Shanghai Napló

Az elet ajandekakent egy ideig Shanghai a lakohelyunk, itteni eletvitelunket, napi tapasztalatainkat, elmenyeinket szeretnem megosztani elsosorban csaladainkkal, baratainkkal, ismeroseinkkel.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

By visiting AGODA and BOOKING.COM you can book cheap accommodations and support this blog. Thank you.

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

Find more about Weather in Shanghai, CI

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: Sajnélatosan csak most leltem ráá erre a szuper írásra.:D Hála érte. (2016.10.25. 06:36) Gyümölcsök
  • Vadrozsa: @kagi86: Kedves Agi! Shanghaiban konnyu tomegkozlekedni, a metrovonalak nagyon atlathatoak es sok... (2016.06.22. 10:45) Közlekedés
  • Vili Doli: Kedvtelésből állatot, házi kedvencet tartani HÜLYESÉG! Csak a haszonállatnak van értelme. A macs... (2015.10.16. 02:09) Házi kedvencek
  • Vadrozsa: @Syssi: Szia, sajnos nem emlekszem az utca nevere, a Weifang Lu- Pucheng Lu sarkan levo Shimao Ri... (2015.07.29. 04:57) Helyi piac
  • Virgonc kalandor: Szia, nagyon tetszik az írásod. És élnék a lehetősséggel ha még mindig él. 06.11 én érünk oda és k... (2015.06.10. 08:16) Gyöngypiac

2012.03.29. 17:07 Vadrozsa

Miért olyan, amilyen….

Nem volt idom mostanaban irni, megjottek a batyamek, suru a program. Holnap hosszabb korutra indulunk: Peking-Xian-Guilin-Huang Shan...,szoval napokig nem leszek. Termeszetesen, ha megjottunk, hozom az elmenyeket, kepeket:)

Addig megosztom Veletek Pepito irasat, a Shanghai Kurír oldalarol, amelyben nagyon talaloan es viccesen jellemezte a kinaiakat:

"A kinait nem tanították meg tervezni. Álmodozni viszont annál inkább tudnak. A kínai életében az álmodozás játssza azt a szerepet, amit mi – jobbára – a középiskolában megtanultunk és később továbbfejlesztettünk, a tervezést.

Itt ilyen nincs! A főiskola, egyetem elvégzéséig itt mindenkinek megmondják, hogy mi a következő lépés, amikoris mindent figyelembe vesznek, csak a realitásokat nem. A szülők álmait álmodják a fiatalok tovább. Autokrácia minden szinten.

Ez olyan, mint a katonaság beidegződései – a kopasz szívjon. Ezt csak úgy lehet megszüntetni, ha megszűnik maga a médium – a katonaság.
De vajon megszüntethető-e a kínai beidegződés? Vagy Kínát kellene megszüntetni? Nonszensz!

A kínai ösztöneire hallgat. Észérvek nem használnak, hiszen a gyermeket sem lehet meggyőzni észérvekkel, hogy nincs szörny a szekrényben. Hiába, hogy odamegyünk, megnézzük, nincs. De azért van!

A kínai nem tanul MÓDSZERT. A kínai csak csinálja a dolgokat. Nem gondolkozik rendszerben. Az összefüggések, ok-okozati viszony nem áll össze konzisztens rendszerré.

A kínai utánoz, másol. De nem ÉSSZEL! Imitál, eljátszik dolgokat, majd kacag, ha nem sikerül.

A kínai nem nő fel. Gyermeki marad. Hiányzik belőle a jövő látásának képessége – azon realitásokat figyelembe véve, amiket a körülmények kényszerítenek ki. Hosszabb távon: anyagi helyzet, tehetség, neveltetés, tudás, verseny. Rövid távon: megélhetés, életkörülmények, munka, pénz. Még rövidebb távon: 5 méter előre, 0 méter hátra, 3 másodperc előre, 1 másodperc hátra.
Ezért nincs veszélyérzete, ezért bringázik ködben, autópályán. Ezért nincs empátiás készsége, a világ SAJÁTMAGÁRÓL szól. Ezért önző. Mert GYERMEK.

És itt kezdődik a probléma. Egy gyermek szinte korlátlan hatalommal… Halálos.

~~~~~
A gyermek keresi az utat. Definiálni szeretné magát. Érzi erejét. Majd most megmutatja, hogy különb. Becsvágya van. Saját útját akarja járni.
Saját berendezkedés, saját szabvány, saját repülő, saját űrhajó.

Álmodik. Álmodozik. Becsapja magát…. és majd kacag."

 

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr824348306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.