Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.02.06. 17:19 Vadrozsa

Lampion unnep

A kinai ujev 15. napjan rendezik a hagyomanyos Lampionok Unnepet ez a tavaszunnep utolso, zaro napja. Ez iden, februar 6-an, vagyis ma van.
A lampionunnepet Kina legnagyobb nemzetisegen, a hanon kivul tobb mint tiz nemzeti kisebbseg is megtartja. Eredetevel ket irasos emlek foglalkozik.

Az egyik feljegyzes szerint Han Wendi, a Nyugati Han-dinasztia csaszara idoszamitasunk kezdete elott 180-ban a kinai hagyomanyos naptar szerinti januar 15-en lepett tronra. Ennek emleket allitva nyilvanitotta lampionunnepnek januar 15-et.
Idoszamitasunk elott 104-ben nemzeti unnepnek rendeltek el ezt a napot. Az egykori hatarozat szerint a tereken, a lakasokban, kulonosen a forgalmas varosnegyedekben es a kulturalis kozpontokban lampionokat kellett felaggatni, lampionfesztivalt es –vasart kellett rendezni. Minden evben ezen a napon este a csaszarok kimentek az udvarhazukbol a szamtalan szinpompas lampionnal feldiszitett utcakra, terekre, ellatogattak a mulatsagokba, hogy az atlagpolgarokkal egyutt unnepeljenek. Az emberek egesz ejjel a lampionok fenyeben gyonyorkodtek, lampionokkal feldiszitett papirsarkanyokkal jatszottak es lampionokkal kapcsolatos talalos kerdeseket fejtegettek. Emellett tudasukat is osszemertek egymassal, ki tud jobb lampionokat kesziteni. Ezert a lampionunnep muveszeti unnep is.
Egy vers egyik mondata igy hangzik:  „A virágok minden évben mindig változatlanok maradnak, de új meg új lampionok jelennek meg."

lampion1.jpg

Kesobb, a Sui-dinasztia idejen mar harom ejszakan keresztul egtek a lampionok. A csaszarok meghivtak a kulfoldi orszagok kepviseloit, diplomatait is, hogy veluk egyutt unnepeljenek.
A Song-dinasztia koraban 6, a Ming-dinasztia alatt pedig mar 10 ejjelre hosszabbitottak meg az unneplest.

A lampionokat altalaban kulonfele szines papirokbol keszitik, es kulonbozo motivumokkal diszitik. Nevezetes a szaguldo lonak nevezett lampion, amelybe lapatos szerkezetet szerelnek. A szerkezet lapatjait lovakat abrazolo motivumokkal diszitettek. Amikor a gyertya eg a lampionban, a felszallo meleg levegotol a lapatos szerkezet forogni kezd, es a szerkezettel egyutt forognak a rajta levo lovak is, ami ugy nez ki, mintha a lovak szaguldananak.

Korabban a lampionok vazat foleg bambusz- es falecekbol, vagy femszalagbol keszitettek. Utana vagy atlatszo selyemmel, vagy atlatszo pamutrostot is tartalmazo, tartos papirral burkoltak be a vazt. Vegul kulonbozo szinu kepeket rajzoltak ra.

yuanxiao1.jpg

A lampionunnephez igen sok nepszokas kapcsolodik. Az emberek ilyenkor nemcsak a kulonbozo szinu es formaju lampionok szepsegeben gyonyorkodtek, hanem dobtancot, sarkany- es oroszlantancot jartak, nepdalokat enekeltek, petardakat lottek fel. Ennivalot, szimbolikus papirpenzt aldoztak a halottaknak es oseiknek. A csaladtagok osszegyultek es a yuanxiao nevu ragados, kulonfele gyumolcsokkel toltott rizsgombocot ettek, hogy a csalad egysegben, boldogsagban es bosegben eljen.

Itt a lakoparkban is tartottak egy kisebb unnepseget, sarkanyokkal, fellepo muveszekkel, kezmuves satrakkal, kajaval. Sajnos esett az eso, nem voltak sokan, es a fenykepezogepem is lemerult igy csak par kepet tudtam kesziteni:

SSA42663.JPG

Kinai babjatek, zenevel:

SSA42660.JPG

A leves, amit megkostoltam, edes ragados gombocokkal volt tele:

yuanxiao3.jpg

A kezmuvesek olvasztott cukorbol nyuszikat, pillangokat es sarkanyokat rajzoltak a gyerekeknek, masik satorban hasonlo allatfigurak keszultek szines gyurmabol, bamulatos ugyesseggel.

Az unnep egyik legfontosabb resze az oroszlantanc. Az oroszlanok egy-egy tortenetet meselnek el tancukkal nagy dob, gong es cintanyer "zene" mellett, a fo cel itt is az arto szellemek elriasztasa. Persze az oroszlanok szerencset is hoznak, a kinai mitologiaban az oroszlan hagyomanyosan "szerencse allatnak" tekintheto.

Este a Yu Yuan kertben folytatodik a buli, akkor lesz a hagyomanyos kivansag lampionok felengedese. De mivel esik az eso nem biztos, hogy nagy elmeny lesz, ugy dontottem nem megyek ki. Amugy sincs meg rendes gepunk, amivel jo videot keszithetnek a sotetben. Majd talan jovore.

Szólj hozzá!

Címkék: unnep


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr64071836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása