Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.03.05. 12:00 Vadrozsa

Francia negyed

Erdekes cikket olvastam minap a "Shanghaiist" oldalan, ami eleg nagy port kavart fel azota.
De mielott raternek, el kell meselnem par szoban, mit is jelent a Francia koncesszio vagy Francia negyed, mert errol fog szolni a tortenet.

Kicsit vissza kell mennunk az idoben 1842-ig, ugyanis ekkor irta ala az Egyesult Kiralysag es Kina az elso egyenlotlen szerzodest  Nanjing varosaban, az elso opiumhaboru lezarasakeppen.
Na, de miert egyenlotlen?

Az egyenlőtlen szerződés nemzetközi jogi fogalma azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek a 19. században és a 20. század első felében főleg a nagyhatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Poroszország, Egyesült Államok, Ausztria-Magyarország) és egyes elmaradottabb ázsiai államok (Kína, Japán, Korea) között jöttek létre. Ezen szerződések esetében a szerződő felek, bár formailag egyenlőek voltak, a megállapodás alkalmával annyira különböző erővel rendelkeztek, hogy az egyik nyilvánvalóan az erősebb fél katonai, gazdasági vagy más fenyegetése hatására fogadta el a „megállapodást”.
1915-ig összesen mintegy 15 jelentősebb ilyen szerződést kényszerítettek Kínára az akkori nagyhatalmak.  (Koszi Wikipedia:)

E szerzodes alairasa utan megnyiltak a kinai kikotok a brit kereskedok elott akik kesobb letelepedtek, viszont ezek a koncesszios teruletek nem tartoztak a kinai joghatosag ala.
A koncessziok folyamatosan megalaztak a birodalmat, nemcsak azert mert, katonai hoditas utjan jottek letre es maradtak fent, hanem azert is, mert teruletukon az allamhatalom tehetetlen volt. A koncessziok nem fizettek vamot es adot, viszont ott bonyolitottak kulkereskedelmuk nagy reszet, mikozben a kinai allam meg nyogte az Opiumhaboruk jovateteli terheit.

A britek utan a franciak, az amerikaiak es a japanok is megkaparintottak egy-egy teruletet, es ezeken sajat varosnegyedeiket hoztak letre.

Ilyen varosnegyedrol van most szo, megpedig a franciarol, ami a varos  Xuhui es Luwan keruleteit foglalja magaba es 1849-1943 kozott francia szabalyozas alatt volt.

Tortent ugyanis, hogy egy itt uzemelo, brit tulajdonban levo pizzeria a promocios anyagaban ugy hirdette magat, pontosabban a cimet, hogy a Francia negyedben (“French Concession”)....talalhato.

Egy hazafias lelkuletu allampolgar annyira megsertodott ezen, hogy kisetalt az etterembol es nyomban fel is tette kerdeset blogjaban, miszerint egy pizzeria miert hasznal ilyen kifejezeseket, ami a gyarmatositas eveire utal? Miert akarja labbal tiporni a kinai nep onbecsuleset es bantani erzekeny lelket?

A lavina elindult,  jottek-mentek a velemenyek es ellenvelemenyek, meg egy tortenelem professzor is megszolalt a Fundan Egyetem Kulturalis Oroksegvedelmi osztalyarol.  Gu Xiaoming szerint a helyiek joggal duhosek, mert a kifejezes a szegyenletes tortenelmi idoszakot szimbolizalja, amikor Kinat megszalltak a kulfoldiek.  Az ilyen, tudatlansagbol es a tortenelem teljes figyelmen kivul hagyasabol szarmazo hirdeteseket azonnal meg kell semmisiteni.

A pizzeria vedekezett, hogy ok ugyan senkit nem akarnak/akartak bantani, de ez a kifejezes mar regota hasznalatos Shanghaion belul, es a kulfoldiek kevesbbe ismerik a varost, az utcakat, de ha azt mondjuk, hogy Francia negyed, akkor mindenki tudja, hogy a varos mely reszeben talalhato.  De nem volt bocsanat,  a Shanghai Ipari és Kereskedelmi Hatosag megbuntette a pizzeriat 47.500 RMB-re ( majdnem 6000 euro). Azt egyebkent nem tudom hogy jott ki nekik ez a szep kerek osszeg:)
Indoklasban:  Megsertettek a kinai nep erzeseit! Ez egy nagyon gyakran hasznalt frazis a kinai diplomaciai nyelvben, 1949 ota tobb szazszor alkalmaztak.

Ez ujabb lavinat inditott el es felpezsdult a vita a kulonbozo kozossegi portalokon. Most nezem, a pizzeria  ezt rakta ki a profiljara:

a11.jpg

De hat pont kutyat?:) Ha-ha-ha:) Nekik sem kell a szomszedba menni hulyeseget es tokosseget kolcson kerni:)
Aranyos ez a kutya, a nagy bunbano szemeivel, de hat akkor is:) Lehet, hogy csak en ertelmezem felre?:) A kinaiak szeretik a kutyakat, igy is, meg ugy is:)

Szerintem a pizzeria kerult ki gyoztesen, a buntetes ellenere, mert mint tudjuk a negativ reklam is reklam es ezzel az orult vitahadjarattal olyan ismertsegre tehetett szert ami boven megteriti az anyagi kiadast.

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr224290222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása