Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhasza (1) Lhásza (4) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.10.06. 13:38 Vadrozsa

Xidang

Ebben a bejegyzesben nemcsak Xidangrol lesz szo, hanem az odafele utrol is, valamint a Xidang es Yubeng kozotti kalandokrol oszver haton.

Amint elhagytuk a Tigrisugrato-szorost, Feiliasi fele vettuk az iranyt. Ott szandekoztunk megszallni, mielott nekivagunk a Yubeng fele tarto, faraszto utnak.

Egy roved ideig megalltunk Benzilan varos hataraban, a Jinsha folyo masodik kanyarjanal. Az elozo bejegyzesben lathattatok a kepeket, de hogy ne maradjon le senki, ime itt is mutatom:

Itt meg kellett vennunk a 230 Yuanos (kb.32 Euro) belepoket amelyek feljogositanak a Jinsha folyokanyar, Wunongding kilato, Feilaisi es Yubeng meglatogatasara.

Kovetkezo rovid megallonk a Taibaling apacakolostornal volt Shusong faluban, a hegyekben mintegy 50 kilometerre a tibeti hatartol. Megnezhettuk a kolostort, de fenykepezni nem engedtek.
Legalabb szaz apaca sotetvoros, foldig ero ruhaban, kopaszon, kuporogott az imateremben es mormoltak az imakat. Nehanyan felkaptak a fejuket a lepteinkre, -pedig mezitlab voltunk-, es mereven bamultak. Biztos ritkan latnak kulfoldit. Vagy meg sosem lattak.
Korbejartuk a folyosot, aztan kimentunk az udvarra, innen lottunk nehany kepet. Abban egyeterthetunk, hogy gyonyoru helyet valasztottak maguknak az apacak.

Feilaisi a Lhasza fele halado utvonalon fekszik, 3300 meter tengerszint feletti magassagban. Sok turista csak eddig jon el, mert az itteni kilatokrol is jol latni a fenseges Kawa Karpo hegyseg ( Meili Snow Mountain, vagy tibeti nyelven Kawagarbo) 13 darab, hotol ragyogo csucsat.
A tibetiek szamara a Kawagarbo, az egyik legszentebb hegy es egy jobb karma elerese erdekeben, tobbszor megteszik a 10 napos zarandok-utat a hegy labanal. Ilyenkor tel elejen, tobb ezer zarandok jon el, hogy megkerulje a hegyet vagy a Szent Vizeses ala alljon.
2015. februar 19-en a Lo evebol a Kecske evebe leptunk. A holdnaptarban az idei a 4713. ev. Allitolag Buddha a Kecske eveben szuletett, ezert varhatoan iden sokkal tobb zarandok lesz a hegyen.

Sok hegymaszo expedicio probalta meghoditani a 6740 m magas Kawa Karpo csucsot de eddig meg egyikuknek sem sikerult. Az utolso csoport a balsorsu kinai-japan expedicio volt, 1991-ben, amikor 17 embert sodort el a lavina.

Az ut Feilaisi fele izgalmas es gyonyoru. Magas, kopar sziklak kozott kanyarog az ut, melynek szelen semmifele korlat nem vedi az autokat a szakadekba zuhanastol. A masik veszely az allando koomlas, mely varatlanul potyog a magasbol. Egesz nagy szikladarabokat is lattunk, ki tudtuk kerulni, de ha nagyobb mennyiseg esik az utra, nehany orara leall a forgalom, amig eltakaritjak. Szerencsere megmenekultunk a koesotol, viszont hazi-allatok gyakran kereszteztek az utunkat. A hegycsucsok szep lassan kezdtek kibontakozni  a tavolban.

Estere ertunk Feilaisiba, itt mar annyira huvos volt, hogy dzsekiben ultunk le vacsorazni egy utmenti etkezdeben. Vegre megkostolhattam a jak vajas teat, amire kivancsi voltam amiota az elso tibeti dokumentumfilmet lattam. Az pedig igencsak regen volt.
Az asztalunknal keszitette el a vendeglos neni: fekete teat, forro vizet, jak vajat, sot es mogyorot tett a mixerbe, majd osszekeverte. Az eredmeny egy szurkes-barnas forro ital, az izet nem tudnam leirni, csak azt, hogy finom volt. A mogyorot lehetett benne erezni, talan egy picit a tea izet is…de a vajat egyaltalan…vagy csak en nem ereztem. Szamomra olyan termeszetes volt az izvilaga, mintha ezen nottem volna fel.

Egyebkent Henry meselte, hogy tobbfele variacioban keszul, mas fajta izesitoket is hasznalnak, az anyosa peldaul, nem mogyorot tesz bele, hanem a vadkender magjat. Kerdeztem, hogy milyen hatasa lesz az elfogyasztott teanak. Erre nem volt egyertelmu valasza.
Kawagebo Hotelben szalltunk meg, a szobank ablakabol lathattuk volna a havas hegycsucsokat, ha az ido megengedi. Sajnos kodos, borus reggelre virradtunk, mar csak azon imadkoztam, hogy amire Yubengbe erunk, legyen jobb idonk.

Feilaisi es Xidang kozott csak 10 km a tavolsag, viszont nem lehet atvagni a hegyeken, igy a kerulovel megtett ut kb. masfel oras. Az ut itt is hasonloan koves, kanyargos foldut, koomlasokkal es meredek szakadekokkal.
Az alabbi terkepen bejeloltem Feilaisit, Xidangot es a ket Yubeng falut ( Upper Yubeng, Lower Yubeng).
Xidang 2680 m magasan, Felso Yubeng 3200 m, mig az also 3050 m magassagban fekszik.

Xidang Hot Spring-tol indul az ut a hegyen keresztul Yubeng falvakba. Itt a helyi tibeti csaladok varjak a turistakat es felkinaljak lovaikat, oszvereiket. Az ut ugyanis Yubengig 9.5 km es eleg meredeken vezet felfele. A gyakorlott turazoknak is eltart legalabb 4-5 oraig a maszas. Nem akartuk az idonket es energiankat erre pazarolni, mert masnapra kemeny turat terveztunk. En raadasul megfaztam valahol vagy elkaptam valami virust, lazam volt, folyt az orrom, az emelkedokon bedugultak a fuleim es felsuketen probaltam tulelni az utat. Gyalogolni semmikepp nem tudtam volna, alig volt erom. Na meg a helyi gazdasagot is fejleszteni kell, igy az oszverek mellett dontottunk.
Henry segitett alkudozni, vegul fejenkent 200 Yuanert vallaltak hogy elvisznek bennunket a hegytetoig. A csomagert kulon 50 Yuant kertek.

Eloszor lemertek bennunket, ugyanis 80 kg-nal tobbet nem vihetnek az oszverek. Miutan mindketten belefertunk a limitbe, felkapaszkodtunk az oszverek hatara es elindultunk. Nem mondom, hogy kenyelmes volt, de kibirhato. Az volt felelmetes amikor a szakadek szelen poroszkaltak, es az ut legnagyobb reszeben azt tettek. A tulajdonos figyelmeztetett, hogy ez lesz, de ne feljunk, teljesen biztonsagban vagyunk. Na de amikor az allat pataja 5 centire van a szakadek szeletol, a puha, omladozo talaj barmikor tovabb omolhat. Meg kellett szokni ezt is es bizni az allat osztoneben. Nem ertem miert vagyott az ut szelere, ott arnyekosabb volt vagy kevesebb ko zavarta lepteit?

Utkozben legalabb ket megallo van, itt leszalltunk, hogy pihenjenek az allatok. Az etkezdekben lehet venni ragcsalnivalot, levest. Sajnos mellekhelyiseg nincs kialakitva az uton, mindenki az erdoben vegzi el szukseget. Eleg igenytelenek es nemtorodomok ilyen szempontbol, a szallitasert felveszik a nagy penzeket naponta, aztan mas nem erdekli oket. Az erdo, az ut tele van szorva szemettel, neha a legeleszo oszverek azokat ragcsaljak.
A taj nem tul valtozatos, erdon keresztul haladtunk vegig, a fak kozul neha elokandikaltak a hegycsucsok. Az agakon suru zuzmok logtak, olyan volt mint egy elvarazsolt erdo.

Kb. 3 ora alatt felertunk a tetore, megteve ezzel az ut nehezebb es nagyobb reszet, 7 km-t. Meg 2.5 km vart rank, de az mar ereszkedo lefele a falvakba. Innen mar eltunt az erdo es a tiszta idonek koszonhetoen csodas panorama tarult elenk mindvegig. Egyik kanyarban aztan vegre megpillanthattuk Also Yubeng hazacskait a napsutotte volgyben. A hofodte hegyek es napfenytol csillogo gleccserek alatt a paranyi feher hazikok. Idilli kep, talan Svajcban latni hasonlot.

Egy ora alatt leereszkedtunk a faluba, Felso Yubengbe (Upper Yubeng) es megkerestuk a szallasunkat.

Szólj hozzá!

Címkék: kirandulas Yunnan Xidang


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr637893024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása