Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2013.11.06. 05:14 Vadrozsa

Muszlim piac

Mar nagyon sokat olvastam es hallottam a muszlim piacrol, ideje volt sajat szemmel-szajjal felfedezni a sok finomsagot. Pontos cime: Changde ut 1328, az Aomen ut kozeleben [常德路1328弄4号, 近澳门路], 7-es metroval a Changshou (长寿) megallonal kell leszallni es a 7-es kijarattol elindulni a Changde Lu-n eszaki iranyba.
Fontos tudni, hogy csak pentekenkent tartjak, 10:00-15:00 kozott.

Mielott kiternek a piaci satrak kulonlegessegeire, lassuk honnan szarmaznak a kinai muszlimok.

Tortenelmi feljegyzesek szerint, az iszlam vallas a 7. szazadban erte el Kinat, azota folyamatosan jelen van az orszag kulonbozo teruletein. Dominanssa viszont, csak Kina eszak-nyugati teruleten, Xinjiang tartomanyban tudott, elsosorban a muszlim ujgurok (wuiwu'er) identitasanak meghatarozo elemekent.
Az ujgurokrol az olvastam Dobrovits Mihaly irasaban, hogy torok nyelvu, muszlim nep, nyelvuk a torok nyelvek delkeleti, turki agahoz tartozik, az uzbeg, a szalar es a Gansuban beszelt, ma mar irasbeliseget vesztett, reszben elmongolosodott, sarga ujgur nep torok nyelvevel egyutt.
Bar az ujgurok, reszben a han kinaiakkal valo rivalizalas miatt, szivesen szarmaztatjak magukat az azsiai hunok (xiongu) nepetol, ez az azonositas bizonytalan. Tobb korabbi elnevezes utan, az ujgur nepnev bizonyithatoan a 7. szazad masodik feleben tunik fel, s az ujgurok a 8. szazad kozepetol lettek a mai mongoliai sztyeppe urai. A 9. szazadban, kirgiz nyomasra kenyszerultek reszben Kinaba es a tibetiek altal eppen kiuritett Kelet-Turkesztanba vonulni.
A hagyomanyos ujgur kultura es identitas a 14. szazadra Gansu kivetelevel mindenhonnan eltunt. Az iszlam kultura hatasara a tersegbol meg az ujgur nepnev is eltunt, azt csak 1923-tol hasznaljak ujra. A mai ujgur identitas egyik legketsegesebb eleme, hogy eppen arra a buddhista ujgur kulturara hivatkozik, amelynek a mai ujgur kultura nem folytatasa.

A mai Xinjiang eredetileg indoeuropai, majd a 10. szazadtol torok befolyas ala kerulo nepessege mar az okor ota kapcsolatban allt Kinaval. Kulturalisan es gazdasagilag azonban elsosorban a kozep- es belso-azsiai regiokhoz, illetve Eszak-Indiahoz kotodott.
Az iszlam a 14. szazad utan valt a terulet meghatarozo vallasava. Kina tobbszor is a befolyasa ala vonta, es rendre garnizonokat letesitett, veglegesen bekebeleznie azonban csak 1884-ben sikerult.
Viszont az evek soran kitoro, szamos Kina-ellenes muszlim felkeles azt bizonyitotta, hogy a regio lakossaga elegedetlen a mandzsu es kinai uralommal.
Kesobb Kina ujabb rivalist kapott a tersegben 1871-1881 kozott Oroszorszag megszallta az Ili folyo volgyet, sot tovabbi teruletekre is igenyt tartott. A szovjet fenyegetesre Kina a tartomany elkinaiasitasaval valaszolt, bar ez nem volt egyszeru a zord idojaras es baratsagtalan kornyek miatt: magas hegyek, sivatagos- es felsivatagos kornyezet, nehany oazis egymastol messze.
A terseg 1949-tol kerult a Kinai Kommunista Part uralma ala, viszont ez sem hozott bekesseget. Tovabb erosodott a szovjet befolyas, mivel ok segitettek leverni a kulonfele muzulman felkeleseket.
1955-ben alakitottak ki a mai Xinjiang Ujgur Autonom Teruletet. Ez Kina legnagyobb tartomanya, amely mai napig bazisa a muszlim vallasi alapon allo szakadar mozgalmaknak.
Itt van Kina atomfegyver kiserleti terepe es urrepulotere is.

j09-xinj-340.jpg

Masik resze a kinai muszlim nepessegnek az orszag belso teruletein alkot jellegzetes diaszporat: Ningxia, Gansu, Qinghai, Yunnan es Hainan tartomanyokban.

Kina muszlim kissebbseget tobb nepcsoport alkotja:

  1. A "hui" a legnepesebb, 9.8 millios lelekszamaval a kinai muszlim nepesseg 48% -at teszi ki.
  2. Az "ujgurok": 8.4 millio fovel 41%-ot
  3. A "kazakok": 1.25 millio fovel 6.1%-ot
  4. A "dongxiang" (tunghsziang) nepcsoport 541.000 fovel 2.5 % -ot jelentenek.
  5. A "kirgizek "161.000 fovel
  6. A "szalarok" nehany 100.000-es
  7. A "tadzsikok" 40.000-es
  8. A" bao-anok" 17.000-es
  9. Az "uzbegek" es
  10. "tatarok" nehany ezres lelekszammal vannak jelen.

Az 1978-as alkotmany megengedte a nemzeti kisebbsegeknek, hogy hasznalhassak nyelvuket a helyi kozigazgatasban. 1982 utan felmentest kaptak az "egy csalad – egy gyerek" politikai iranyvonal alol, kulonleges tanulasi lehetosegeket, nagyobb beleszolast helyi szinten az adok felhasznalasaba. Elfogadtak unnepeiket, vallasi szokasaikat, hivatalos tamogatast kapott kulturajuk.

A muszlim konyha remekeit mar tobbszor megkostoltuk egyik kedvenc ettermunkben, igy tudtam, hogy izlesvilagban sokkal jobban hasonlit a magyar konyhahoz, mint a kinai.
Mivel ok disznohust nem esznek, legkedveltebb a barany, birka, kecske, csirke es borju hus.
Ezt altalaban roston sutik, gyakran palcikara tuzdelve, rizzsel, piritott zoldseggel vagy a "nang"-nak (馕) nevezett kenyerukkel.
A nang eleszto nelkul keszul, langosformaju lepenyeket nyujtanak a tesztabol, majd az elohevitett sutokemence belso falahoz lapitva megsutik. Nemelyiket szezammaggal megszorjak, masik tesztajaba hagymat vagy daralthust kevernek...szoval tobbfele izesitesben keszul. Frissen sulve nagyon finom, emlekszem amikor Xian-ban voltunk ez mentett meg az ehhalaltol:)
Igy keszul:

DSC_0235_2.JPG

DSC_0233_4.JPG

Tobbfajta toltott gombocuk van (mantou es baozi), ezeket a kinaiak nagy eloszeretettel lekoppintottak. Ettunk mar olyan birkatokanyt krumplival, hogy hirtelen az Alfoldon kepzeltuk magunkat, es a sargarepas rizses husuk is (ami termeszetesen birkabol keszul) isteni. Ja es van meg a joghurtos padlizsanjuk, amit imadok es keszitenek finom savanyu joghurtot, ami a sok kinai edes-gyumolcsos joghurt utan valodi feludules. El is szoktam menni neha az etterembe es veszek egy befottes uveg joghurtot, aztan itthon kielvezzuk minden cseppjet:)

Na de terjunk vissza a piacra. Erikaval megbeszeltuk, hogy felfedezoutra indulunk penteken del korul. A metrokijaratnal kicsit tanacstalanul alldogaltunk, hogy most akkor merre induljunk, de a feher tanyersapkas emberek menetiranya sokat segitett. Erdeklodesemre egyikuk mosolyogva integetett, hogy menjunk csak utana. Rovid seta utan mar latni lehetett a piaci forgatagot, erezni a sult hus szagat. De emberunk tovabb noszogatott, hogy menjuk vele. Gondoltuk, majd visszafele megnezzuk a piacot, lassuk mit akar mutatni. Hamarosan kiderult, a hazak arnyekabol kibontakozott egy hofeher mecset.
Mint kiderult ez a Huxi mecset (沪西清真寺).

DSC_0098_7.JPGA mecset udvara fele vezeto uton kis husbolt kinalta a tokehusok szeles valasztekat:

DSC_0115_5.JPG

DSC_0099_3.JPGSok tanyersapkas ferfi es kendobe burkolozott no alldogalt a bejarat elott, a lepcson katonas sorban varakoztak a cipok. Bekukkantottunk, bent mar tele volt imadkozo emberekkel.

DSC_0102_4.JPGEgyedi angolsaggal, adakozo doboz szovege: DONAT ION BOX :)

DSC_0110_8.JPG

DSC_0105_3.JPGVolt aki meg keszulodott, labat mosott belepes elott:

DSC_0107_3.JPGMar a mecset udvarara is betort a mobiltelefonok uralma:

DSC_0111_8.JPGArcok es fejfedok:
DSC_0108_6.JPG

DSC_0113_5.JPG

DSC_0114_3.JPG

Nem szandekoztunk bemenni es mivel lattuk, hogy mi nagyobb latvanyossag vagyunk nekik, mint forditva, ezert fotozgatas utan visszfordultunk a piac iranyaba. A mecset elott egy beteg ember fekudt, sokfele leiras, igazolas, kep kiteregetve a jardara, gondolom az allapotaval kapcsolatosak, korulotte emberek olvasgattak es szep lassan gyult a penz az adakozasukbol:

DSC_0116_5.JPGA kis utcaban ketoldalt standok, kifozdek, osszetakolt asztalok, padok es rengeteg ember.

DSC_0166_4.JPGA kinai kifozdektol es piacoktol elteroen itt teljesen mas szagok, mas latvany, mas kinalat, teljesen mas arcok fogadtak. Az asztalokra a legkulonfelebb finomsagok voltak felhalmozva: Hami (sarga)dinnye, sutemenyek, dio, aszalt voros datolya, tobb fajta mazsola hegyek, tovabba nyers husok, keszetelek, illatos palcikas husok, meleg nan....meg felsorolni is nehez mennyi minden. A boseg zavaraban azt sem tudtuk mit vegyunk, legszivesebben mindent vegigkostoltunk volna.

DSC_0123_3.JPG

DSC_0121_4.JPG  DSC_0119_9.JPG

DSC_0120_1.JPG

DSC_0124_8.JPG

DSC_0149_4.JPG

DSC_0150_5.JPG

DSC_0140_7.JPG

DSC_0160_5.JPG

DSC_0169_7.JPG

DSC_0122_6.JPG

DSC_0125_6.JPG

DSC_0134_9.JPG

DSC_0139_6.JPG

DSC_0133_5.JPG

A lany akitol beszereztuk a kivant mennyisegu diot es datolyat nagyon szigoru muszlim hitu, fejet, arcat teljesen befedte kendoje, csak a szeme latszott ki:

DSC_0165_9.JPG
A Peti altal imadott birkahusos batyut semmikepp sem szerettem volna kihagyni ezert elindultunk a felkutatasara. A szemben levo sorban ratalaltunk, ezt is ugy sutik, mint a nang-ot, a kemence falahoz tapasztjak, viszont elotte megtoltik aprora vagott birkahussal. A hus, igy csak tulajdonkeppen megparolodik benne de en abban biztam, hogy mivel igencsak barany es birkaparti vagyok, ez is izleni fog.

DSC_0152_4.JPG

DSC_0151_5.JPGNem csalodtam benne, a gond annyi volt, hogy nekem ez tul zsiros, sok volt benne a koverseg, de izesites szempontjabol nagyon finom. Masik csalodas, hogy atvertek, 15-ert adtak, kesobb Peti meselte, hogy 12 az ara. A mocskok! Na majd legkozelebb csak 9-et adok erte, a 3-at levonom!:)

Masfajta toltott batyuk sorakoznak a kemence oldalan:

20131115_142243.jpg

Az utca poraban es hangulataban keszulnek a gombocok:

Egyik standnal nagyon gusztusos sutemenyeket kinaltak, kertunk beloluk kostolot, utana meg mar nem lehetett otthagyni. Foleg egyik nagyon finom volt, mai napig nem tudom eldonteni, hogy kave vagy karamell izesites dominalt benne.

DSC_0147_2.JPG

DSC_0148_3.JPGFel es ala setalgattunk a kis utcan, a vegeben meg allatbundakat is arultak.

DSC_0142_8.JPGA keszetelek kozul a rizses husra esett a valasztasunk, elvitelre kertuk. Szerintem nem is lett volna helyunk leulni annyian voltak.

DSC_0164_5.JPG

DSC_0132_5.JPGSult baranycombot a sargas fuszerezes miatt nem mertem venni. Legkozelebb megkostolom:

DSC_0156_3.JPGHusleves es majas hurka...?:)

DSC_0162_4.JPG

DSC_0131_9.JPGRikito szinu savanyusagok:

DSC_0130_6.JPG

DSC_0143_6.JPGCsaladi idill kepei kovetkeznek: mama a gombocokat tolti, a gyerek bekesen alszik a pulton:

DSC_0163_6.JPGNagyon fiatal anya a gyerekevel a jarda szelen varakozik:

DSC_0118_3.JPGMama es Papa lazan pizsamaban, lejottek a piacra vasarolni:)

DSC_0167_2.JPGA szenen sutott palcikas husok suru fustje gomolygott mindenhol, neha alig lattuk hova lepunk, pedig arra nagyon kellett figyelni, mert sajnos az utcaban zavartalanul kozlekednek az autok, buszok, motorok, biciklik :( Ez szerintem egyik nagy negativuma a piacnak.
Masik, a rengeteg keregeto ember, mindenfele jarashibas, fellabu, zombi-arcu egyen ott sertepertelt korulottunk es tolakodoan, lerazhatatlanul zorgettek kis talkajukat, huzogattak a karunkat, ha tovabb akartunk menni. A varos mas reszeiben, sot a metron eleg gyakran latni eneklo-keregeto szerencsetleneket, de sehol nem ennyire szemtelenek.

DSC_0136_4.JPG

20131115_141610.jpg

Kifele menet meg egy fel sargadinnyebe beruhaztam, edes volt mint a mez.
Mindkettonknek tetszett a piac, szerintem maskor is eljovunk finomsagokat enni-venni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: piac gasztronomia hetkoznapok


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr1005616066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása