Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.11.30. 23:01 Vadrozsa

Szex es szaporulat

A kinai irodalom haromezer eves tarhazaban szep szammal talalhatok muveszi igenyu erotikus leirasok, szexualis praktikakat bemutato kezikonyvek, az ugynevezett “haloszoba-konyvek”, sot olyan pornograf muvek is, amelyek kifejezetten az erzeki vagyak, a nemi izgalom felkorbacsolasara irodtak.
Az okorbol alig maradtak fenn ilyen alkotasok, mert a szigoru erkolcsosseget eloiro konfucianizmus, elitelte a szexualitas effele propagalasat.

Talan hetedik vagy nyolcadik osztalyos lehettem, amikor olvastam a kinai irodalom egyik klasszikus regenyet: "Szep asszonyok egy gazdag hazban".
Kamaszkori bimbozasom erzelemvilagara nagy hatassal volt a konyv es hosszasan abrandoztam a kinai "viragudvarokrol", ahol olyan termeszeteseggel aldoztak a szexualis oromok oltaran.
Ismeretlen szerzo irta a Ming-dinasztia kesoi szakaszaban, elso nyomtatott valtozata 1610-ben jelent meg.
A regeny fohose egy dusgazdag kereskedo, aki kizarolag vidam elvezeteinek el. Szamos felesege es agyasa mellett minden erkolcsi gatlas nelkul veti ki halojat baratai, uzlettarsai felesegeire is. A kisvaros erkolcstelensegenek abrazolasa mellett hatterkent az egesz allam sulyos gondjai is megjelennek, a csalad bukasa az uralkodo dinasztia bukasaval parhuzamban megy vegbe.

Az okori Kinaban az emberek nagy figyelmet forditottak a szexualitasra es a szexualis nevelesre. Tisztaban voltak vele, hogy ha nincs szex, nincs termeles, nincs egeszseg, nincs boldogsag.
Meg azok a csaladok is felkeszitettek gyerekeiket a szexualis eletre, akik nem engedhettek meg maguknak gyerekeik iskolaztatasat. A ferjhez keszulo lany szakavatott baratai szexualis tartalmu dalokat enekeltek az eskuvo elott, amibol a lany kello es reszletes ismeretekhez jutott. A nemesi csaladoknál a szoptatos dajka is besegitett, es ismertette a fiatal lannyal a szex es a gyonyorszerzes fortelyait. Elfogadott szabaly volt, hogy a nok kaptak reszletesebb beavatast a szex rejtelmeibe, de csakis nonemu tanitotol. Az anya a lanyat okitotta, az apa a fiat, ellentetes nemu gyerekkel errol nem volt illo diskuralni.

Nehany erdekesseg:

"Az  ókori  Kína  jogrendje szerint közrendű ember  két nővért vehet feleségül. Egy főtiszt két nővért és egy sógornőjüket;  egy nagy úrnak  9  felesége lehet, az uralkodónak pedig legfeljebb  36.  „Főfelesége” azonban mindenkinek csak egy lehet, ő az „igazi” feleség. A párválasztás egyik fő szabálya Kínában is az exogámia volt.  A nemeket szigorúan elkülönítették:  csak ünnepi alkalmakkor találkozhattak. Még a házastársak is ritkán láthatták egymást;  néhány kivételtől eltekintve nem étkeztek együtt;  az asszonynak tilos volt férje asztalához ülni.  A  „láb-tabu” folytán  a lábat a nőnek el kellett rejteni (sőt, elcsökevényesíteni).  A „szex-tabu” folytán csak bizonyos napokon volt szabad házaséletet élni. A meddőség nagy szégyen volt. A feleségeknek nem volt szabad féltékenykedniük egymásra.  Egész éjszakát csak a „főfeleség” tölthetett a férjével, a többiek csak perceket.. A feleségek csak hívásra, szépen felöltözve léphettek férjük szobájába.  A házasságkötést a szülők intézték, hivatásos közvetítő segítségével.  Férjéhez csak a házasságkötés után  3  hónappal került, s attól kezdve anyósa irányította életét."

A Chou dinasztia idejében (i.e. 770 – i.e. 222) az önkielégítés a férfiak számára tiltott volt, mivel egészségtelennek hitték. Úgy vélték, maszturbáció közben a férfi veszít a „jang esszenciájából”. A nők azonban szabadon maszturbálhattak (az ő jin esszenciájuk kifogyhatatlan volt), de nem használhattak hozzá semmilyen segédeszközt, mert attól tartottak, hogy az megsértheti a méhüket.
A homoszexualitás is inkább a női nemre volt jellemző. A férfiak ebben az esetben is tartottak a jang esszenciájuk elvesztésétől, ezért a más férfiakkal való nemi érintkezés tiltott volt számukra.

A Ch’in dinasztia (i.e. 221– i.e. 24) beköszöntével az addig uralkodó taoista tanokat felváltotta a konfucianizmus, ez pedig a szexuális szabadosság végét is jelentette. A szex többé már nem jelenthetett örömforrást, kizárólag gyermeknemzésre lehetett használni, minden formája bűnnek számított. Nemi életet élni csak házasságon belül szabadott, kizárólag ágyban, vagy kanapén, és csakis reprodukció céljából.
A Ch’in dinasztia leáldozása után ismét a taoizmus került előtérbe, így Kína visszatérhetett a konfucianizmus előtti szabadsághoz. Ebben az időszakban számtalan olyan irodalmi alkotás született, amely a szexuális élet minőségét hivatott javítani. A könyvek szexuális praktikákat, pózokat, egészségügyi tanácsokat, és anatómiai ismereteket is tartalmaztak.
A taoista tanok szerint úgy lehet a legjobban megőrizni a szexuális energiákat, hogy a nő többször is átéli az orgazmust, mielőtt a férfi ejakulál. Ennek érdekében különleges légzési technikákat dolgoztak ki es alkalmaztak.

china_sex.jpeg

A kinai irodalom ferfiidealja talpig selyembe burkolt, enyhen noies, kisse kotyagosan bukdacsolo, gazdag figura. A tortenelem legcsodasabb noi szepsegenek Hszi-Sit tartjak, aki olyan torekeny volt, hogy a legcsekelyebb szellonel erosebb legaramlat elfujta, es olyan pihekonnyu, hogy konnyeden tancolt egy lotuszlevelen, megsem sullyedt el a vizben, laba pedig oly apro, hogy konnyuszerrel elfert szerelme tenyereben.

Ennek hatasara a kicsi lab egyenlo lett a szeppel es szexissel es megszuletett es evszazadokon at elt a labelkotozes kegyetlen hagyomanya. 4-7 eves koruktol a leanygyermekek labfejet eros polyaval szoritottak ossze ugy, hogy ujjaik a nagyujjak kivetelevel a talpuk ala hajoljanak. A nok szenvedeseirol szamos tortenet kering, nem szamitott, hogy allando fajdalom gyotorte oket, labuk eluszkosodott es orokre torz maradt, a kinai ferfiak gyonyorunek talaltak.
Elofordult, hogy az elkotozott labfej mindossze 7-8 centimeteres maradt, ezt neveztek "Aranylotusz lab"-nak. E szokas emleket ma mar csak nehany szerencsetlen oregasszony orzi, akik bottal bicegnek vagy unokaik cipelik oket a hatukon. 
Kepek a galeriaban, leiras jobb oldalon.

Az apro labak mellett a kinai ferfiak szamara fontos vonzero a noi bor: a hibatlan, tukorsima, barsonyos es ragyogo halvany bortol azonnal elolvadnak. A feher bor Delkelet-Azsiaban, az elokelo szepseg ismerve, ezert aztan a nok nagyon vedik magukat az egeto napsugaraktol. Beoltoznek, napernyot hasznalnak es feherito kremeket kenegetnek magukra.
A noies formak egyaltalan nem szamitanak, mert ezek mar a felnottkor sajatossagai, es a kinai ferfiakat csakis a kislanyos dolgok izgatjak. Imadjak, ha a nok bebihangon gugyognek, ha ajkat lebiggyesztve duzzognak mint egy oteves, ha felvaltva szegyellosek es pimaszok, egyszoval, ha gyermetegen viselkednek.

Kinaban a szexualitas es a szocialista erkolcs nem fernek meg egymas mellett, a partvezetes nem tartja illendo beszedtemanak a szexet. A kommunista rendszerrel remekul megfero konfucianus tarsadalmi rend alapjan, a kinaiak szigoru patriarchalis rendszerben, babonak is hiedelmek szerint elik konzervativ eletuket.
Meggyozodesuk szerint a szex olyasvalami, amire az orszag vezetoinek nagy szuksege es joga is van, megpedig tetszoleges mennyisegben. A 19. szazad vegen az Anyacsaszarne inkabb megszamlalhatatlan szeretojevel es haloszobai tevekenyseggel foglalkozott, mint a kormanyzassal. Mao elnoknek allitolag szamos fiatal lany allt rendelkezesere, hogy fenntartsa es megujitsa eleterejet.

Az idok valtoznak, es a feltoro kozeposztaly fiataljai a Nyugaton hetkoznapinak szamito mentalitast szeretnek magukenak tudni: a szulok beleszolasa es jovahagyasa nelkul elni, dolgozni, randizni, es igen, felfedezni szexualitasukat. Egyfajta lazadasbol, gyakoriva valt a fiatalok felelotlen alkoholfogyasztasa a barokban, valamint a szandekosan hivalkodo, kihivo oltozkodes a szorakozohelyeken.

A kinai filmekben is erzodni kezdett az uj idok szele. Meleg part mutattak az egyik filmben, egy masikban megcsokoltak egymast a noi es ferfi foszereplok. A szexualitas egyre tobb helyet kapott a szorakoztatoiparban, es a dekoltazs, illetve a lenge oltozek sok noi kozszereplo jellegzetessegeve valt. A konzervativ orszag vezetoi pedig megijedtek, mert ha a kinai fiatalsag a nyugati mentalitast utanozza az onkifejezes es szexualitas teren, ki tudja, mi lesz a kovetkezo fortelem. A cenzorok, a nep jo izlese megsertesenek indokaval megtiltottak a szexualitas ilyen jellegu kifejezeset. A hirkozles, sajto, es a media mas szerveinek munkatarsait az onfegyelem, felelossegtudat es a szocialista ertekek terjesztesere batoritjak. A part instrukcioi szerint, „a media vezeteset meg kell erositeni, hogy ne szolgaltasson olyan csatornakat, amelyek a hibas szemszogeket terjeszti”.

A kinaiak nagy resze rendkivul prud es visszafogott ha szexualitas a tema. Rogton elpirulnak, zavartan vihorasznak, toporognak, vagy ijedten pislognak korul, hogy nem hallja-e oket valaki. Mivel erzelmileg is hihetetlenul eretlenek, ez legtobbszor ranyomja belyeget a hazassagra. Nem beszelve arrol, hogy ha nem szerelembol, hanem szuleik unszolasa es elvarasa miatt keltek egybe. Ebbol a szempontbol nagy a nyomas a fiatalokon, a szulok folyamatosan kerdezik toluk van-e mar valasztottjuk, rendszeresen bemutatnak nekik hozza illo felet. Emiatt, nehanyan mar valosaggal rettegnek hazamenni videkre a szulokhoz.

Szemfules vallalkozok, a problemara megoldast kinalo, viragzo uzletagat fejlesztettek ki, a ber barat, vagy –baratno intezmenyet. A raszorulok, interneten mennyaszony vagy volegeny jeloltet berelhetnek maguknak egy-egy hetvegere, igy utaznak le a szulokhoz, es egy idore megnyugtatjak oket.

A hazassag utan folyatodik a nyomas, a gyerek miatt, surgetik oket, hogy minel elobb legyen unoka. Ha a fiatalok kulon lakasban elnek, a baba megszuletese utan, a fiu szulei odakoltoznek, mert az o joguk az unokat nevelni. Az anya visszamegy dolgozni. Errol szo volt az elozo bejegyzesben.

A gyerek megszuletese utan, a teremetes koronaja, mint aki jol vegezte dolgat, kiszabadul a szexualitas beklyojabol. Legtobben mar alig ernek a felesegukhoz, a fiatal anyak pedig teljes idejuket, figyelmuket, szeretetuket az aprosagnak, munkajuknak, barataiknak es nem utolso sorban a vasarlasnak szentelik. Sok hazassagban, a gyerek megteremtesevel kipipaljak a szexualis egyuttletek szuksegesseget. A ferfi egy ido utan elkezd oromlanyokhoz jarni, vagy fiatal baratnot keresni, az elhidegules egy ido utan valashoz vezet.
Mivel Kinaban a valas nem egyeztetheto ossze a kommunista ideologiaval es meg mindig szegyennek szamit, ezert nehez statisztikat talalni az orszagban vegbemeno tenyleges valasokrol. Sokan csak kulon elnek, szet sem koltoznek a kedvezotlen vagyonmegosztasi pereket elkerulve.
2013-ban 13,5 millioan kotottek ossze hivatalosan eletuket es 3,5 millio hazaspar valt el, ez kb. 26 szazalek.

Egy friss felmeres szerint, evrol evre no a ferj massaga miatt felbontando hazassagok szama. A legtobb meleg ferfi nem meri vallalni szulei elott massagat, s a csalad nyomasanak engedve megnosul. A becslesek szerint a meleg ferfiak mintegy 80-90 % szazaleka lep ellenkezo nemu tarssal hazassagra, igy nemcsak sajat magat, de hazastarsat is boldogtalanna es megbelyegzette teszi, mivel elvalt felesegkent joval nehezebb uj tarsra lelni, mint egyedulallokent. Ma legalabb 10 millio nonek homoszexualis a ferje Kinaban.

A Nemzetkozi Szexualis Medicina Tarsasag (ISSM) kozvelemeny-kutatasabol az derult ki, hogy a parkapcsolatban elo kinaiak a szexualisan legaktivabbak az azsiai–csendes-oceani tersegben. A megkerdezettek ugy nyilatkoztak, hogy atlagosan havi kilencszer szeretkeznek de kozuluk sokan nem elegedettek a szexualis eletukkel. A megkerdezett kinai nok 96 szazaleka hosszabb szexualis egyuttletre vagyik, a kinai ferfiaknak csak 30 szazalekat foglalkoztatja az, hogy partneruk mennyire elegedett a szexualis kapcsolatukkal.
A ferfiak 32 szazaléka panaszkodik korai magomlesre, es a problemaval kuzdok 70 szazaleka nem fordult orvoshoz, mivel felfogasuk szerint ez nem orvosi problema.

Iden, nyar elejen szexualis felvilagositasrol szolo szeminariumot tartottak kozepiskolai tanaroknak a kelet-kinai Shandong tartomanyi Jinanban. A szexualis felvilagositas nem resze a nemzeti tantervnek, amiben csak egeszsegtannal foglalkozo orak kaptak helyet. A helyzet megvaltoztatasara Fang Gang szexologus 2 evet aldozott egy oktatokonyv megirasara, amivel remeli, megagyaz egy uj tantervnek. Konyvenek hasznalatarol szeminariumot tartott tobb mint 400 tanarnak, onkentesnek es tanacsadonak. Sok tanar azert ment el a szeminariumra, mert olyan kihivasokba futottak bele a szexualis neveles soran, amikkel egyedul nem boldogultak.
A konyv kozponti gondolata mindossze ennyi: a szex alapveto emberi jog.
Tobb temat is felolel a pubertastol kezdve a szerelmen es szexen at a nemek kozotti egyenlosegig. Az egyes temak kozott felbukkan a menstruacio, a mellek fejlodese, a maszturbacio, a randevuzas, a homofobia es a szexualis eroszak megakadalyozasa. A legtobbet sosem targyaltak eddig a kinai iskolakban.

Shanghaiban 1999-ben nyilt a legelso Szexmuzeum. A gyujtemeny tulajdonosa egy igen elismert es hires szociologia professzor, Liu Dalin, aki azon dolgozik, hogy vegre kiirtsa a kinai emberek fejebol, hogy a szex piszkos, tisztatlan dolog. Azt mondja, hogy az 5000 eves kinai tortenelmet es kulturat lehetetlen megismerni es megerteni a tortenelmi szexualitas tanulmanyozasa nelkul. A tobb mint 1000 darabbol allo gyujtemenyt kulon tematikakra osztva mutatta be: "Szokatlan szexualis viselkedes", "A hazassag es a nok", es "Szex a primitiv tarsadalmakban ".
1990-ben, az elkotelezett szociologus orszagos felmerest keszitett a szexualis viselkedesrol es attitudokrol, amelyet 1997-ben jelentetett meg angol nyelven.
A kormany nem nezte jo szemmel a muzeum nepszeruseget es kulonbozo megszoritasokat alkalmazott, hogy minel kevesebben lassak. Lassan, lehetetlenne tettek a varosban maradasat es a nyugalmazott professzor a Jiangsu tartomanybeli, Tongli varosaba tette at szekhelyet.

Az alabbi linken olvashatjatok a latogatasunkrol irt bejegyzest es lathatjatok a kiallitott szexualis relikviakat:

http://shanghaibanelni.blog.hu/2012/09/13/suzhou_es_tongli

A pruderia es visszafogottsag nem vetette vissza a szaporulatot. Az egy gyerek politika lassitotta ugyan a folyamatot, de most mar rajottek, ez is rossz lepes volt.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal bejelentette a 2014-es nepszamlalas eredmenyet, miszerint Kina lakossaga 1,36 milliard fo.
Ebbe nem tartoznak bele a szigetorszagok Hong Kong, Makao es Tajvan.
A nemek kozotti egyenlotlenseg tovabbra is megmaradt, 700 millio ferfinak, csupan 667 millio no jut. Ez az egyenlotlen statisztika annak tudhato be, hogy bizonyos csaladok szamara, kulonosen a videki regiokban, meg mindig fontosabb a fiugyermek, mint a lany. Ez az aranytalansag tobb mint 30 eve letezik Kinaban, es a kormany folyamatosan dolgozik ennek megszuntetesen. A lanyt vallalo csaladok szamara tobb juttatast ad, valamint szigoruan ellenorzik a kislanyt varo terhes nok abortuszat.

Jelenleg a legsulyosabb problemat a lakossag eloregedese jelenti. A 16 es 60 ev kozotti aktiv lakossag szama, 3.71 millioval csokkent, igy a 60 ev folottiek 15.5 szazalekat teszik ki a teljes nepessegnek.
A tarca jelentese szerint szamuk 2025-re 300 millional is tobb lesz, 2050-re pedig az osszes lakos csaknem egyharmada 60 ev feletti lesz majd.

Az eloregedes problemaja a megfeleloen kiepitett tarsadalmi vedohalo es intezmenyrendszer hianyaban oriasi gazdasagi es tarsadalmi kihivasokat allit a kormany ele.

Szólj hozzá!

Címkék: kinai modra


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr448128944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása