Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.02.03. 08:59 Vadrozsa

Uj felfedezes

Nem tehetek rola,  imadom a piacokat. Nyuzsgo, vibralo, szines forgatag, inycsiklando, esetleg gyomorfelforgato illatokkal, latvannyal...
Kulonosen igaz ez, ha kulfoldre utazol, ott kulonleges zoldsegekkel, gyumolcsokkel es megfejtesre varo nyersanyagokkal kapraztat el. En csak ajanlani tudom mindenkinek, hogy legalabb egyszer, ha lehetosege adodik kostoljon bele a piacozas elmenyebe. Egy orszag igazi arcat  akkor latod meg, ha kimesz a helyi piacra.

A piacra jaras egy osi tevekenyseg az emberiseg tortenelmeben, amely hasznos es egyben kellemes idotoltes. A piacok mar az okor ota meghatarozo szerepet toltenek be a varosok, falvak lakossaganak mindennapi elelmiszer-ellatasaban, megelheteseben, es a kozossegi elet formalasaban is. A hamisitatlan piaci nyuzsges, a kereskedok, es vasarlok forgataga csak meg teljesebbe teszi az elmenyt.
Szerintem egyik legnagyobb elonye az, hogy ott mindjart lathatjuk, szagolhatjuk, megerinthetjük es nemritkan meg is kostolhatjuk a termekeket, szemben az elore csomagolt bolti arukkal. Es biztosak lehetunk benne, hogy sokkal frissebb is.

Amikor a rendorseget kerestuk, akkor akadtunk erre a piacra, sokkal nagyobb, mint ahova en most jarok es joval gazdagabb, frissebb az aruvalasztek is.
Kesobb visszamentem es tuzetesebben atvizsgaltam. Csinaltam csomo kepet es videot, parat megosztok Veletek.

Ez a piac egyik bejarata, alig latszik a hazak kozott: (ahol a piros betus reklamfelirat latszik, az mar a belso udvara)

SSA41801.JPG

Bent a rengeteg zoldseg mellett igazi inyencsegeket is felfedeztem: friss angolnak es szaritott nagyobb halak

SSA41778.JPG

SSA41782.JPG

kulonbozo meretu csigak es kigyok:

SSA41783.JPG

SSA41785.JPG

SSA41786.JPG

SSA41788.JPG

Egyik eladonak nagyon tetszett, hogy fenykepezek, pozolt es vigyorgott, hat lekaptam ot is:

SSA41781.JPG

Szarado kolbaszok kacsak tarsasagaban:

SSA41780.JPG

A szarnyas hus nagyon friss, meg el, amikor kivalasztod. Van egy kis elkeritett resz, ahol rogton nyakat szegik, kopasztjak, kibelezik, megmossak, ha kell daraboljak. Mindez par perc alatt kesz, neked az ablaknal kell varnod es utana fizetni. Ime a sorsukra varo galambok, tyukok:

SSA41789.JPG

SSA41790.JPG

Ezen a videon a hal osztalyon haladok vegig, az elejen latni lehet ahogy a no olloval darabolja a halakat:

A kovetkezon egyik neni puha tesztalapocskakat hajtogat csavart-masni alakura. Kesobb latni lehet pizsamas mamikat, akik vasarolni jottek a piacra.
Itt teljesen elfogadott, normalis dolog, ha igy mennek ki az utcara vasarolni, foleg hetvegen latni nagyot sokat. Mar tobbszor osszefutottam veluk, csak eddig nem sikerult lencsevegre kapni. Figyeljetek csak ahogy masfel percnel kozeledik rozsaszin pizsiben:) a masik nenit a film vegen rogzitettem, mert megallt vasarolni.

Harmadik videon kis kigyok kettevagasa, kibelezese, vagyis konyhakessze tetele. Kesobb egy no a polipot pucolja, mossa, majd az oreg nenike egy kis fogo segitsegevel lecsipi a csiga(hazak) veget. Nem tudom ezt miert teszi, latszolag jol eluti igy az idot, kozben kolleginaval megtargyaljak a tegnapi romantikus filmsorozat esemenyeit:)

Kijaratnal a keritesen szarado halak mellett bekesen madzsongozo emberek:

SSA41794.JPG

SSA41796.JPG

Ket lepessel odebb a helyi orvos vernyomast mer (az utcan):

SSA41797.JPG

Tovabbi 2 lepesnyire a mami maszekba nyomja a tyukvagast; mar a mosasi fazisnal tart:

SSA41798.JPG

itt a kis kivegzoasztal, bard, merleg.... minden ami kell. Es termeszetesen a szenvedo alanyok is, meg vigan kotkodacsolva:

SSA41799.JPG

Hat igy ez Kinaban, minden egy helyen, bekes egyetertesben. Nem tudom az itteni ANTSZ (ha egyaltalan van ilyen), mit szol hozza.

Talaltam egy nem tul biztato, 2007-es cikket, ANTSZ-el kapcsolatban, ezzel bucsuzom mara:

"Kivégezhetik a 'kínai ÁNTSZ' exigazgatóját

(Index-MTI) Korrupciós vádakkal halálra ítélték Kínában az állami élelmiszer-egészségügyi és gyógyszer-engedélyezési hatóság volt vezetõjét. Cseng Hsziao-jü fellebbezhet a rá vesztegetés és kötelességszegés miatt kiszabott szokatlanul szigorú ítélet ellen. Az ítélet súlyosságára az adhat magyarázatot, hogy a kormány véget akar vetni az egészségügyi biztonsággal kapcsolatos és korrupciós botrányok hullámának.
Az utóbbi tíz évben többször elõfordult, hogy mérgezõ anyagot mutattak ki élelmiszerekben és egyéb termékekben. A 62 éves Cseng az ellene hozott ítélet szerint összesen 850 ezer dollárnak megfelelõ összegû kenõpénzek fejében szemet hunyt a piacra kerülõ termékek egészségre káros hatása felett. A mérgezõ élelmiszerektõl, illetve gyógyszerektõl állítólag több tucatnyian haltak meg Kínában. A legsúlyosabb eset 2004-ben történt Anhuj (Anhui) tartományban, amikor 13 csecsemõ meghalt alultápláltságban, mert semmilyen tápértékkel nem bíró tápszert kapott.
Cseng a szóban forgó tisztséget 1998 és 2005 között töltötte be. A Kínai Kommunista Párt már a nyomozás megindításakor, amikor felmerült a gyanú ellene, kizárta õt soraiból."

 



Szólj hozzá!

Címkék: piac


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr344055268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása