Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2015.07.08. 13:28 Vadrozsa

Mindent az utcán csinálnak

Kinaban az utcan vegzett tevekenysegek skalaja igen szeles: fodraszkodas, koromvagas, fulpucolas, ruha szaritas, fozes, etkezes, beszelgetes, kartyazas, alvas…

Egy sor olyan tevekenyseget vegeznek mindenki szeme lattara, amit mi nyugatiak, jobb szeretunk a negy fal kozott elintezni. Oket ez nem zavarja, teljes termeszeteseggel teszik a dolguk nap, mint nap.
En ezt azzal magyarazom, hogy tobbseguk nagyon pici lakasban lakik, ahol nehany negyzetmeteren tobb generacionak kell osztozni. A fiatal par altalaban a szulokkel lakik, ha elnek a nagyszulok, akkor ok is a csaladot gyarapitjak. Lehet, hogy mar emlitettem, Kinaban csak az allami alkalmazottaknak van nyugdijuk, ( az egyetemi tanaroknak a legmagasabb), a tobbi idos embert a csalad keresokepes fiataljai tartjak el.
Ugy gondolom, a helyszuke miatt kenyszerultek bizonyos tevekenysegeket az utcan, a lakas elott elvegezni.

A borbelyok peldaul siman kiteszik a szeket a jardara, ollo, borotva a kerites parkanyan pihen, varva az aldozatot. A hajvagas soran a foldre hullo hajcsomokat elhordja a szel, meg soprogetni sem kell.
Az is megfordult a fejemben, hogy ezek a “vallalkozok” ugye feketen keresik a kis penzuket. Uzlethelyiseget nem berelnek, szamlat nem adnak, nem adoznak, senki nem tudja oket ellenorizni, elkapni. Tehat az allam bizonyos szinten hagyja elni az embereket, nem nyuzza foloslegesen. Elnezve az idos borbelyokat, hogyan tudnanak ok uzletet berelni, fenntartani? Igy, csendben megkeresi a napi rizsrevalojat es mindenki boldog.
Ugyanezen az elven mukodnek a varronok is, akik reggel kitoljak a varrogepuket az utcara, egesz nap varrnak, javitanak, kozben beszelgetnek a jarokelokkel, aztan este hazaguritjak.

Tegnap voltam a cipeszemnel, akit 4 eve ismerek, most is kedvesen hellyel kinalt. Leultem a kis bambusz szekre es megvartam amig elkeszul a cipom. Ott volt a varro-emberke, neki is vittem egy kis munkat. Az o kepeik kulon galeriat erdemelnek. A lakopark foutcajara vannak kitelepedve, csak lemennek a lakok es percek alatt kesz a javitas. A fak alatt, az arnyekban madzsongoztak az idosek. A madzsong asztal automatikusan kiosztja a dominokat. Az oldalaban koteg penz, tehat nem szotyiban jatszanak:)

A kozteruletet teljes mertekben kihasznaljak sajat kenyelmuk novelese erdekeben. Autoval, motorral, biciklivel nyugodt szivvel a jardara parkolnak, a gyalogosoknak kell kerulgetni oket.
Ezen kivul, az utcan rengetegen szerelnek biciklit, motort, vannak akik erre szakosodtak. A szerszamaikkal termeszetesen elfoglaljak a jarda egy reszet, egyaltalan nem zavartatjak magukat a gyalogosok miatt. Legtobbszor at kell lepnunk/ugranunk a sok kipakolt alkatresz, szerszam, lim-lom folott, ha tovabb akarunk haladni.
Olyat is lattunk, hogy az urge ul az utcan a kisszeken, mellette egy tal viz es egy pumpa. A kellekekbol rogton ki lehet talalni mit csinal: bicikli-gumikat javit.
Csak megallsz a jarda mellett, o lefejti a gumi-kereket, kiszedi a belsot, belenyomja a talba, megallapitja hol lyukas, megragasztja, visszarakja, felfujja. Mindez 5 yuan (0.73 Euro). De ki is lehet berelni a pumpat, ha csak arra van szukseg, ilyenkor a berbeadasert kell fizetni, a munkat magunk vegezzuk.
Masik kisiparos csoport a cipeszek. Ok telen-nyaron az utcan gubbasztanak, varrjak, ragasztjak, javitjak, - legtobbszor kifogasolhato minosegben-, a cipoket. Nem kell otthagyni, le lehet ulni a kisszekre es megvarni, amig elkeszul, addig is szorakoztatjuk a mestert.

Sok az utcai etkezde es a palcikas “finomsagokat” sutogeto, kinalo bode. Ezek nemcsak helyet foglalnak el, hanem a hulladekot is otthagyjak.
A kisebb boltokbol a szemetet a jardara soprik ki, azt majd osszegyujti az utcai takarito, amikor arra jar.
A gyumolcsarusok kornyeken neha bokaig kell gazolni a vegtermekben: ha ananaszt vagy cukornadat hamoznak, a heja ott hever a jardan halmokban. Erre meg radobjak a rohadt gyumolcsot, ennel jobb muslica szaporito hely nem is kell.
Az sincs rendben, hogy felig-meddig az utcan elnek az emberek, de az hogy meg az orvosi rendeles is kikoltozik, aggodalomra ad okot. Ahol regen laktunk volt egy nagyobb piac, neha ott is vasaroltam. Ha a rovidebb utat valasztottam, at kellett mennem egy kinai lakotelepen. Ott lattam, hogy az orvosi rendelo ele egy asztal volt kiteve rajta a vernyomas-mero keszulekkel. Aki ellenorizni szerette volna a vernyomasat, csak le kellett ulnie az asztalhoz.
Par lepessel odebb a tyukot arusito neni csapkodta bardjaval a csirkek nyakat, csak ugy froccsent a ver szanaszejjel.
A piacokon is aldatlan allapotok uralkodnak, a leesett huscafatokon patkanyok verekednek, a gyerekek bokaig gazolnak a hulladekban, a felnottek bekesen  nyammogjak az ebedjuket a kisszeken.

Kinaban tombol a sufni-technologia, otthon eszkabalt gepekkel probalnak egy kis penzt keresni az utcakon.: cukornadat preselnek, kukoricat pattogtatnak...

A szemetet siman kidobjak az ablakon es meg a szennyes vizet is a nyakunkba lottyinthetik. Megszokott kep, hogy a felmoso vizet a jardara ontik, hadd tisztuljon az is, aztan a budos felmoso fejet a bolt vagy lakas bejarata melle tamasztjak a falnak, hogy szaradjon.
A kiteregetett ruhak annyira a kinai kornyezethez tartoznak, mint az orrfacsaro budos tofu szagja. Ha van erkely, akkor oda, ha nincs, akkor egy vasrudat kilogatnak az ablakabol es arra teregetnek. Akinek egyik megoldasra sincs lehetosege, az utcan levo osszes villanyoszlopot, -es huzalt, keritest es bokrot a sajatjanak nyilvanit es nyugodt szivvel kirakja az agynemut, az alsonemuket vagy a kolbaszt szaradni.
A husok es kolbaszok, bekes egyuttszaradasban elnek ilyenkor a piros tangabugyival. Nem beszelve arrol, hogy a hustermek kap egy semmihez nem hasonlithato fustolest, a por es a kipufogo gaz szen-lerakodasa szep feketere erleli a sonkakat.

A kinai embernek megvan az az irigylesre melto kepessege, hogy szinte barhol, barmikor el tud aludni. A leheto legkeptelenebb pozokban es helyeken huzzak a lobort. Alszanak a parkokban a padokon, kozlekedesi eszkozokon  a masik vallan, munkahelyen az asztalra dolve, utcan a triciklijen vagy a foldon…

Aki nem alszik es nem dolgozik, az jatszik. A kinai oriasi szenvedellyel veti bele magat mindenfele szerencse- es tarsasjatekba. A kartyajatekok utan, a domino (madzsong) a legkedveltebb idotoltes. A madzsong negy szemlyes kombinacios jatek, kicsit hasonlit a romire. Arra is hasznaljak, hogy felmerjek peldaul egy uj munkatars, volegeny vagy uzleti partner eszesseget, ugyesseget.

A parkokban es koztereken mindig mozgalmas az elet, ott talalkoznak a kulonbozo korosztalyok. Az idosek az arnyekban ulnek, esetleg kartyaznak vagy kis taskaradiojukat uvoltetik. Zenehallgatasnak nem neveznem ezt a fajta szorakozasukat, egyreszt mert olyan hangosan bombol, hogy serti az ember fulet, masreszt meg, a kinai nepzene es nepi hangszerek vinnyogo hangjat nehez lenne fulbemaszo dallamkent ertekelni.

A mozgast szeretok csoportba verodve tancolnak. Ez lehet kinai zene, vagy europai (tango, keringo) ok sajatsagos tanclepeseket fejlesztettek ki es vidaman ropjak. Altalaban egyikuk magnot visz, azt leteszik a foldre es a felcsendulo slagerekre egyutt buliznak.
Estenkent a lakoparkok elott lehet megfigyelni ossznepi tancot. Irigylesre melto a kozossegi erzetuk, baratsagos viselkedesuk, az egymast huzo, mozgasra osztokelo erejuk.
A reggeli orakban sokan tai-chiznak, vagy fizikai-ugyessegi feladatokat vegeznek.

Latjatok, ettol olyan egyedi, szines, szagos, zajos, orokke nyuzsgo es vidam Kinaban az elet :)

Szólj hozzá!

Címkék: hetkoznapok kinai modra Shanghairol


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr587609578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása