Shanghai Napló

Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.

Szállások világszerte

Ha itt kattintasz az AGODA-ra vagy a BOOKING.COM-ra, olcson tudsz szallast foglalni es a blogot is tamogatod.

Accomodations

Booking.com

Autó bérlés!

Légszennyezettség

Időjárás

booked.net

Friss topikok

  • Vadrozsa: @_Toto_: Koszonom! Ez is jo mondas, tetszik :) Most is itt vagyok, eszaknyugati allamokban csavar... (2024.02.16. 17:20) India
  • gigabursch: Nagyon klassz lett, köszönöm! Ha van még, ne tartsd vissza! (2023.12.19. 16:27) Urumqi
  • Vadrozsa: En koszonom, hogy olvasod es ertekeled! :) (2023.10.03. 10:13) Turpan
  • gigabursch: Szép lehetett (2023.10.03. 01:59) Tianchi, avagy a Mennyei tó (Heavenly Lake)
  • gigabursch: Köszönöm, tetszik ez a sorozat! (2023.09.27. 00:55) Tashkurgan

Címkék

allatvilag (2) Brunei (1) bucsu (3) Cat Ba Island (1) Chongqing (2) Covid (6) Cu Chi alagutak (1) Dali (1) Del-Korea (4) Dengfeng (5) epiteszet (19) Expo terulete (1) fejlodes (3) fesztivalok (3) Fulop-szigetek (5) gasztronomia (23) Golden Bridge (1) gondolatok (15) Guilin (4) Guoliang (1) gyumolcsok (1) Hainan (1) Haiphong (1) Hangzhou (1) Hangzhou Bay (1) Hanoi (1) Harbin (3) hatosagok (1) Ha Giang (1) Henan (11) hetkoznapok (19) hirek (8) Hoi An (2) Hong Kong (1) Hong Kong es Makao (1) Ho Chi Minh (Saigon) (1) Hudec (3) India (1) ismerkedes (5) Kambodzsa (1) Kashgar (1) kertek (3) kiallitas (5) kinai modra (43) kinai szokasok (4) kinai ujev (1) kirandulas (40) kolbasztoltes (3) kolostorok (5) korhaz (3) kornyezetvedelem (4) kultura (31) Kunming (1) lakas (2) lakasunk es kornyeke (5) legszennyezettseg (1) Lhásza (4) Lhasza (1) Lijiang (1) Longmen-barlangok (1) Luoyang (2) Makaó (1) Malajzia (8) Mekong-delta (1) Mui Ne (1) muveszet (21) muzeumok (13) Nanping (1) Nemzeti Park (1) Nha Trang (1) parkok (10) Peking (6) piac (10) Qingdao (1) Shanghairol (26) Shanghai Botanical Garden (1) Shangri-La (1) Shaxi (1) Shenzhen (1) Suzhou es Tongli (1) Szingapur (1) szorakozas (10) szosszenetek (1) Taiwan (1) templomok (8) termeszet (4) Thaifold (6) Tibet (13) tortenelem (19) Uj-Zeland (14) ujgurok (1) ujsaghirek (11) unnep (13) utazas (101) varosnezes (28) vasarlas (6) Vietnam (21) vizivaros (4) White Horse Temple (1) Xian (2) Xidang (1) Xinjiang (13) Yuanyeng (1) Yubeng (1) Yunnan (7) Yuntai Geopark (1) zene (1) Zhangjiajie (2) Zhujiajiao (1) zoldsegek (1) Címkefelhő

2012.03.22. 11:39 Vadrozsa

Halottak napja - Qingming ( Chinese Tomb-Sweeping Day)

Iden, aprilis 2-5 kozott lesz a Halottak napja, de akkor biztos nem leszunk Shanghaiban, tehat most irok rola part sort.

A kinai halottak napja a "Csingming" 清明节 qīngmíng jié (Csingming csie): A "tiszta feny" fesztivalja, melyet 15 nappal a tavaszi nap-ej egyenloseg utan tartanak. Ettol az idoponttol kezdve homerseklet emelkedni kezd, es novekszik a csapadek mennyisege, ami jelzi, hogy eljott a szantas es vetes ideje. Qingming Fesztival tehat szoros kapcsolatban all a mezogazdasaggal is.
E fontos nemzeti unnep, hagyomanya tobb mint 2000 evre nyulik vissza es nemcsak Kinaban, hanem Hong Kongban, Tajvanon es Makaon is ezeken a napokon az osok iranti tiszteletuket fejezik ki.
Kilatogatnak a temetokbe, kitakaritjak, rendberakjak a sirokat. Neveben is benne van: tomb sweeping day, vagyis "sir-sepres napja". Ilyenkor kulonbozo felajanlasokat is tesznek, viragokat, elelmiszert es mas, a halott altal kedvelt dolgokat tesznek a sirra. Elkeszitik a kedvenc etelet, visznek neki egy uveg bort, cigarettat, ha dohanyzott es hamis papirt penzt egetnek a sirjanal, hogy az eltavozott nem szenvedjen hianyt semmiben.

Olvastam, hogy ma mar a papir hazak, tevek, butorok mellett, papirbol keszult iPhone es iPad 2 is szerepel a listan. Gondolom a boltok, amelyek  aldozati targyakat arulnak, jo bevetelt konyvelnek el ezeken a napokon. Egy csomag ara 6 RMB (7 euro), ebben van 2 iPad es 4  iPhone kulonbozo szinu papirbol. A MacBook ara is 6 RMB.

paper iPhones and iPads.jpg

iPhones and iPads paper.jpg

Tomb Sweeping Day (Qingming Jie).jpg

Es a hamis penzkotegek:

tomb-sweeping-stuff.jpg

Termeszetesen nemcsak ezeket, hanem fustolot is egetnek, melynek kereteben kivansagokat fogalmaznak meg maguk es csaladjaik szamara.
Manapsag mar gyakoribb a hamvasztas, az urnafalak mellett nem lehet aldozati targyakat egetni, ide csak viragokat visznek:

qingming-jie---tomb-sweeping-festival----China-Photos-Getty-Images--inline.jpg

Ez egy jo alkalom arra is, hogy egyutt legyen ujra a csalad es elsimitsak az esetleges nezeteltereseket.

Harom napos az unnep, lehet kirandulni, kivonulni a zoldbe, a viragba borult kertekbe, parkokba es ott felidezni a halottal kozos emlekeket vagy csak egyszeruen orulni a tavasz szepsegenek. Ezek a napok a szomorusag es boldogsag keveredesenek jegyeben telnek.

Mivel ilyen szomoru temanal tartunk, irnek nehany szot a temetkezesi szokasokrol is, hatha erdekel valakit.

Az utobbi evekben a temetkezesi parcellak ara az egekbe szokott, boseges bevetelt hozva ezzel a szemfules ingatlanberuhazoknak. Shanghaiban  a jobb helyeken mar 50.000 RMB/negyzetmeter (kb.6000 euro) aron aruljak az ingatlanosok. Ez mar tobb, mint amit a legtobb elo megengedhet maganak, igy a temetkezesi hely megvasarlasa gyorsan egy vegso luxussa valik, a halottakert.
Annak erdekeben, hogy a szegenyek is meg tudjak fizetni a temetkezeseket Shanghaiban, a Polgari Ugyek Hivatala, 2010 vegen 25.000 m2 foldteruletet adomanyozott temetkezesre. Itt az egyszemelyes sir ara nem haladja meg az 1000 RMB-t (kb.120 euro).

Shanghaiban mintegy 23 millio ember el, valamivel tobb mint 6100 negyzetkilometernyi teruleten es evente kb.100.000 ember hal meg. Ezeket a szamokat nezve, ertheto, hogy minden negyzetcentimeternyi hely szamit.

Shanghai volt az elso kinai varos, amely mar 20 evvel ezelott felajanlotta a tengeri temetest, de ez nem igazan terjedt el, elso evben csak 287 ilyen temetes volt.  Ennek egyik oka, a felmeresek szerint, hogy ilyen megoldas mellett nem lesz hely a halottak iranti tisztelet kifejezesere. A varosvezetes tamogatast ajanlott fel azoknak, akik a tengerbe szorjak szeretteik hamvait, 2010 vegere mar 2100 esetben eltek a lehetoseggel.

Az otletes, internetkedvelo fiatalok, a tomeg es temetok elkerulese vegett olyan weboldalakat hoztak letre, ahol virtualisan lerohatod  tiszteleted, viragot es mas targyakat ajanlhatsz fel, gyertyat gyujthatsz, tomjent egethetsz.....szoval online gyaszolhatsz.
Mivel a hamvasztas viszonylag uj szokas a kinai tarsadalomban, a csaladok nagyon komolyan veszik es odafigyelnek minden reszletre, mert egy helytelen temetes balszerencset es katasztrofat hozhat az elhunyt csaladjara.

A temetkezesi ritusokat es szokasokat, bizonyos fokig a halal oka, az elhunyt kora, statusza,  tarsadalmi pozicioja es a csaladi allapota hatarozzak meg.
Kinai szokas szerint egy idosebb, soha semmilyen tekintetben nem mutat tiszteletet egy fiatalabb irant. Ennek mindig forditva kell tortennie.
Tehat ha peldaul egy fiatal, akinek meg nincs csaladja, gyereke meghal, ot a szulei nem hozhatjak haza a csaladi hazba, ott kell hagyniuk a ravatalozoba. Ha lenne csaladja, akkor a gyerekei vegeznek az imakkal kisert, gyaszolo szertartasokat. Ha kisgyerek hal meg, akkor ot teljes csendben temetik el, mert nincs a csaladban olyan fiatalabb szemely, aki a tiszteletet lerova, szertartasokat vegezne.

A temetesi szertartasokat igyekszik minden csalad vegigcsinalni, meg akkor is ha adossagba kerulnek. Az elokeszuletek gyakran mar akkor elkezdodnek, amikor az illeto a halottas agyon fekszik, de meg nem hunyt el. Ha hagyomanyos temetest szeretnenek, megrendelik a koporsot, amit egy temetkezesi vallalkozo biztosit, o felugyeli a temetest is.
Amikor a halal bekovetkezik a hazban levo istenseg szobrokat letakarjak piros papirral es az osszes tukrot eltavolitjak. Azt tartjak, ugyanis, ha valaki megpillantja a koporsot a tukorben, hamarosan az o csaladjahoz is ellatogat a halal.
Egy feher ruhat akasztanak az ajto fole es egy gongot az ajto melle, ami jelzi, hogy no vagy ferfi a halott. (ha jobb oldalon van: no, bal oldalon: ferfi)
A hallottat vizes ruhaval vegigtorlik, feloltoztetik a legjobb ruhajaba, (tobbi ruhajat elegetik), noket kisminkelik. Arcara sarga, testere pedig vilagoskek terito kerul,  majd koporsoba fektetik.

Virrasztas:

Ha otthon hunyt el, koporso a hazban marad, ha tavol otthonatol, koporsot az udvarra helyezik. Hazban, fejjel a haz belseje fele, kb. fel meterre a foldtol, ket szekre teszik, melleje pedig a fenykepet, viragokat, ajandekokat, kedvenc eteleit.  A halott fesujet kettetorik, felet berakjak a koporsoba, fele marad a csaladnak.

Virrasztas alatt a csalad a nyitott koporso mellett all, nem viselhetnek ekszert es piros ruhat (ez ugyanis a boldogsag szine).  Az elhunyt gyerekei fekete ruhat, unokai keket, dedunokai vilagoskeket, a tavolabbi csaladtagok feheret viselnek. A legidosebb fiu az elhunyt bal vallanal foglal helyet, mig az ozvegy a jobbnal. A keson erkezo rokonok terden csuszva kozelitik meg a koporsot.
A ver szerinti rokonok a gyasz es tisztelet jelekent hangosan sirnak, kulonosen,  hangosak a  kialtasok, ha az elhunyt nagy vagyont hagyott hatra. Regen az elhunyt a gyermekei es unokai nem vagattak le hajukat 49 napig, ezt a szokast ma mar csak az idosebb generacio tartja be.
A koporso labanal oltart helyeznek el, itt folyamatosan feher gyertyat,  fustolot es hamis papir penzt egetnek. Ott van egy doboz is amiben igazi penzt lehet adomanyozni a csaladnak a temetes fedezesere.
Kozben egy Buddhista szerzetes imakat kantal, enekel es taoista irasokat olvas fel. Imajat gong, fuvola es trombita hangja kiseri. Ugy tartjak ebben az idoszakban a halott lelke szenved es kinlodik az elkovetett bunok miatt, ez a kantalas segiti legyozni az akadalyokat es elfoglalni helyet a mennyben.
A virrasztok egy csoportja az udvaron szerencsejatekot jatszik, igy probaljak ebrenletuket megorizni, es a csalad szomorusagat enyhiteni.

A temetesi szertartasnal ket fo hagyomany van:

1. A temetesi szertartas hagyomanyosan tobb mint 49 napig tart, az elso het a legfontosabb. Utana, ha a csalad anyagilag megengedheti maganak 7 naponta imaszertartast rendeznek. A koltsegeket altalaban az elhunyt lanya allja.
2. A masodik hagyomany szerint 10 naponta tartanak imaszertartasokat,  amig a vegleges temetes vagy hamvasztas meg nem tortenik.

A "mahájána buddhizmus" hagyomanya, amelyhez a legtobb kinai buddhista tartozik, ugy tartja, hogy a halal es az ujjaszuletes  kozott van egy ugynevezett  "koztes idoszak". Ennek szanszkrit nyelven "Antarabhava"  es tibeti nyelven "Bardo" a neve. Ez egy fontos idoszak, amely befolyasolja az ujjaszuletes formajat. Ha a csalad biztositja, a megfelelo segitseget, ima es emlekezo szertartasok  formajában az eltavozott  kelloen  fel lesz szerelve a kedvezo ujjaszuleteshez.

A koporso lezarasa jelenti a halott kulonvalasat az eloktol. Ilyenkor mindenki elfordul, mert szerencsetlenseget hoz, ha latjak. A koporsora kivul sarga es feher megszentelt papirt ragasztanak, hogy a szellemeket tavol tartsak.
Ezutan kihozzak a hazbol a koporsot, erre a feladatra mindig sok az onkentes jelentkezo, azt tartjak, hogy ez a cselekedet aldasban reszesiti oket. A haz elott leteszik a koporsot az ut szelere, itt meg imadkoznak es papirpenzt egetnek.

Utana halottaskocsira rakjak, ami lepesben halad, a kocsi utan lepdelnek a csalad tagjai, fejukkel erintve a halottaskocsit. A kisero autok szelvedojere feher ruhat tesznek. Alkalmankent, autok targyak, szobrok, hajok...stb. papir modelljeit is latni lehet a kormenetben, ami az elhunyt csaladjanak  vagyonat szimbolizalja. Ha a halotti menetnek vizen kell atkelnie, tudatniuk kell a megboldogulttal, mert ugy gondoljak, hogy egy tudatlan lelek nem lesz kepes atlepni a vizen.

A Feng Shui-nak koszonhetoen a kinai temetok altalaban domboldalakon talalhatoak es minel magasabban van egy sir, annal jobb. Amig a koporsot leveszik a kocsirol es leengedik a sirba, mindenki elforditja a fejet, majd a hozzatartozok dobnak egy-egy marek foldet a sirba. Miutan a sirt betemettek a temeto uzembentartoja is imadkozik a halott lelki udveert.
A temetes utan a gyaszolok elegetik a viselt ruhakat, elkerulven a szerencsetlenseget. A nagyobbik fiu keves foldet vesz a sirrol es otthon elhelyezik a hazi oltaron, hogy tovabb tudjanak imadkozni szerettukert.

Gyasz

A csalad szamara a gyasz 100 napig tart, utana egy utolso imaszertartast  tartanak, de ez nem kotelezo. A gyasz ideje alatt a gyerekek fekete karszalagot, az unokak keket, a dedunokak zoldet viselnek. Vannak olyan csaladok, akik ezt 3 evig hordjak.
Ha az elhunyt egy gyermek vagy egy feleseg, a gyasz nem szukseges.

Visszateres

A kinaiak ugy velik, hogy het nappal a halal utan az elhunyt lelke visszater az otthonaba. Egy  piros tablat lehet elhelyezni a hazon kivul ebben az idoben, egy megfelelo felirattal: a lélek nem vesz el.
Ezon a napon a csaladtagok otthon tartozkodnak. Lisztet vagy hintoport is szornak a bejarat ele, ami jelzi  a latogatast.

Az a szokas, hogy oda temetkeznek ahova az oseiket is temettek. Ha kulfoldon hunyt el, a csalad igyekszik hazaszallitani, hogy szerettei mellett pihenjen.

Kicsit hosszabb lett a beszamolo, mint gondoltam, de erdekesnek talaltam, ezert irtam le. Remelem nem volt unalmas. Vegere, feluduleskent, par sor egy nem mindennapi temetesrol:

"A temetési menetben nyolc darab nyújtott tengelytávú Lincoln limuzin ment elöl, a családtagokat pedig további luxusautók szállították a helyszínre. A gyászoló tömeget többek között egy bő 600 tagú zenekar várta a helyszínen, de már az odafelé vezető úton is a 16 darab aranyozott ágyúból leadott díszlövések igyekeztek gondoskodni a megfelelő hangulatról. A ceremónián 600 szerzetes vett részt, akik egy részét a helyi híradások szerint a szomszédos tartományokból kölcsönözték, Zhejiangban ugyanis egyszerűen nem találtak ennyit belőlük. A körülbelül ezer fős gyászmenet a többiekkel együtt már nehézkesen fért volna a sír közelébe, éppen ezért két nagy kivetítőn is közvetítették az eseményt, hogy a hátsó sorokba szorulók se maradjanak le semmiről. A körülbelül tízezer nézelődővel együtt nagyszabású társadalmi eseménnyé avanzsáló temetés mellesleg komoly forgalmi fennakadást okozott a környéken."08temetes.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: unnep kinai szokasok


Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaibanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr344332612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása