Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2014.11.11. 01:10 Vadrozsa

Vietnam: Nha Trang

Kovetkezo allomasunk tengerparti varos, itt pihenes, lubickolas, napozas, sznorkelezes vart rank. Kilatas a szallodank teraszarol:

Szep volt a tengerpart, tiszta a viz, de kegyetlenul egetett a nap mar reggel 10-kor. Meg soha nem keltem fol reggel 7 kor, hogy lemenjek napozni, de most kenytelen voltam. 10 ora utan mar csak az arnyekba husoltunk egy finom, frissen facsart gyumolcslevel. Kesobbiek soran sehol mashol olyan friss es suru gyumolcsleveket nem ittunk, mint itt. Volt mango, dinnye, eper, narancs, ananasz, kokusz....es a kedvencunk a maracuja. Isteniek voltak, erettek, zamatosak.
A varos nem nyujtott kulonosebben mas vagy szebb latvanyt, mint amit eddig lattunk. Nehol ketszintes, mashol kiugroan magas, keskeny epuletek. A belvaros tele meno szallodakkal, ettermekkel, kaprazatos boltokkal, ahol az egyszeru furdoruhatol a krokodik bor taskaig mindent megvehetsz. Kedvenc ettermunk a Lantern (Lampion) lett, ahol finom tengeri herkentyuket ettunk.

Egyetlen nagy negativuma, hogy rengeteg az orosz. Nemcsak a turistakra gondolok, hanem a mar ott elokre, kereskedokre is. Thaifoldon, Phuket szigeten tapasztaltunk hasonlot, az utcan csak oroszul beszeltek, az utazasi irodak es ettermek orosz kezben voltak. Itt ugyanaz, ha bementunk egy etterembe oroszul koszontek, az utcan oroszul szoltak hozzank, mar nagyon faraszto volt allandoan mondani, hogy nem vagyunk oroszok, hanem magyarok. A helyi szemelyzettol, vagy kereskedoktol meg elnezi az ember, de ha mar az oroszok is orosznak neznek, az mar felhaboritott. Megis mit gondolnak, rajtuk kivul mas nacio nincs a szigeten, vagy a varosban?
Egy helyi vendeglos panaszkodott rajuk, hogy par eve indult ez a nagy roham, a kozvetlen repulojarat konnyebbe tette az ideutazast, a gazdagabbak felvasaroltak a kozpontban levo ettermeket, szallodakat es az oroszok tobbsege mar csak oda megy, a helyiek kezdenek kiszorulni. Minden etteremben 3 nyelvu volt a menu, olyan helyre is betevedtunk, ahol csak oroszul volt kiirva minden. Iszkoltunk is kifele rogton.
Sok kis kozert van, K-Mart a nevuk, egyforma aruval, zomeben nyugati aru, sok-sok polc piaval, foleg vodkaval. Sejtitek akkor kie a bolt?

Egyik nap kirandulni mentunk. Az erkelyunkrol is latni lehetett a nagy feliratot: VINPEARL.
Utanaerdeklodtunk mi lehet ott? Mint kiderult, egy hatalmas szorakoztato park: vizicsuszdakkal, homokos tengerparttal, akvariummal, delfinekkel, bob palyaval..stb. Szoval nagyon vonzonak tunt, hat megrendeltuk a jegyeket. 330.000 dong/fo (kb.15.5 $). Ez tartalmazza az oda-es visszautat es a helyszinen az osszes belepot. Szuupeeeer !!! :)

Komppal 20 perc alatt lehet aterni a szigetre, de mi az izgalmasabbat, a siklot valasztottuk, amely a tenger folott repitett bennunket, megajandekozva egy pazar kilatassal.

A felvono 2007 ota uzemel, 3320 meteres hosszusagaval a leghosszabb felvono a vilagon, amely viz felett kozlekedik. A palyat 9 darab, Eiffel torony formaju oszlop tartja, ezeket es a kabinokat este kivilagitjak, igy fokozva a latvany szepseget.
A sziget neve Hon Tre, regen borton volt itt. A vidamparkot egy vietnami milliardos, Pham Nhat Vuong epittette es uzemelteti.
A szorakozasi lehetosegekben nem csalodtunk, estig siman el lehet tolteni az idot. Eloszor vizi parkba mentunk es elsore sikerult az egyik legelvetemultebb csuszdat kiprobalni, a Tsunami- t.

Ha ezt elore tudom, lehet, hogy fol sem maszok mezitlab a sok vaslepcson, de ott fent mar nem sok valasztasom volt. Alattunk tatongott a melyseges kek szakadek, mogottunk tomorult a sor, nem volt sok valasztasom. Ketten ultunk be egy uszogumiba, szerintem ez volt a baj, mert ahogy lesiklottunk, a kettonk 170 kilojaval ugy begyorsult a matrac, hogy a masik oldal peremeig kidobott, majdnem a fak tetejen landoltunk, aztan onnan zutty vissza es megint elore es megint hatra, par masodpercig levegot sem kaptam a sebessegtol, aztan a vegen amikor alabb hagyott az iram, fejjel belebuktunk a medencebe. Ha eddig nem kaptam levegot, a viz alatt meg kevesebb eselyem volt erre, de szerencsere az eletoszton hamar bekapcsolt es keljfeljancsi modjara talpra ugrottam. Na es mit tettunk ezek utan? Visszamentunk meg lecsuszni, adjunk az adrenalinnak! Elobb-utobb csak kikotunk a fak tetejen :)
De a biztonsagi or sem mondta volna, hogy ez a csuszda nem ajanlott ket, meretes europai szamara, egyutt lecsuszni. Na mindegy, tuleltuk.
Utana meg kiprobaltuk a tobbi csuszdat is, azok nem voltak ennyire remisztoek, majd  kimentunk a homokos tengerpartra kicsit pihenni, lubickolni. Sekely volt a viz es meleg, orakig tudtam volna lebegni es nezni a kek eget:)
De meg sok latnivalo volt, menni kellett. Zuhanytunk, atoltoztunk, elvettuk a csomagunkat amig eddig gondosan megoriztek es irany az akvarium.

Vinpearl Underwater World 
3400 m2-en fekszik a viz alatti vilagot bemutato kiallitas es tobb mint 300 fele szines,  ritka es kulonos kinezetu tengeri allatot vonultat fel.

Egyik akvarium a kis capak fejlodeset mutatta be a tojasaikban, az elso 10-12 hetben. Latni lehet ahogy fickandoznak a tojasok beljeseben. Alattuk pedig a mar kikelt, kis tigris capak :)

Pont idoben ertunk oda, amikor kezdodott egyik program, az ugynevezett" hal etetes".
A buvar ruhas gondozo mar bent uszkalt a medenceben es ebedet osztogatott a sok tatogo szajnak.
A teknocok nagyok ehesek vagy csak falankok voltak, barmennyit adott nekik, semmi nem volt eleg, mindig visszasettenkedtek. Hiaba lokte el oket, fel perc mulva ujra a nyakan voltak. A hatalmas rajakkal jokat jatszott, megfogta es forgatta oket, mielott a halat odaadta. Ugyesen az akvarium uvegehez forditotta oket, hogy jol lathato es filmezheto legyen a produkcio.

Az alagsor ugy volt kiepitve, mint Shanghaiban, raaltal a mozgolepcsore es az vegigvitt a viz alatti alaguton, kozben a fejed folott uszkaltak a halak, capak, rajak.

Meg volt idonk a delfin show kezdeteig igy elmentunk a jatekterembe szimulacios gepeken vezetni, repulni..stb. Aztan megneztunk egy 4D mozifilmet, majd 2x lecsusztunk  a bobpalyan. Sajnos ezt nem mindig lehet elvezni, mert neha kifogsz egy benat magad elott, aki folyamatosan nyomja a feket. Egyik alkalommal en, masodszor a ferjem jart igy. Kiabaltam az elottem csuszo szokenek, hogy: Go, Go !!!!, ijedt fejjel hatranezett, aztan meg jobban befekezett. Az ilyen miert jon egyaltalan bobozni?
Meg azt sem ertette, hogy elkuldtem a francba. Biztos orosz volt. Es nagyon szoke!

A delfin show igazi elmeny volt. Mar tobbszor lattam hasonlo eloadast, de mindig lenyugoznek. Annyira szepek, okosak, kecsesek..olyan finoman erintik meg az ember kezet es mintha mindig mosolyognanak. Acelszurke, csupa izom testuk csillogott a napfenyben. Nagyon magasra tudnak ugrani es annyira osszehangoltak a mozgasukat, mindig egyszerre ertek el a labdakat.
Mondanom sem kell, a trenerek is oroszok voltak. Amikor beugrottak a vizbe, a delfinek rogton a hatukra vagy az orrukra kaptak oket es szelsebesen repitettek oket a vizen. Majd tancoltak, enekeltek, meghajoltak...mi tapsoltunk.
2 foka is bemutatta tudomanyat, aranyosak voltak, de a delfineket nem tudtak tulszarnyalni.
A vegen kulon penzert lehetett uszni a delfinekkel.

 

 

 

 

Kicsit setaltunk a komplexum teruleten, mert reggel ota nem igazan volt idonk, csak rohantunk egyik-helyrol a masikra. Szepen megcsinaltak, izleses a bevasarlo-utca, a foter.

Tobb fajta hinta varta vendegeit, egyikre en is beneveztem. Meg is porgetett rendesen, igy megnezhettem fejjel lefele is a kilatast a tengerre :)

Delutan megneztuk az allat-cirkuszt, kutyak es majmok mutattak be tudomanyukat.

Sajnos az esti zenelo kutra mar nem maradt ido, vissza kellett mennunk, mert estere buszjegyunk volt  a kovetkezo uticel fele. De kerestem a neten felvetelt rola:

A Pho Bien szalloban laktunk, nagyon rendben volt minden. Visszaerkezesunk utan lehetoseget biztositottak lezuhanyozni es atoltozni, hogy ne kelljen vizesen, izzadtan utaznunk egesz ejszaka.

Szólj hozzá!

Címkék: utazas Vietnam


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr866877351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása