Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2022.01.01. 09:50 Vadrozsa

Menekules a virus elol

Eloszo: 2022 januar elseje van. Sokat gondolkodtam, hogy megosszam ezt a cikket egyaltalan. Egyreszt mar reg aktualitasat vesztette, masreszt mar unalmas a tema mindenkinek.
Megis ugy dontottem, hiteles beszamolom megerdemli, hogy megmaradjon az utokornak orok mementokent a Covid elso honapjairol.
Az iras felhaborodasom kovetkezmenye, miutan a korhazbol teszteles nelkul hazakuldtek 2020 februar elejen, amikor Magyarorszagon elvileg meg nem volt Covid fertozott.
A FB.-ra posztoltam es mivel akkor ez mindenkit erdekelt, tobb ezer megosztast kovetoen sok emberhez eljutott. Egyik teve csatorna megkereste a Belugyminiszteriumot is, hogy megtudjak, tenyleg ok dontenek a jarvanykezeles fontosabb lepeseiben. Ahogy ez varhato volt, tagadtak. A Del-pesti Centrumkorhaz osztalyvezeto foorvosa Dr. Szlavik Janos azt nyilatkozta, hogy azert nem teszteltek, mert nem feleltem meg a negy kriteriumnak. 

Kommentjeikben megtalaltak az okoskodo kanape virologusok es a fizetett trollok egyarant. Panik keltessel, uszitassal vadoltak, az ujsagirok es riporterek nagy resze pedig a kormany lejaratasahoz akart felhasznalni, tovabb szitva a politikai partok kozotti haboruskodast.
Pedig amit leirtam minden igaz volt, sajat szememmel lattam, amit josoltam, az be is kovetkezett es messze nincs meg vege.

Malajziai szabadsagunk felhotlenul es aggodalom mentesen indult 2020 januar 18-an, aztan par nap mulva ez megvaltozott. Egyre fenyegetobb hirek erkeztek az ujonnan kirobbant jarvanyrol es kezdtuk kenyelmetlenul erezni magunkat mivel sok kinai utazott a holdujev unnepere Malajziaba. Probaltunk maszkot vasarolni Kuala Lumpurban de nem talaltunk sehol. Ekkor mar kezdtuk kapizsgalni, hogy komoly a dolog. Lerepultunk Langkawi szigetere, sajnos ott is sok volt a kinai. Semmilyen csoportos turara vagy kirandulasra nem mentunk, es probaltuk minel messzebb elkerulni oket. Gyakran mostuk es fertotlenitettuk a kezunket, kesobb mar az evoeszkozoket is attoroltuk es a fertotlenitot is lemostuk kivulrol, szoval kezdett elhatalmasodni rajtunk a felelem. A mediaban megjelent hirek es a kollegak beszamoloi alapjan egyre gyorsabban terjedt a kor es akkor ugy tunt, nincsenek a helyzet magaslatan. Hiaba zartak le a fertozott gocpontot Wuhant, autoval megis kijutott 5 millio ember.
Mi lesz, ha nem tudjak megfekezni, mi lesz ha elkapjuk mi is, mi lesz ha itt betegszunk meg Malajziaban? – kerdesek zakatoltak a fejunkben es azon gondolkodtunk, egyenesen haza kene repulni Magyarorszagra. A masodik heten megfajdult a torkom. Bar azzal nyugtattam magam, biztosan a legkondi miatt van, megis ott motoszkalt bennem: mi van, ha nem?
Elkezdtem szedni az Ampicillint es vartam, hogy vegre visszamenjunk Kinaba, mert ugy gondoltam a kis varosban ahol elunk, elegge elzartan leszunk a nagyobb tomegtol, igy a virus terjedesetol is.
Visszarepultunk KL-ba, onnan meg Shanghaiba. Lattunk korabban kepeket az ures varosrol, ez megszokott dolog a kinai holdujev unnepen, de most valahogy felelmetesebb volt minden: a Hongqiao vonatallomason alig lezengett par ember, a videki buszjaratokat torultek, ezert vonatra szalltunk, majd taxival probaltunk hazajutni. Utkozben tobb ellenorzo ponton megallitottak: testhomersekletet mertek, igazoltattak, kerdeztek hol voltunk, hova megyunk, hol lakunk stb. Az elso meglepetes a varosunkhoz kozeledve ert, piros kordonnal voltak lezarva az utak, a taxis nem tudott behajtani csak egyetlen helyen, ahol ujabb ellenorzes kovetkezett, aztan kozoltek, hogy csak gyalog mehetunk tovabb, a taxisnak vissza kell fordulnia. Borondjeinket huzva baktattunk a kihalt utcan a lakoparkunk fele es azon gondolkodtunk, mi tortent itt az elmult 2 hetben? Miert zartak le a varost? Ekkora a veszely, vannak mar fertozottek?

A lakopark bejaratanal ujabb sokk, az is zarva, piros kordonnal korbekeritve, a portas izgatottan hadonaszott hogy menjunk a masik bejarathoz. Hiaba eroskodtunk, hogy engedjen be, ne kelljen megint vissza bumlizni a borondjeinkkel, hajthatatlan maradt. Karomkodva nyugosen, faradtan, fazosan zotyogtettuk vegig a borondoket a hatso bejarathoz, ahol ujabb ellenorzo brigad: maszkos, beoltozott emberek, biztonsagi orok, ellenvetest nem turo hangos koveteltek az iratainkat es homeroztek. Magyar utleveleinket nem tudtak ertelmezni, es mivel nem beszeltek angolul, nem tudtuk megertetni veluk, hogy itt lakunk engedjenek mar be. Ferjem felhivta egyik kollegajat, aki segitett: ki kellett tolteni egy papirt, mindenfele adattal: nev, elerhetoseg, honnan jovunk…stb., aztan vegre bemehettunk.

Gyorsan bekapcsoltuk a futest, mert aznap csak 5 fok volt es teljesen atfaztunk a csaknem egy oras setalgatasba es ellenorzesbe. Kina deli reszen nincs kozponti futes, csak legkondicionalot, elektromos hosugarzot vagy padlofutest hasznalnak. Nalunk a lakasban legbefuvo van, amit ilyenkor melegre allitunk es ha egesz nap maximum fokozaton uzemel, kb.18 fokra tudja kifuteni a lakast. Szoval nagyon gyenge. Most pedig egyaltalan nem melegitett csak a hideg levegot fujta. Hivtuk gyorsan a tulajt, hogy mi tortent, azt mondja kikapcsoltak a futest az egesz varosban, hogy ne terjedjen a virus. Ez volt a masodik sokk. Osszeneztunk a ferjemmel: innen menni kell!

A malaj tengerparti 30 fokos meleg utan, most egy 7 fokos lakasban aludtunk es reggel nekilattunk a menekulesi tervnek. Sikerult felvenni a ceggel a kapcsolatot, Jeno kinai fonoke keszseges volt, megertette a felelmunket es segitett. Hosszas egyeztetesek utan, este 6 -kor kaptuk meg az engedelyt es repulo jegyeket, masnap, febr.2-an 11 –kor indult a gep. Gyorsan osszedobaltam a borondbe par dolgot, hivtunk egy taxit, aztan az utolso vonattal visszamentunk Shanghaiba. Aznap este ott aludtunk, reggel pedig irany a repter. Shanghai- Xian- Budapest jarat volt, mint kesobb megtudtuk az utolso, a tobbit toroltek.

Hetfo este ertunk haza, a repteren komoly orvosi es rendori csapat fogadott, ujabb testhomerseklet-meres, arckep rogzites…stb. A kijaratnal elkapott az RTL csatorna egyik stabja es a kinti helyzetrol kerdezett. Kozel 40 oraja voltunk mar akkor uton, testileg-lelkileg faradtan, nem igazan akartam nyilatkozni. Szerinte itthon nagyon kinai ellenes a hangulat, ez ellen probalnak fellepni es pontosabb kepet kapni a kinti helyzetrol. Vegul elmondtam neki amit lattunk-tapasztaltunk, meg a fele sem kerult be az adasba, az olyan fontos, infok, hogy meg lett hosszabbitva egy hettel az ujevi szabadsag mindenkinek, iskolak, ovodak februar vegeig zarva tartanak…stb. kimaradtak.

Mivel meg mindig fajt a torkom es neha kohogtem is, masnap felhivtam a Szent Laszlo korhaz informacios vonalat, es elmondtam, hogy Kinabol erkeztunk es szeretnenk megcsinaltatni a tesztet, hogy biztonsaggal tudjuk nem vagyunk fertozottek es talalkozhassunk a csaladdal, baratokkal.

Azt mondtak semmi ertelme bemenni, mert ha nincs tunetunk nem tudjak kimutatni a virust. Mondom neki, hogy fajt a torom, es neha kohogok.
Menjek el a hazi orvoshoz, o leveszi a kenetet es eldonti mi legyen. Masnap a hazi orvos dobbenten hallgatja a sztorit, hozzam sem er, meg se vizsgal, azonnal hivja a korhazat, beutalot ad es oda iranyit.

Hosszas keresgeles utan megtalaltam a megfelelo epuletet (7b), ahol kb. feloras varakozas utan Dr. Aranyi Zsuzsanna es aszisztense fogadott. Megvizsgalt, de garat-kenetet nem tudott levenni mert az aznapi utasitasok szerint csak azokat tesztelhetik, akik megfelelnek mind a 4 kriteriumnak: kifejezetten Wuhanbol es a fertozott teruletrol erkeznek, lazuk van, bizonyithatoan fertozott szemely mellett utaztak a repulon...a negyedikre nem emlekszem, de az is hasonloan abszurd volt.
Megis honnan tudnam, hogy a repulon ki ult mellettem es hogy fertozott volt-e. Na mindegy, en csak 2 kriteriumnak feleltem meg, a fertozott terulet a szomszedos tartomany volt.

Eloszor nem is ertettem mirol beszel, mi az, hogy felsobb utasitas, ami naponta, neha orarol-orara valtozik. Elmondta, hogy a Belugyminiszterium illetekes az ugyben, ott van a koronavirus-jarvany elleni vedekezesert felelos csapat, ok hozzak a donteseket. A minta egy kozponti laborba megy, ott ertekelik, sehol mashol az orszagban nincs erre lehetoseg.
Kerdezem miert, talan draga a teszt? Kifizetem, ha kell.

  • Doktorno: Nem tudja kifizetni, ez nem igy mukodik, le sem vehetem. Nagyon sajnalom, mi sem ertjuk az egeszet, de ez a szabaly.
  • En: Nem kifejezetten Wuhanba, de attol kb.450 km-re lakunk es az utobbi 3 hetben eleg sok kinaival erintkeztunk. Ez sem szamit? Es ha tegnap jottem volna? Akkor mi volt a rendelkezes?....
  • Doktorno: ........(nem valaszol)
  • En: Mi van ha tenyleg bennem van a virus, es ezutan tovabb adom masoknak? Ki vallalja a felelosseget?- eroskodok tovabb…

Csak a vallukat vonogattak, nem tehetnek semmit, nagyon sajnaljak, nekik is nehez ez, higgyem el.
Velemenye szerint mar tul vagyok a nehezen, hurutos kohogesre igyak szirupot es felirt influenza elleni gyogyszert, szedjem ha ugy gondolom, es ha sulyosbodnak a tuneteim menjek vissza.

Jelenleg itthon vagyunk, onkent vallalt karantenban. Azert szerettuk volna elvegeztetni a tesztet, hogy biztonsaggal tudjunk jonni-menni, de ezt megtagadta tolunk a magyar egeszsegugy. Azert, hogy vedjuk a csaladunkat es a kornyezetunkben levoket, nem erintkezunk senkivel, anyosek hoztak kajat, mi nem megyunk ki a lakasbol.
Mar jobban erzem magam, remelhetoleg tenyleg csak egy kis megfazas volt a legkonditol. Ha megsem, akkor tuti nagy cirkuszt csinalok es ujra latni fogtok a hiradoban.

A maszk hianycikk volt Malajziaban, Kinaban, sot Magyarorszagon is az utobbi hetekben. Azon gondolkodtunk a ferjemmel, hogy Budapesten miert es kik vasaroltak fel a maszkokat, mert senkit nem latni az utcan, hogy hordana. Pedig a korona virus mellett, influenza jarvany is tombol.

A varost ahol lakunk Kinaban, azota teljesen lezartak, se ki-, se bemenni nem lehet. Mindenki hordja a maszkot, aki megsem azt megbuntetik. Kevesen mereszkednek az utcara, mindenki bevackolta magat a lakasba es remenykedik hogy hamarosan vege lesz.

Csatolok nehany kepet a kornyekunkrol, valamint Fodor Peter kepeit amiket a Shanghai legforgalmasabb reszein keszitett jan.29-febr.1 kozott, akkor minden ures volt es kihalt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazas hirek Shanghairol Covid


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr7916800564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása