Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.08.04. 09:18 Vadrozsa

ERA - Intersection of Time

Mar regota terveztem megnezni Shanghai egyik leghiresebb akrobatikus eloadasat, hetvegen a hazassagi evfordulonkra megleptem ferjemet a jegyekkel.

10 eve jatszak toretlen sikerrel minden este 19:30-tol a Shanghai Circus World epuleteben, amely a metro 1-es vonalan talalhato. (Cim: Gonghe Xin Lu 2266).

A 22.500 m2-en 1638 ferohelyet alakitottak ki, emelkedo szintekkel, igy jol latni a szinpadot. A jegyek 120-600 yuan ( kb. 17- 88 Euro) kozott erhetoek el, viszont idoben be kell szerezni, mert minden este telt haz elott jatszanak. Az osszes kirandulo- es turista csoport kotelezo programjaban szerepel a hires eloadas megtekintese.
A tobb millio dollaros extravagans eloadas, a maga nemeben az elso Kinaban, amely a hagyomanyos kinai akrobatikus muveszetet a mai modern technologiaval otvozi. 

A lenyugozo akrobatikai mutatvanyok, a hangulatos feny- es kepi hatter, valamint az elo zene varazslata mogott, a tortenet Kina fejlodeset mutatja be a regi idoktol, jelenunkon keresztul a jovo tavlataig. Az osi kinai kultura es civilizacio bemutatasa eppugy helyet kap, mint a Shenzhou 5 urhajo es program sikere mely 2003-ban embert juttatott a kozmoszba.

A show megalmodoi, letrehozoi kanadaiak. A rendezo, Erick Villeneuve kivalosagat es eredetiseget Kanadaban es kulfoldon egyarant elismerik.
Zenei vezetokent Michel Cusson ( zeneszerzo, gitaros) dolgozott, a vilagitas Alain Lortie munkajat dicseri, a koreografus pedig Emilie Therrien.
Tapasztalatuk es sikeruk tobb mint 20 eve kezdodott, amikor a Cirque du Soleil-nel kamatoztattak a tehetseguket.

A kinaiak jo alanynak bizonyultak, vekony testalkatuk, kitarto munkajuk, fegyelmezett hozzaallasuk meghozta gyumolcset, olyan precizitassal oldottak meg a gravitacio elmeletet meghazudtolo feladatokat, hogy a kozonseg hangos sikolyokkal fejezte ki dobbenetet.
A latvanyos mutatvanyokat eredeti elo zene, izgalomfokozo hangeffektusok es tokeletes vilagitas tamasztotta ala.
A stilus, a zenei elemek, a hangszereles minden azt mutatja, hogy az ERA kivalo kombinacioja a keleti es a nyugati zenenek.

Az eloadas masfel orat tart, 10 perces szunettel. Kezdeskor mindenkit figyelmeztettek, hogy tilos fenykepet es videot kesziteni. Termeszetesen ezt a kinai kozonseg egy resze figyelmen kivul hagyja es vegig vadul nyomkodtak az Iphone-jaikat. Elottunk pont egy videki taho csalad ult, aki nem eleg, hogy elkesett, meg veszekedni kezdett a szemelyzettel, aki a helyukre kiserte. Hangosan beszeltek, felemelt kezzel tapsoltak, zorogtek, ragcsaltak, bofogtek. Szunetben sorozhettek mert utana meg hangosabbak lettek, es aradt a pia szag beloluk. Hiaba szoltam rajuk, csak rohogtek.

Megprobaltunk az eloadasra figyelni.
A fobb temak: Mirror Mirage, Magic Water, Floating Gondola, Sinan (osi iranytu), Music of ERA, Bowl Balancing, Jar Juggling, Wheel of Life, Forever es Space Motorcycles.

A szinteren egy 6 meter magas es 11 meter atmeroju tukor henger volt elhelyezve, amely visszatukrozte a nezoteret:

Fiatal lanyok lenyugozo akrobatikus mozdulatokkal nyitottak meg az eloadast a henger belsejeben. Egyikuk fel kezen allva ossze-vissza tekergette kigyo-szeru testet, annyira hajlekony volt, az ember ugy erezte, hogy ossze lehetne csomagolni es egy kisebb dobozba elferne.

Biciklizo lanyok kerekeztek a porondra es bravuros mutatvanyokkal kapraztattak el. Nemcsak, hogy felalltak a korbe-korbe gurulo bicikli ulesere, kormanyara, hanem at is ugraltak egyikrol a masikra. Menet kozben, balett-szeru mozdulatokkal vegigfekudtek a biciklin, vagy fel labon alltak az ulesen masik labukat es kezeiket a magasba emelve.

Aztan egy kanal alaku gondola siklott a szinterre, az osi kinai iranytut jelkepezve. A vizivarost idezo hatterkepek elott a gondolas, parja segitsegevel kis tanyerokat es evoeszkozoket dobott a feje tetejere, szepen egymasba illesztve oket.

Egy zsonglor a Han-dinasztia (206BC-220) feher-kek mintas porcelan edenyeit idezte meg. Eloszor egy kisebbet, majd egy nagyobbat dobigalt a levegobe, es kifogta a kezevel, tarkojaval, homlokaval….mintha csak labdazna. Biztos nem kellemes amikor egy akkora edeny a homlokanak csapodik, de ugyesen csinalta.

Harcmuveszetek mozdulataival kombinalt akrobatikus ugralasokkal kb.10-12 fiatal fiu kovetkezett, akik karikakon szaltoztak keresztul kasul, egymas hatara ugraltak, repultek a levegobe, az ember alig birta kovetni a szemevel.

Az Elet kereke (Wheel of Life) cimu produkcioban egy 10 meter magas kereken es a belsejeben levo kisebbeken futottak korbe-korbe, mint a mokusok. Amikor a nagy kerek kulso felere ertek, akkor tulajdonkeppen 10 meter magasan voltak, kotel biztositas nelkul. Es meg ott is ego faklyakkal zsonglorkodtek.

Mivel nem fenyekepeztem eloadas alatt, a netrol kerestem nehany kepet:

A legromantikusabb resz a selyem szalagokon repulo fiatal par. Tulajdonkeppen, a szerelem, a csodalat es bizalom egyfajta kifejezo eszkoze volt ez a kis tortenet, amely szepsegevel elbuvolt bennunket. Szeles rozsaszin es kek selyemszalagokat engedtek le a magasbol, a fiu a karjara tekerte valamelyiket es mint az erdoben a lianokon, ugy hintazott, forgott korbe. A lanyt is felkapta es egesz elkepeszto mozdulatsorokat hajtottak vegre, neha egy kezzel tartotta hosszu percekig. A lanyon ezuttal sem volt biztosito-kotel, pedig neha csak a fiu fejebe kapaszkodott, vagy a fiu labfejen fekudve forogtak.
Belinkelek egy videot, amit a youtube-on talaltam:

Itt a kozonseg reakcioja is teljesen mas, mint a mi kulturankban, hangosan sikongatnak, felhordulnek, hujjognak…

A motorbiciklisek bemutatoja volt az utolso es egyben a legelkepesztobb. Behajtott egyszerre 8 motoros es korbe-korbe szaguldoztak a szinpadon es a nezok sorai kozott. Aztan ketten, a porondon levo 6,8 meter atmeroju acel gomb belsejebe hajtottak es ott elkezdtek kergetni egymast. De nemcsak korkorosen, hanem atlosan is, meg fuggoleges iranyban egyarant. A kozonseg elhulve figyelte. Ezt mar en sem birtam ki, elovettem a gepet es videoztam.
Par perc mulva meg ketto, aztan meg ketto bement, vegul mar nyolcan kergettek egymast a gombben. A kozonseg orjongott, a zene duborgott, a fenyek tuzes szinben villogtak. Tetofokara hagott a hangulat.

A talaloan, “Halal Gomb”-nek (Ball of Death)  nevezett gomb belsejeben csak a motorosok villogo lampai latszodtak. Mint valami fenyes darazsak uveg-gombbe zarva. Egeszen hihetetlen produkcio volt. Vajon hany baleset tortent amig ezt kiprobaltak, begyakoroltak, megvalositottak?

A vegen kijottek a muveszek is, (penzert) fenykepeszkedni lehetett veluk az aulaban:

Azota mindenkinek meseljuk micsoda fantasztikus elmeny volt, aki teheti ne hagyja ki az eloadast!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultura muveszet szorakozas


A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr497676132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása