Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.01.10. 15:15 Vadrozsa

Harbin: Jegvilag (Ice and Snow World)

A Nemzetkozi Jeg-es Hofesztivalt hivatalosan januar 5-en nyitottak meg, de mar elotte is beengedtek a turistakat. Mi januar 2-an voltunk ott, az osszes epitmeny keszen allt, csupan nehany jeg szobron dolgoztak meg egy lezart teruleten.

1963 ota minden evben megrendezik Harbinban ezt a meltan hires fesztivalt, az idei a 31. alkalom.
A belepo 330 RMB/ fo (45 Euro) es belepest biztosit az eloadasokra is. Minden nap 16:00 orakor nyit a park, orasi tomeg tomorul a jegypenztaraknal, legalabb fel orat alltunk sorban.

A 600.000 m2 nagysagu jegparkban a lenyugozo hobol es jegbol keszult epuletek, szobrok jelentik a legnagyobb latvanyossagot. A temat altalaban a vilag hires epuletei szolgaltatjak, volt mar ott piramis, Colosseum, Eiffel torony, Empire State Building, kulonbozo varak es kastelyok.
Ezek ureges jegtombokbol keszulnek, amelyeket szinpompas LED vilagitassal varazsolnak meselbelive.
Az idei epitmenyek kozul egyik kastely mintha Neuschwanstein-re hasonlitott volna, masik meg a Babel tornyara, de nem mernek megeskudni ra, hogy tenyleg azok voltak. Nezzetek meg a kepeket es dontsetek el:

 

A BBC videojaban nappali kepek is vannak:

Ezekivul csuszda-es szankozo palyak, hobol keszult hatalmas fej szobrok es iglok. Az igloban termeszetesen italokat es edessegeket lehetett vasarolni, jegbol keszult szekek es asztalok szolgaltattak a kenyelmet. Masik igloban terakota kalyha es francia agy kialakitva.

A jegszobrokat nemzetkozi jeg faragok, alkottak, de mivel meg nem volt keszen, nem engedtek be, csak kivulrol fenykepezhettuk.

 Ez a vonat 2500 m3 jegbol keszult, belul padokat is faragtak. Kerekei, fustje mindene szepen kidolgozva:

Az oriasi jegtornyok kozott, legalabb -30 fok hideg volt, fenykepezes nagyon nehezen ment, orultunk ha parat tudunk kattintani kesztyuben, igy is rafagyott a kezem a gepre. Amikor pedig bementunk egy melegedobe, teazni, pihenni, akkor teljesen beparasodott a lencse es hasznalhatatlanna valt jo ideig.

A kinaiak tanccal es jokedvvel vedekeztek a hideg ellen:

Mindenhova sorba alltak, harangot megutni, lecsuszni a varbol, fenykepezkedni valami elott..stb. Egyetlen sorba alltunk be, ahol tanceloadast tartottak orankent. Kerdeztem egyik rendfentarto fiutol, hogy szerinte van eselyunk bejutni a kovetkezo eloadasra.
-Hogyne persze, -mondta, maradjunk. Hiszen 800 ferohelyes a terem.
Nem lett igaza, nem fertunk be a 7 oras eloadasra, gondolhatjatok mekkora volt a sor. Szoltam a fiunak, hogy bemegyunk melegedni, mert idefagytunk, de jovunk vissza, tartsa a sorunkat.
Ittunk egy forro teat, kicsit atmelegitettuk elgemberedett tagjaikat, aztan visszamentunk. Ures volt a ter, mindannyian bementek az utolso eloadasra. Kerdem a fiutol mi tortent?
-Hat elkezdtek mar, de meg bemehetunk.
Az ajtonal megsem engedtek be. Odajott a fiu, suru sorryzas kozepette meselte, hogy a fonoke megsem engedelyezte, hogy bemenjunk, de ez ugyis europai stilusu tanc, ez bennunket nem erdekel.
-Hat koszi, kisfiam, hogy te jobban tudod mit szeretnenk. Nem volt kedvem vitazni vele.

Meg egyszer korbejartuk az epitmenyeket, de ereztuk, hogy kezdi atjarni a hideg az egesz testunket. Vegul is, mar tobb oraja kint voltunk es meg vissza kellett jutni a szalloba valamivel.
Nagy pozitivum, hogy Harbinban rendes kozponti futes volt, nem ilyen mint Shanghaiban es jo meleg szobaba erkeztunk, aludtunk.
A sapkak, salak, kesztyuk tornya, amit naponta viseltunk. A ruhak meg nagyobb kupacot alkottak :)

dsc_0395.JPG
Harbinban vannak meg egyeb latvanyossagok is: pl. az Ice Lantern Garden Party, Zhaolin Park, vagy sielni lehet a Harbintol 200 km-re levo Yabuli nemzetkozi siparadicsomban.
Akinek kedve van megnezheti a jeges folyoban valo uszast, amit szinten minden evben megrendeznek. A folyoban vagnak egy kisebb uszomedence meretu leket es a bator vallalkozok megmartozhatnak a nulla fokos vizben:

harbin-plunge.jpg
Minden nap kek eg es szikrazo napsutes kiserte utunkat. 3-an repultunk vissza, tele csodas elmenyekkel, felfrissulve a hideg es tiszta levegotol. 

1 komment

Címkék: utazas muveszet varosnezes Harbin


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr497058727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2015.03.12. 05:15:01

Hú, erre már én is régóta tervezek elmenni, de mindig vissza tart a hideg :)
süti beállítások módosítása