, a sziklas hegycsucsokban a vegelathatatlan kekes horizonton.

DSC_0248.JPG

DSC_0344.JPG
Szerencsere gyonyoru idonk volt, kicsit fujt a szel, de ragyogo napsutes es tiszta egbolt tette tokeletesse ittletunk.
A grandiozus epitmeny lattan az ember elgondolkodik, hogy ekkora mennyisegu epitoanyag es embertomeg mozgatasa hihetetlen szervezomunkat igenyelt.

DSC_0268.JPG

Katonakbol, parasztokbol, politikai eliteltekbol, kozbuntenyesekbol allitottak fel a munkahoz szukseges hatalmas tomeget. A fal sziklakon, mocsarakon, sivatagon at huzodik, az epites nagy erofeszitest kivant.
Nyilvan arnyekfolt a Fal monumentalitasan, hogy hany ember halt meg az epitkezesek alatt.
Qin Shi Huang (i.e.246 – i.e.210) csaszar uralkodasa
alatt tobb millio embert dolgoztattak halalra es a nep a brutalis hatalom megtestesitojet latta a Falban. Mas dinasztiak alatt meg tobb ember halt itt meg es holttestuket a falakba epitettek be. Ezert is nevezik a Nagy Falat a vilag leghosszabb temetojenek, vagy a konnyek falanak.

A falon nyillovesnyi tavolsagra egymastol bastyakat, eroditmenyeket es az ellenseg esetleges tamadasaira fusttel es tuzjelekkel figyelmezteto jelzotornyokat epitettek. A bastyakban, illetve az eroditmenyekben elelmiszert es fegyvereket taroltak. A falon es kozeleben csapatok allomasoztak, hogy idoben jelezzek a kulso tamadasokat es a vedelem elso vonalaul szolgaljanak.

DSC_0291.JPG

Az utolso bastyahoz kozeledve egyre meredekebb volt a lepcso, utolso par metert csak negykezlab lehetett megtenni. De a latvany es az elmeny karpotolt bennunket. Itt vagyunk, megcsinaltuk. Batyam rogton fel is hivta az osszes baratjat, hogy udvozolje oket a " vilag tetejerol":)

DSC_0356.JPG

DSC_0392.JPG

DSC_0379.JPG

A bastya tetejen pihentunk egy keveset, fenykepezkedtunk, aztan a virgoncabbak megmasztak meg egy szakaszt, aminek a vegen mar kint volt " No tourist section" tabla, viszont itt volt lathato romos allapotaban a fal, amit meg nem ujitottak fel.

DSC_0416.JPG

Meghivlak benneteket egy kis virtualis setara a bastyara:)

Visszanezve, a bastya es az eddig megtett ut:

DSC_0399.JPG

Nem voltak sokan, nyugodtan lehetett setalni, bameszkodni, fenykepezni. Hihetetlen de a szuvenir arusok ide is feljottek. Minden nap megmasszak ezt a 3 km.-es szakaszt? Dicserendo,  vettem is toluk 2 hutomagnest:)
Kb.3 orat maszkaltunk, aztan elindultunk visszafele.

DSC_0330.JPG

Az idegenvezeto csajszi mar nagyon vart, nem gondolta, hogy ilyen sokaig maradunk.
Felvazolta, hogy kovetkezo programkent  a Beijing Dong Wu selyemuzembe vinne bennunket, utana meg a Stadion es ha belefer, akkor egy labmasszazs a nap vegere. Tokeletes, indulhatunk!:)

A selyemkeszites rejtelmeibe egy helyi alkalmazott vezetett be, a hernyok etetesetol  a selyem termekekig bemutatva a folyamatot. Mondanom sem kell, itt is fenysebesseggel haladtunk, alig kaptam el, par informaciofoszlanyt. A magyarazatot termeszetesen kepekkel es a kollegai bemutatojaval tette erdekesebbe.

DSC_0507.JPG
A selyemgubokat meg lehetett fogni:

DSC_0513.JPG

Ez a gep tekeri le a selyemszalat a guborol:

DSC_0508.JPG
Kollegai azt mutatjak itt, milyen eros a selyemszal, barmennyire huzzak, nem szakad el:

DSC_0515.JPG

A vegeredmeny: gyonyoru, puha, a szivarvany szineiben pompazo selymek es minden amit kesziteni lehet belole: agynemuk, ruhak, ingek, salak...

DSC_0518.JPG
DSC_0519.JPG
DSC_0523.JPG
DSC_0528.JPG

DSC_0539.JPG
DSC_0541.JPGKihangsulyoztak, ez igazi selyem, amit szuvenirboltokban vagy az utcan veszunk, az biztos muselyem. Hat igaz, hogy a faltol lefele jovet a bazarsoron lattam nehany mutatos selyemcuccot, egyik haloinget le is alkudtam 20 yuanra, aztan megsem vettem meg. Itt ugyanaz 3x annyiba kerul es senki nem mondana meg a kulonbseget, szerintem ok sem, csak ha ego langnal tesztelik.

Itt sem siettettek bennunket, nyugodtan nezelodhettunk. A sofor elment tankolni, amig vartunk ra, a kijaratnal levo, selyemutat bemutato, hatalmas terkepet tanulmanyoztunk.

DSC_0548.JPG

Vegre megjott a sofor, indulhattunk tovabb. Velunk nem csinaltak jo uzletet, nem vasaroltunk semmit.
A stadiont mar csak kivulrol es tavolrol neztuk meg, idegenvezetonk szerint, bezartak mar.

P1090359.JPG

A csajszi gyozkodott, menjunk mar talpmasszazsra, mert varnak rank. Ez valamilyen sport intezmeny, ahol a masszorok tanulnak-dolgoznak, es nem szokas penzt adni nekik, legfeljebb egy tizest fejenkent. Na, mar itt gyanus kellett volna legyen a dolog, de nem gondoltunk bele.
Tenyleg vartak bennunket, kenyelmes fotelokba ultettek es maris hoztak egy-egy lavor vizet mindenkinek, hogy aztassuk a labunkat. Olyan forro volt a viz, hogy erre keptelenek voltunk hosszu percekig, hiaba batoritgattak. Lehetett vagy 60-70 fokos a viz, nem bolondultam meg, hogy belerakjam a labam. Kozben egy leanyzo elmagyarazta nekunk, hogy miert jo a talpmasszazs, mi a kulonbseg a keleti es nyugati orvoslas kozott, mennyire felgyorsult a vilag es nem figyelunk magunkra...stb.

Nemsokara bejottek a masszirozo fiuk, letelepedtek velunk szembe, olukbe kaptak a labunkat es kezelesbe vettek.

DSC_0566.JPG

Nem mondom, hogy kellemesek voltak az elso mozdulatok, inkabb fajt sok helyen. Mondtam is, hogy ez eros nekem, aztan nyomkodni kezdte a talpam kulonbozo pontjait es ahol felszisszentem, na akkor ott a baj. Vagyis annak a pontnak megfelelo szervemmel van/vagy( kesobb) lehet gond. A falon volt egy hatalmas talp-terkep, azon probaltak elmagyarazni, melyik pont melyik szervunknek felel meg.

DSC_0564.JPG

Az en masszorom nagyon mosolygos fiu volt, kerdezte szokott-e fajni a hatam.

DSC_0565.JPG

Hat persze, hogy szokott, kinek nem? Plane, hogy ilyen magas vagyok, vekony csontozattal, tobb orat szamitogep elott toltok naponta, hat lehet ezen csodalkozni?
- Szokott e fazni a kezem-labam, hidegek a vegtagjaim?
- Igen, -mondom-, telen-nyaron hidegek.
A csaj kozben mondta folyamatosan a magaet, ugy belemelegedett, hogy mar lattam, nem fogja abbahagyni a masszazs vegeig. Pedig jobb lett volna a csend, kicsit pihenni, relaxalni. Hiaba, itt nem lehet, ez masrol szol.

Nemsokara bejott egy tag, akit "tibeti orvoskent" mutattak be es az a kulonleges kepessege, hogy vizsgalat nelkul meg tudja mondani kinek mi baja. Ugy latszik en tuntem a legnaivabbnak a csapatbol, vagy csak en hallgattam udvariasan az eloadast, mert egybol mellem ult le es kezebe vette a tenyerem. Par masodpercig vizsgalgatta, aztan megkerdezte szokott-e fajni a hatam. Na, mar ez is kezdi:)
Nem tudom meg miket kerdezett, mar nem emlekszem mindenre, de a vegen oda lyukadtunk ki, hogy lassu a verkeringesem es ez komoly problema. Viszont van erre egy kulonleges, tibeti gyogynovenyekbol keszult kapszula, amit, ha 3 honapig szedek, segiteni fog. Az ara "csekely" 6000 RMB (kb.740 euro). Ettol elszornyedtem. Aztan jott az ijesztgetes, ha nem kezelem magam most, kesobb komoly gondjaim lehetnek.
Mondtam, hogy Shanghaiban elunk es majd inkabb ott utanajarnek a dolognak, ha kell ott megveszem, hatarozottan elutasitotta, ezt csak itt lehet megvenni. Nem is engedte, hogy lefenykepezzem a dobozt, a gyogyszer neve miatt. Amikor ot lekaptam,  nagyon mergesen ramnezett.

DSC_0569.JPG

Latta, hogy nalam nem jart sikerrel, atult a paromhoz, nala is talalt valami problemat es gyogymodot. Mindenkit sorra vett, teakat es csodakapszulakat probalva ranksozni, sikertelenul. Mi ennek mar nem dolunk be. Eszembe jutott, ez pont olyan, mint Magyarorszagon, a foleg tajekozatlan nyugdijasokra specializalodott buszos kirandulasok, ahol megprobalnak minel tobb hasznavehetetlen termeket rasozni szegenyekre, " itt es most a legolcsobb" cimszo alatt.

Vegul megsemmisulve kivonult a hires "tibeti orvos". Azert vagyok cinikus, mert szamomra teljesen mast jelent az igazi tibeti orvoslas, a tibeti gyogyitok. Ok nem igy vizsgalnak es nem toljak ilyen eroszakosan a pofadba meregdraga, ismeretlen alapanyagu gyogyszereiket.

A masszazs tenyleg aranyat ert, teljesen felfrissultunk tole. Adtam nekik egy szazast, osszak el a masszorok egymas kozott. Lehet, ha vasaroltunk volna, meg abbol is kaptak volna jutalekot. Ki tudja?
Tulajdonkeppen ha belegondolunk ok is segitettek az orvosnak diagnozist felallitani, mert az elejen kikerdeztek bennunket, hol faj, mi a baj..stb. Az orvos csak utana jott, o kozben megkaphatta a valaszokat az eloado csajszitol, aki mindenhol fulelt es ki-be jarkalt. Ezen morfondiroztunk hazafele, kozben jokat nevetgeltunk, mert rajottunk, hogy ez a program, talp- es penztarca masszazs volt egyben:)

Azert szemmel "lefenykepeztem" a gyogyszer nevet, amikor kijottunk gyorsan leirtam, hogy el en felejtsem:
Dong Chong Xia Cao.
Itthon, neten utananeztem, ez egy nagyon ritka es ertekes gyogynoveny, amely Tibetben honos, es regota hasznaljak a kinai hagyomanyos gyogyaszatban.

Cordyceps-P.E..jpg

"A Cordyceps-et évszázadok óta alkalmazzák Kínában, és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. Akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Ennek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált, és az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került. Mára mind több és több aktív életmódot folytató ember fedezi fel magának az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség javítása terén.
Egyéb elnevezések Cordyceps sinensis, caterpillar fungus, dong chong, xia cao tochukas, hernyógomba."

Tehat nem ajanlott hulyeseget a doki, nem artottam volna magamnak ha szedem. Es eleg draga, tehat meg az ar is realisnak tunik.

A szallodanal elbucsuztunk idegenvezetonktol, megigerve, hogy alkalomadtan ajanljuk oket ismerosoknak. Vegul is 500 RMB-ert kaptunk egy ilyen elmenygazdag napot, boven megerte azt hiszem.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Peking


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr304542905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása